Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Poilsis tarpukario Lietuvos pajūryje: pigios Preila ir Pervalka, romantiška Nida ir besiskundžiantys Palangos verslininkai

Kuo skiriasi poilsiavimas Lietuvos pajūryje dabar nuo to, kaip vasaras čia leisdavo lietuviai tarpukaryje? Ar Palanga tuo metu irgi buvo vasaros poilsio sostinė, o Neringą rinkdavosi didesnes pajamas gaunantys lietuviai? Už kiek būdavo galima pailsėti Preiloje ar Pervalkoje? Atsakymus į tai galima rasti Pulgio Andriušio reportažuose, kuriuose jis aprašė savo keliones po Lietuvą.
Poilsiautojai Nidoje
Poilsiautojai Nidoje / Nacionalinio M. K. Čiurlionio dailės muziejaus nuotr.

Pulgis Andriušis (tikr. Fulgencijus Andrusevičius, 1907–1970) buvo prozininkas, vertėjas, žurnalistas, jo reportažai padeda susidaryti vaizdą apie tai, koks gyvenimas buvo tarpukario Lietuvoje. Vaizdingai, žaismingai jis aprašė tarpukario Lietuvą, kasdienybę, papročius, kultūrinius ir etninius bruožus. Bendradarbiaudamas įvairiose redakcijose Kaune ir Klaipėdoje jis paskelbė keletą tūkstančių publicistikos straipsnių. Kai kurie jų buvo publikuoti 2013 metais išleistoje knygoje „Kelionės po Lietuvą“ (išleido leidykla „Bonus animus“). Joje – autoriaus kelionių po Lietuvą įspūdžiai, o čia atkreipiame dėmesį į jo pastebėjimus apie populiariausius Lietuvos pajūrio kurortus. Po juos autorius keliavo 1934–1938 metais.

Kuršių nerija – brangesnė ir tuomet

Nors ir tarpukaryje kai kurie lietuviai mėgdavo poilsiauti Neringoje, šį kraštą autorius apibūdina kaip dažnai vasarotojų pamirštą vietą. Neringa, kaip rašo P.Andriušis, garsi savo „įspūdingom kopom, gražiais pušynėliais ir išdidžiaisiais briedžiais“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius