Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Turizmo sezoną atidarantys dzūkai kviečia savaitgalį praleisti gamtoje

Pirmieji turizmo sezoną šiemet atidaro dzūkai – balandžio 10-12 dienomis Dzūkijos nacionalinio parko ir Čepkelių valstybinio gamtinio rezervato direkcija kviečia į festivalį „Vidur girių“.
Dzūkijos nacionalinis parkas
Dzūkijos nacionalinis parkas / Baltijos aplinkos forumo nuotr.

Tiesiogine to žodžio prasme, viduryje Dzūkijos girių, vyksiančiame sezono atidaryme lankytojai galės išbandyti daug unikalių veiklų, pavyzdžiui: kepti grikinę babką ir duoną, pasikaitinti tradicinėje dūminėje pirtyje, plaukti baidarėmis, pasimokyti žvėrių pėdsekystės, naktį kartu su ornitologais stebėti gerves, dalyvauti ekskursijose po Čepkelių raistą, savęs pažinimo gamtoje seminare, taip pat ieškoti Kiškio pyrago – juk šventė vyks per Atvelykį. 

Antrą kartą festivalį „Vidur girių“ rengiantys Dzūkijos nacionalinio parko ir Čepkelių valstybinio gamtinio rezervato direkcijos darbuotojai bei Baltijos aplinkos forumo inicatyvinės grupės Gamtoje.org nariai įsitikinę, jog šventėje sau įdomių dalykų ras kiekvienas.

Atvykti į turizmo sezono pradžiai skirtą renginį kviečiamos šeimos su vaikais, jaunimas, senjorai – visi, kas pasiilgo tikros gamtos.

Organizatoriai juokauja, kad festivalis atitinka visus rimčiausių vasaros festivalių standartus – lankytojai čia kviečiami nakvoti palapinių miestelyje, o muzikinėje miško „scenoje“ pasirodys ypatingi atlikėjai ir muzikantai – ūbaujančios pelėdos, trimituojančios gervės, ošiantis miškas ir tekantis vanduo.

Baltijos aplinkos forumo nuotr./Vertinga gėlė sulaukė nemažo dėmesio
Baltijos aplinkos forumo nuotr./Vertinga gėlė sulaukė nemažo dėmesio.

Pažinti gamtą ir gyvenimą joje

Pirmosios festivalio veiklos prasidės penktadienio, balandžio 10-osios, vakarą. Specialioji programa „Pažintis su šilinių dzūkų gyvenimu“ įtrauks į dar nepatirtus dzūkiškus nuotykius – grikinės babkos kepimą, naktinį pasivaikščiojimą Skroblaus vingiais, dūminės pirties kūrimą, pavasarinių bobausių paiešką.

Šeštadienį veiklas gamtoje pradės gamtosaugininkas, žygeivis, vilkų draugas ir pėdsekystės žinovas Aivaras Jefanovas. Jis mokys pastebėti ir atpažinti gamtos pėdsakus, įskaityti jų pasakojamą istoriją.

Sugrįžusius iš girių pasitiks šurmuliuojantis vietos ūkininkų turgus ir amatininkų dirbtuvės. Kol suaugusieji žvalgysis ir bandys išsidrožti šaukštą, vaikai galės dalyvauti žygyje į „Meškos šikną“, ieškoti Kiškio pyrago ir ridenti margučius.

Susidomėjusieji galės pasimokyti, kaip stebėti gerves – ornitologai juos supažindins, kaip tai daryti tinkamai: patars, kaip pasiruošti naktiniam žygiui, pamokys naudotis kompasu, įkurti stovyklavietę, kad joje būtų patogu stebėtojams, o gervės nebūtų išgąsdintos. 

Baltijos aplinkos forumo nuotr./Festivalio dalyviai galės stebėti gerves
Baltijos aplinkos forumo nuotr./Festivalio dalyviai galės
stebėti gerves

Vakarėjant visi bus išskirstyti į stebėjimo punktus, kur sėdėdami prie spragsinčios ugnies gardžiuosis dzūkiškais skanumynais ir klausysis traškančios, cypsinčios ir klegančios gyvybės.

Sekmadienį ryte naktinėtojai rinksis Marcinkonių lankytojų centre ir ragaudami sultinį su pyragaičiais, aptars nakties įspūdžius.

Festivalio programą pabaigs ekskursija didžiausios Lietuvos aukštapelkės – Čepkelių raisto – pažintiniu taku bei unikalus savęs pažinimo gamtoje seminaras, kurį ves „Kitokie projektai“ ekspertai – psichologai.

Būtina registruotis iš anksto

Festivalio bilietas į pagrindinius renginius kainuoja 10 eurų. Tačiau rengėjai prašo visų planuojančių atvykti iš anksto užsiregistruoti. Tai padaryti būtina, nes vietų skaičius ribotas.

„Šis festivalis turi atnešti bent šiek tiek naudos ir vietos bendruomenei. Būtų piktavališka tiesiog pasinaudoti vietos vertybėmis ir išvykti palikus daugių daugiausiai tik šiukšles.

Baltijos aplinkos forumo nuotr./Žygeiviai
Baltijos aplinkos forumo nuotr./Žygeiviai

Todėl vietos produkcijos vartojimas tampa esminiu festivalio bruožu, o simbolinis mokestis – padėka už skirtą laiką ir entuziazmą organizuojant šventę,“ – teigia Baltijos aplinkos forumo specialistai.

Dalyvių skaičius ribojamas ir dėl neigiamo poveikio aplinkai kontrolės.

Į šventę – ekologišku transportu

Festivalio organizatoriai į šventę ragina keliauti atsakingai – traukiniu arba dviračiu. Renginio draugai AB „Lietuvos geležinkeliai“ su renginio skrajute vyksiančius kryptimi Vilnius – Marcinkonys ir atgal, balandžio 10-12 dienomis veš taikydami 20 proc. nuolaidą.

Traukinys – patogi aplinkosauginė keliavimo priemonė, padedanti mažinti mūsų klimatui pavojingo CO2 išmetimų kiekį, teigia viena iš festivalio rengėjų Rita Norvaišaitė. Į festivalį atmynusių dviračiu lauks skanios dovanos – Kiškio pyragas. 

Visa informacija apie festivalį, taip pat ir registracijos forma yra interneto svetainėje www.gamtoje.org

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius