Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Remigijus Šimašius apie gražiausia Europoje vadinamą Vilniaus eglę: ji pasmerkta sėkmei

Vilniaus centre – Katedros aikštėje – stovinti Kalėdų eglė apipilta komplimentais iš viso pasaulio. Ja žavimasi, ji liaupsinama, vadinama gražiausia Europoje. O sostinės meras Remigijus Šimašius sako, kad Vilniaus Kalėdų eglė tiesiog pasmerkta sėkmei, kadangi ji ne tik pati labai graži, bet ir Katedros aikštė kuria ypatingą kalėdinę atmosferą.
Kalėdinė Vilniaus eglė
Kalėdinė Vilniaus eglė / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Populiarus portalas „European Best Destinations“ išrinko Vilniaus Kalėdų eglę geriausia šių metų Senajame žemyne. Kitą dieną po iškilmingo įžiebimo britų portalas mirror.co.uk ją vadino ryškiausia Europos egle.

VIDEO: Pasigrožėkite: Vilniaus kalėdinė eglė iš aukštai

„Vilnius nenustoja stebinti savo išskirtinėmis ir įspūdingomis Kalėdų eglėmis – tviskanti 27 metrų aukščio eglė suformuota iš 70 tūkstančių lempučių, jai išpuošti panaudota beveik 900 žaisliukų, o bendras kompozicijos plotas – daugiau nei 2500 kv. m“, – taip iš karto po įžiebimo gyrėsi Vilniaus miesto savivaldybė.

Padeda aikštė

Vilniaus merui R.Šimašiui toks pagrindinės miesto ir šalies eglės įvertinimas visiškai neatrodo netikėtas. „Man atrodo, Vilniaus eglė pasmerkta būti sėkminga ir jau daugelį metų iš eilės tokia ir yra. Kitais metais vėl iššūkis, kaip ją padaryti dar gražesnę. Pati mūsų Katedros aikštė yra nuostabi ir tinkanti Kalėdoms, nes ji erdvi, šalia varpinė labai gražiai atrodo. Ir ta kompozicija, kuri Vakarų europiečiams gal nėra labai įprasta, bet nuteikia šventiškai, savaime sukuria labai gerą atmosferą“, – kalbėjo meras.

Jo teigimu, eglės kūrėjams pavyko vėl eglę papuošti labai gražiai, todėl Europos ir visų Vakarų pasaulio žmonės ja žavisi.

Paklaustas apie idėjas kitiems metams, meras juokėsi: gal jis ir daro daug visko, tačiau miesto puošybos tikrai nesiims. „Tai yra iššūkis kūrėjams. Aš tikrai darau daug dalykų kaip meras, bet ko nedarau, tai nestoviu menininkams už peties ir nerodau pirštu, kaip ir kokias lemputes sujunginėti. Tai yra iššūkis menininkams, nes formuluosime užduotį, kad eglė būtų dar geresnė ir kitokia. Turbūt yra dalykų, kuriuos reikia išlaikyti, kaip ir yra dalykų, kuriuos reikia pakeisti“, – teigė R.Šimašius.

Biudžetas – kuklesnis nei Kaune

Šiemet, kaip socialiniame tinkle „Facebook“ paskelbė Vilniaus savivaldybės administracijos direktorius Povilas Poderskis, sostinės savivaldybei Kalėdos kainuos 303 tūkst. eurų, vos keliais tūkstančiais brangiau nei išleisti numačiusi Klaipėda (300 tūkst. eurų). Kauno biudžetas gerokai įspūdingesnis – 460 tūkst. eurų.

Meras sako, kad Vilnius Kalėdoms turėtų išleisti daugiau. „Turėtume turėti dar daugiau šventinio apšvietimo, nes išleidžiam bent trečdaliu mažiau nei Kaunas Kalėdoms, nors miestas beveik dvigubai didesnis. Manau, kitais metais reikėtų daugiau išleisti, kad būtų dar daugiau šviesos visur mieste, ne tik centre, ne tik prie eglės“, – kalbėjo R.Šimašius.

Manto Judriaus nuotr./Sostinės Kalėdų eglė
Manto Judriaus nuotr./Sostinės Kalėdų eglė

Jo teigimu, sutaupyti galima racionaliai naudojant lėšas ir tai yra daroma: „Geri sprendimai padaryti, nesivaikoma kažkokių ypatingų efektų, o žiūrima, kas duoda gerą įspūdį. Bet man atrodo, reikėtų daugiau išleisti. Tai, kad išleidžiame mažiau, yra ir pliusas, ir kartu ženklas, kad jei išleisime dar daugiau, miestas tikrai gražiau atrodys.“

Purpurinė, nes tai nenaudojama spalva

Švelniai purpurinę pasirinkome kaip naują projekto aspektą, nes ši spalva nėra plačiai naudojama Lietuvos Kalėdų puošyboje, – sakė D.Koncevičius.

Vilniaus Kalėdų eglės autorius Dominykas Koncevičius, dar tik ruošiantis įžiebimui, sakė, kad praėjusių metų Kalėdų eglės idėja gimė labai spontaniškai ir lengvai, o šių metų sumanymą teko racionaliau apgalvoti. „Pradinis eglės puošybos taškas – praėjusių metų kompozicija. Norėjosi palikti visus pernai sužavėjusią eglutės skraistę, bet taip pat sukurti ir kažką naujo, nematyto. Pagrindinę idėją brandinau pats, bet tarėmės ir su komanda. Eglės puošimo idėjos gimsta labai įvairiai ir spontaniškai, besišnekučiuojant per kavos pertraukėlę, vaikštant po miestą, ar tiesiog namuose prieš užmiegant. Idėją Katedros aikštėje pavyko puikiai išpildyti.

Švelniai purpurinę pasirinkome kaip naują projekto aspektą, nes ši spalva nėra plačiai naudojama Lietuvos Kalėdų puošyboje. Norėjosi žengti drąsų žingsnį. Snaigės idėją padiktavo praėjusių metų eglutės skraistė ir techninės girliandų variacijų galimybės“, – kalbėjo D.Koncevičius.

Vilnius pagrindinę Kalėdų eglę įžiebė gruodžio 1-osios vakarą, ji miestą paprastai puošia iki stačiatikių Kalėdų sausio 7 dieną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius