Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pasižvalgykite po Trakų krašto tradicinių amatų centrą

Trakų krašto istorija pasižymi savo įspūdingu kraštovaizdžiu ir daugelį amžių taikingai sugyvenančių tautų įvairove. Nuo Lietuvos didžiojo kunigaikščio Vytauto laikų (XIV–XV a. sandūros) paties kunigaikščio kvietimu į Trakus atplūdo įvairios tautos: karaimai, gruzinai, totoriai ir kitos. Šios įvairios kultūros ir tikėjimai ne tik atnešė į miestą daug skirtingų šventovių, bet ir praturtino savitomis kultūrinėmis tradicijomis, papročiais bei naudingais amatais.
Trakų krašto tradicinių amatų centras
Trakų krašto tradicinių amatų centras / Partnerio nuotr.

Trakų krašto tradicinių amatų centre galima išsirinkti iš daugiau nei trisdešimt skirtingų siūlomų edukacinių programų. Daug dėmesio skiriama virtuvės lobynui ir jo paslaptims. Taigi norintiems susipažinti su dzūkų, totorių, karaimų bei gruzinų virtuvių ypatybėmis, tradicinių amatų centras ištisus metus siūlo įvairias kulinarinės praktikos pamokėles.

Sūriai

Sūris – visame pasaulyje žinomas maisto gaminys, turintis skirtingas tradicijas, receptūras ir technologijas. Ūkininkė pristatys savo šeimos ūkio tradicijas, pačios rankomis gaminamų sūrių gamybos technologijas ir savybes. Sužinosite sūrio gamybos etapus nuo šviežiai pamelžto karvės pieno iki patiekimo ant stalo su įvairiais pagardais.

Partnerio nuotr./Trakų krašto tradicinių amatų centras
Partnerio nuotr./Trakų krašto tradicinių amatų centras

Užsiėmimo metu iš natūralaus karvės pieno pasigaminsite keletą sūrių su skirtingais priedais, degustuosite sūrius su medumi ar uogiene.

Duona

Duonos kepimas namuose visada buvo didžia tradicija. Sakoma, kad šviežiai kepamos duonos kvapas į namus pritraukia gerovę ir sėkmę, o netekėjusioms merginoms šis kvapas padeda pritraukti patį geriausią vyrą.

Dzūkiškos duonelės kepimo programos metu kiekvienas suformuos savo duonos kepalėlį, jį dekoruos. Kol duonelė keps, susipažinsite su duonos keliu, protėvių kasdieniniais darbais, senoviniais įrankiais, sužinosite, kodėl duonos kelias nėra lengvas ir už ką duoną reikia mylėti, gerbti ir saugoti.

Partnerio nuotr./Trakų krašto tradicinių amatų centras
Partnerio nuotr./Trakų krašto tradicinių amatų centras

Programą veda sertifikuota duonos kepėja, kurios amatas ne išmoktas, o paveldėtas: duonos raugas keliauja per šešias kartas, iš prosenelės, senelės ir mamos perimtos duonos kepimo paslaptys.

Grikinė babka

Dzūkijos nederlingose žemėse grikių babka buvo ir tebėra ypatingas patiekalas. Tai – grikinių miltų apvalus dzūkų šventinis pyragas, būdingas tik dzūkų regionui. Edukacijos metu susipažinsite su babkos kepimo tradicijomis, kartu su šeimininke pasiruošite ir išsikepsite babką, pagal receptą, perimtą iš Tiltų kaimo senųjų pateikėjų. Kol ji keps, išgirsite pasakojimą apie grikių atsiradimą Lietuvoje, pasimokysite dzūkų krašto dainų, muzikinių žaidimų. Edukaciją vedanti šeimininkė turi tautinio paveldo produkto A kategorijos sertifikatą.

Daugiau informacijos rasite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius