-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Pristatytas naujas pažintinis maršrutas po kosminį Vilniaus rajoną

Dangų rėžiantis Televizijos bokštas – turbūt pagrindinis objektas, iškylantis vaizduotėje, išgirdus Karoliniškių pavadinimą. Tačiau šis Vilniaus gyvenamasis rajonas slepia daug daugiau įdomių vietų ir istorijų, todėl alternatyvaus Vilniaus pažinimo platforma „Neakivaizdinis Vilnius“ pristato per Karoliniškes vingiuojantį pažintinį maršrutą, rašoma pranešime spaudai. Kur yra vienintelis Lietuvoje kaklaraiščių tiltas? Kodėl „Sodros“ pastatas yra piltuvėlio formos? Ką bendro Karoliniškės turi su Karelija? Atsakymus į šiuos ir kitus klausimus sužinos keliaujantys naujuoju maršrutu.
„Sodros“ pastatas
„Sodros“ pastatas / Andriaus Pavelko nuotr.

Iš kaimelio į kosmosą

Karoliniškių rajono pavadinimas gimė kaip ir dalies kitų Vilniaus rajonų – pagal toje vietoje buvusį kaimą. Šis vadinosi Karolinka. Kurti Karoliniškes pakviestas jaunas architektas iš Klaipėdos Kazimieras Rimantas Balėnas su žmona Genovaite Balėniene. Siekiant savitumo pasirinkta kosmoso ir dangaus kūnų tema: apsipirkti kvietė parduotuvės „Kometa“, „Merkurijus“, „Saturnas“, gatvės pavadintos Perkūno, Žvaigždžių, Žaibo, Viesulo, Mėnulio vardais. Karoliniškių gatvės pradėtos tiesti 1970 m., 1976-aisiais gyvenamojo rajono statyba iš esmės buvo baigta. Ką Karoliniškėse verta aplankyti šiandien – maršrute ČIA.

Andriaus Pavelko nuotr./Parduouvė „Merkurijus“
Andriaus Pavelko nuotr./Parduouvė „Merkurijus“

Atgal į gamtą

Šis maršrutas – ne vienintelis „Neakivaizdinio Vilniaus“ pasiūlymas veiklai Karoliniškėse. Vasarą išleistas ir ornitologinis maršrutas, dedikuotas šiam rajonui, o tiksliau, unikaliai jo daliai – Karoliniškių kraštovaizdžio draustiniui. Tad keliaujantiems nauju Karoliniškių maršrutu rekomenduojama kelionę prailginti ir dėmesio skirti draustinio gamtai ir čiulbantiems jos gyventojams stebėti. Išsamų maršrutą „Čiulbantys Karoliniškių šlaitai“ galima rasti ČIA.

Vilniaus m. savivaldybės nuotr./Karoliniškių kraštovaizdžio draustinis
Vilniaus m. savivaldybės nuotr./Karoliniškių kraštovaizdžio draustinis

Savaitgalį – ekskursijos su gidu ir galimybė tapti rajono įžymybės dalimi

Spalio 24 dieną „Neakivaizdinis Vilnius“ kviečia į dvi nemokamas ekskursijas su maršrutą sudariusiu gidu Andriumi Pavelko.

Nors Karoliniškės ir nepakartojo Lazdynų rajono sėkmės – vis dėlto čia yra ką pamatyti. Ekskursijos metu aplankysite įdomiausius rajono objektus, pastatus, skulptūras, išgirsite Karoliniškių istoriją. Ekskursijos dalyviai kviečiami atsinešti nereikalingus kaklaraiščius ir drauge juos pakabinti ant „Kaklaraiščių tilto“!

Andriaus Pavelko nuotr./Skulptūra „Aukojimas“
Andriaus Pavelko nuotr./Skulptūra „Aukojimas“

Nemokamos ekskursijos vyks spalio 24 d., į jas būtina registruotis:

Spalio 24 d. 11.00 val. REGISTRACIJA
Spalio 24 d. 13:00 val. REGISTRACIJA

Trukmė – apie 1 val. 30 min., atstumas – apie 3,5 km. Vietų skaičius ribotas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius