Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prieš karštą savaitgalį – žygeivių nerimas dėl orų anomalijų

Rekordiškai karšti orai tampa iššūkiu net ir laisvalaikiu. Šį šeštadienį Čiobiškio apylinkėmis vyks „TrenkTuro“ pėsčiųjų žygis, kurio metu žmonės žygiuos nuo 14 iki 31 km. Dėl prognozuojamos aukštos temperatūros organizatoriai ėmėsi papildomų veiksmų, tačiau pinigų už registraciją tiems, kurie pabūgs karšto oro, negrąžins.
Žygis
Žygis / 123rf.com nuotr.

Kaitra verčia persigalvoti dėl žygio

Šią savaitę termometrų stulpeliams gerinant karščio rekordus, į 15min redakciją kreipėsi žygyje planavusi dalyvauti Živilė. Moteris teigė nuolat dalyvaujanti „TrenkTuro“ renginiuose, ir šį šeštadienį į Čiobiškį planavo atvykti keturiese. Tačiau planus sujaukė Lietuvą užgulusi kaitra.

„Dėl rekordinių karščių, kai atšaukiamos pamokos, perkeliami egzaminai universitete, įstaigose darbuotojams rekomenduojama/leidžiama dirbti nuotoliniu būdu, atšaukti žygio (registracijos)... negalima“, – rašė ji.

„Būtų pagirtina, jei organizatoriai atsižvelgtų į orų anomalijas ir leistų atšaukti žygio registracijas“, – rašė žygeivė.

Moteris kreipėsi į „TrenkTurą“, norėdama susigrąžinti registracijos mokestį. Priklausomai nuo pasirinkto maršruto (14, 22, 31 km), dalyviams reikėjo susimokėti 11, 18 arba 23 Eur.

Živilės teigimu, „net sveikam, aktyviam žmogui šis žygis bus tikras iššūkis, ką jau kalbėti apie vaikus (žygis pritaikytas keliauti su vaikais!)“ Jai atrodė keista, kad organizatoriai informavo tik apie papildomai užsakytus didesnius geriamojo vandens kiekius. „Resursų yra tiek pat – 1 greitosios pagalbos automobilis ir tos pačios poilsio stotelės“, – dėstė moteris.

Anot jos, organizatoriai tik išplatino laišką dalyviams, kad šie būtinai turėtų kepures ir pasiteptų kremu nuo saulės. „Bet juk ne tai yra pagrindas. Net ir menką negalavimą turinčiam žmogui žygis gali turėti didelių pasekmių“, – teigė Žyvilė.

„Būtų sveikintina ir pagirtina, jei organizatoriai atsižvelgtų į orų anomalijas ir leistų atšaukti žygio registracijas bei gražintų registracijos mokestį“, – laiške 15min rašė žygeivė.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Žygis
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Žygis

„TrenkTuras“: imtasi papildomų priemonių

„TrenkTuro“ atstovai 15min teigė, kad jie nuolat stebi oficialias orų prognozes ir yra pasirengę esant reikalui priimti reikalingus sprendimus. „Šiuo metu šeštadienį karščiausiu metu po pietų numatoma 26–27 laipsnių oro temperatūra. Trumpesniųjų maršrutų dalyviai gali išvengti kaitros startuodami 7 val. ryto ir finišuodami jau apie 11 val. – tuo laikotarpiu numatoma oro temperatūra – 16–22 laipsniai šilumos. Kadangi nemaža dalis maršrutų eina miškais, tikimės, kad dalyviams pavėsyje bus dar vėsiau“, – teigė vienas iš „TrenkTuro“ vadovų Vytautas Bartulis.

Jo teigimu, pagal žygio nuostatus, pinigai už registraciją nėra grąžinami. Taip daroma tik išimtiniais pavieniais atvejais – dėl patirtos traumos ar rimtos ligos. „Atkreipiame dėmesį, jog įstatymai neįpareigoja renginių organizatorių grąžinti pinigus už dalyvavimą renginyje, nebent renginys yra atšaukiamas ar keičiama jo data. Kartą teko keisti renginio datą – tuomet visiems, kurie kreipėsi, grąžinome pinigus“, – aiškino V.Bartulis.

Pinigai už registraciją grąžinami tik išimtiniais pavieniais atvejais.

Maršrutas, anot organizatorių atstovo, suplanuotas taip, kad kuo daugiau būtų žygiuojama miško paunksmėje. „Kas 2,5–6 km yra įrengtos poilsio ir pagalbos stotelės, kuriose žygeiviai galės pailsėti ir gauti geriamo vandens. Po vandens buteliuką kiekvienas žygeivis gaus ir starte. Visose stotelėse bus vaistinėlės, kuriose yra net kremo nuo saulės, priemonių nuo nudegimo. Viso renginio metu budės medikai, turintys galimybę atvykti į bet kurią maršruto vietą. Tokį kokybės ir saugumo standartą esame nusistatę ir taikome visuose savo organizuojamuose žygiuose“, – apie tai, kaip bus rūpinamasi žygeivių sveikata, pasakojo V.Bartulis.

Alvydo Januševičiaus nuotr./Žygis
Alvydo Januševičiaus nuotr./Žygis

Tuos žmones, kurie žygio nebegalės arba nebenorės tęsti, į starto vietą parveš organizatorių automobiliai. Jų iš viso bus septyni.

„TrenkTuras“ teigė prieš šilto savaitgalio žygį ir gerokai padidinęs vandens kiekius stotelėse, taip pat – saulės kremo atsargas vaistinėlėse, kurios bus kiekvienoje poilsio ir pagalbos stotelėje.

V.Bartulis atsakė ir į žygeivės kritiką dėl greitosios medicinos pagalbos. „Dažniausiai greitosios pagalbos automobilis budi starto/finišo zonoje ir pagal jų budėjimo renginyje tvarką iš šios teritorijos niekur nevažiuoja. Kadangi žygeiviams dažniausiai prireikia pagalbos būnant ne starto/finišo zonoje, efektyviau yra pasitelkti mobiliąją medikų komandą, o greitosios pagalbos ekipažą esant poreikiui kviesti iš artimiausios stoties. Greitosios pagalbos stotis visuomet informuojama apie renginį ir būna pasiruošusi galimam didesniam iškvietimų kiekiui“, – tikino jis.

Viso renginio metu budės trys medikai, kurie yra gerai susipažinę su maršrutais, teritorija bei būdu, kaip geriausiai privažiuoti prie bet kurios maršruto vietos. „Kiekvienas iš jų bus pasiruošęs bet kada reaguoti į pranešimus, atvykti į iškvietimo vietą bei suteikti būtinąją med. pagalbą“, – teigė V.Bartulis.

Žygyje, anot V.Bartulio, tikimasi sulaukti iki 3 tūkst. dalyvių. Į visus tris – 14 km, 22 km ir 31 km – maršrutus registruotasi labai panašiai gausiai, tačiau šiek tiek populiarumu išsiskiria vidurinysis 22 km maršrutas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius