-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Po serialo „Černobylis“ Ignalinos atominėje elektrinėje turistų skaičius padvigubėjo

Susidomėjimas ekskursijomis Ignalinos atominėje elektrinėje (IAE) ženkliai išaugo nuo šių metų gegužės mėn. įvykus HBO serialo „Černobylis“ premjerai. Milžiniško didelio dėmesio susilaukė viena iš serialo filmavimo vietų – IAE. 
Ignalinos atominė elektrinė
Ekskursija Ignalinos atominėje elektrinėje / Josvydo Elinsko / 15min nuotr.

Pranešime žiniasklaidai rašoma, kad iš viso šiais metais IAE apsilankė beveik 5 tūkst. žmonių (4884) iš Lietuvos ir užsienio valstybių, buvo organizuotos 474 ekskursijos. Palyginimui, 2018 m. IAE buvo organizuota 240 ekskursijų, kuriose apsilankė virš 2 tūkst. žmonių (2349).

Ekskursijų kontroliuojamoje IAE teritorijoje metu lankytojai turi unikalią galimybę apsilankyti reaktorių salėje, šiuo metu išmontuojamoje turbinų salėje, bloko valdymo pulto patalpoje.

Ekskursijos yra skirtos suinteresuotiems fiziniams ir juridiniams asmenims, besidomintiems Ignalinos atominės elektrinės istorija, veikimo principu, eksploatavimo nutraukimo darbais, finansavimu, kontroliuojančiomis institucijomis, uždarymo procesu, radioaktyviųjų atliekų tvarkymu, radiacinės saugos reikalavimais ir pan.

Nuo Ignalinos atominės elektrinės informacinio centro atidarymo 1995 m. ekskursijose sudalyvavo apie 100 tūkst. lankytojų iš įvairių pasaulio šalių.

Ekskursijų organizavimas yra efektyvus būdas siekiant plačiajai visuomenei pristatyti pagrindinį IAE tikslą: saugiai ir efektyviai įgyvendinti unikalų projektą – nutraukti atominės elektrinės su RBMK tipo reaktoriais eksploatavimą ir saugiai sutvarkyti radioaktyviąsias atliekas. IAE įgyvendina analogų neturintį projektą ir Lietuva yra pirmoji pasaulyje, kuri po panaudoto branduolinio kuro iškrovimo ruošiasi RBMK tipo reaktorių ir susijusių sistemų išmontavimui. Visuomenės palaikymas ir informavimas apie vykdomus bei planuojamus darbus yra svarbi šio proceso dalis.

TAIP PAT SKAITYKITE: „Černobylis“ Lietuvoje: filmavimų užkulisiai, vaidinusių aktorių pasakojimai ir vietos, kur tai bandyta atkurti

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius