Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pastatytas modernus stendas, nukeliantis šimtmečius atgal

Archeologai dažnai apgailestauja, kad visi Lietuvos piliakalniai mūsų dienas pasiekė atrodydami visiškai kitaip nei kadaise, kai ant jų gyveno mūsų protėviai.
news_5a0c534d0942ecfdb26c.jpg
Neries regioninio parko direkcija atkūrė buvusį Bradeliškių piliakalnio vaizdą ir perkėlė jį į naują 3D vaizdo stendą Dūkštos pažintiniame take.

Piliakalnių šlaitai nuslinko žemyn, sumažėjo gynybiniai pylimai, užslinko kadaise čia iškasti grioviai, išnyko ten stovėję pastatai… Tačiau tiek specialistams, tiek piliakalnius lankantiems turistams visuomet labai smalsu nusikelti į tuos laikus ir atsakyti į klausimą – visgi kaip atrodė mūsų didingi piliakalniai prieš šimtmečius?

Pasitelkusi archeologus ir architektus, Neries regioninio parko direkcija atkūrė buvusį Bradeliškių piliakalnio vaizdą ir perkėlė jį į naują 3D vaizdo stendą Dūkštos pažintiniame take (Vilniaus raj.). Naujajame stende, akimis sulyginus pažymėtą raudoną liniją su esama piliakalnio reljefo linija, prieš akis atsiveria didingas, per šimtmečius išnykęs vaizdas – pilies kuorai, didžiuliai statūs šlaitai ir visai kitoje vietoje tekėjusi Dūkštos upelio vaga.

Atkurti buvusį piliakalnio vaizdą buvo nelengvas, bet įdomus iššūkis tiek šiame projekte dirbusiai archeologų komandai, tiek architektui Daliui Regelskui, tiek ir Neries regioninio parko darbuotojams. Tikimasi, kad ilgo ir kruopštaus visos komandos darbo rezultatas – naujasis stendas – pateisint lankytojų lūkesčius ir leis jiems geriau suprasti šį išskirtinį kultūros paveldo objektą.

„Visus, kurie nori bent trumpam nusikelti tūkstantį metų atgal, kviečiame atvykti į Dūkštos pažintinį taką ir išbandyti magišką naujojo 3D stendo laiko mašiną“, – ragina Neries regioninio parko direkcijos darbuotojai.

Bradeliškių piliakalnio 3D vizualizaciją pagal archeologų atliktus tyrimus ir eskizus atliko VDA docentas architektas Dalius Regelskis. Stendas pastatytas kaip dalis projekto „Paveldo galia: piliakalniai“.

Projekto organizatorius – Neries regioninio parko direkcija, partneris – Valstybinio Kernavės kultūrinio rezervato direkcija, rėmėjai – Lietuvos kultūros taryba ir Kultūros ministerija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius