Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Rudens magija: 5 vietos Vilniuje, kurias fotografas rekomenduoja puikioms nuotraukoms

Šis ruduo svaigina ne tik ryškiomis spalvomis, bet ir neįtikėtina šiluma. Net jeigu ir norėtum sėdėti namie, pro užuolaidas besiskverbiantys šilti saulės spinduliai vis tiek išvilks pasivaikščioti. Kur galima rasti gražiausius vaizdus tobuloms rudens nuotraukoms? Fotografas Gabrielius Khiterer 15min skaitytojams rekomenduoja 5 vietas.
Žvėrynas
Vilnius rudenį / Gabrielius Khiterer nuotr.
Temos: 2 Ruduo Atodanga

Jaunas fotografas G.Khiterer jau ne vienerius metus savo „Facebook“ paskyroje kelia tokias nuotraukas, kurios priverčia aiktelti. Jo fotografijose Vilnius tarsi išnyra iš magiškų pasakų – tai rūko, tai ryškių spalvų apgaubtas.

 Gabrielius Khiterer nuotr./Vingio parkas
Gabrielius Khiterer nuotr./Vingio parkas

„Nors atrodo, kad rudenį visur galima rasti gražių vaizdų, nuvažiavus prie savo mėgstamo ežero galima ir labai nusivilti nepamačius to tikrojo auksinio rudens, – 15min aiškino jis. – Taip yra dėl to, kad reikia ieškoti būtent mišraus miško. Pavyzdžiui, nuvažiavus prie vilniečių pamėgtos Plikakalnio atodangos šalia Vingio parko, nieko įspūdingo nepamatytume, nes tame ruože vyrauja pušys bei eglės.“

15min skaitytojams G.Khiterer rekomenduoja vietas Vilniuje ir šalia jo, kurios rudens metu ypatingai žavios.

Pūčkorių atodanga

 Gabrielius Khiterer nuotr./Pūčkorių atodanga
Gabrielius Khiterer nuotr./Pūčkorių atodanga

Viena populiariausių vilniečių lankytinų vietų esant geram orui. Žmonių daug, tiesa, bet ne be reikalo – nuo pasivaikščiojimo takų ant aukščiausios Lietuvoje ledynmečio atodangos atsiveria nuostabi panorama.

Matyti Vilnios vingiai, Pavilnių regioninio parko kalvos, miškai, buvęs Pūčkorių palivarkas, buvusi patrankų liejykla. Bevaikštant apylinkėse galima rasti ir Lenkijos kariuomenės gynybinių įrenginių liekanas – apkasus, tranšėjas, gelžbetoninį bunkerį. Šalia – ir Belmonto malūno senosios užtvankos liekanos.

G.Khiterer siūlo nepatingėti ir atsikelti anksčiau vykstant čia. „Vaizdas išties nepakartojamas ypač anksti ryte, kai apačioje atodangos dar tvyro rūkas“, – tikina jis.

Buivydiškių tvenkiniai

 Gabrielius Khiterer nuotr./Buivydiškės
Gabrielius Khiterer nuotr./Buivydiškės

„Visai šalia miesto centro galima aplankyti ir kiek mažiau žinomus Buivydiškių tvenkinius. Ten yra ir kur pasivaikščioti, ir kur pafotografuoti“, – siūlo G.Khiterer.

Tvenkiniai tyvuliuoja Buivydiškių parke, kur galima pamatyti ir kadaise Radviloms priklausiusį dvarą, kuriame dabar veikia mokykla. Parkas yra pradėtas kurti dar XVII a. – tvenkiniai, terasos, prie jų priderinti želdiniai. Tiesa, ne visi yra valstybės nuosavybė – parką ir tvenkinių sistemą supa privatūs sklypai.

Žvėrynas ir Neries pakrantė

 Gabrielius Khiterer nuotr./Ruduo Vilniuje
Gabrielius Khiterer nuotr./Ruduo Vilniuje

Žvėrynas apskritai yra vienas įdomiausių Vilniaus rajonų pasivaikščiojimams ir nuotraukoms. Vilniaus durų fotografas, dešimtis tūkstančių sekėjų paskyroje @doors_of_vilnius turintis Saulius Garbenčius 15min yra sakęs, kad būtent čia slepiasi didžiausi Vilniaus stebuklai – stebinanti architektūra, tūnanti už gausios žalumos.

G.Khiterer mėgiamas maršrutas – nuo tvenkinių Žvėryne nusileisti prie Neries, kurios pakrantė yra taip pat pasakiška vieta nuotraukoms.

Žalieji ežerai

 Gabrielius Khiterer nuotr./Žalieji ežerai
Gabrielius Khiterer nuotr./Žalieji ežerai

„Visiems žinoma, bet rudenį ypač gražiai atrodanti vieta“, – apie šiuos ežerus sako G.Khiterer. Mišku apaugusių kalvų ir gūbrių apsupti 6 ežerai Vilniaus miesto šiaurinėje dalyje, Verkių regioniniame parke, visais metų laikais vilioja lankytojus, tad norint išvengti daug žmonių, vertėtų ten vykti anksti ryte.

Fotografas pataria, kad tą vertėtų daryti ne tik dėl žmonių, bet ir dėl šviesos. „Geriausia ten važiuoti anksti ryte arba vakare, kai prie žemai esančios Saulės spalvos atsiskleidžia visu savo grožiu“, – 15min sako jis.

Verkių regioninis parkas

 Gabrielius Khiterer nuotr./Žalieji ežerai
Gabrielius Khiterer nuotr./Žalieji ežerai

Apsilankius prie Žaliųjų ežerų, puiki vieta pasivažinėti automobiliu yra ir visas Verkių regioninis parkas, pasakoja G.Khiterer ir pataria: „reikia rinktis keliukus šalia Neries, ir tikrai liksite nustebinti spalvų gausa“.

Parke žavius rudens gamtos vaizdus puikiai papildo ir esantys du kultūriniai draustiniai. Verkių kraštovaizdžio ir architektūros draustinyje saugomas Verkių rūmų architektūrinis ansamblis, Vilniaus Kalvarijų memorialiniame draustinyje – Kryžiaus kelias, Šv. Kryžiaus Atradimo bažnyčia ir Trinapolio vienuolyno ansamblis.

Pats G.Khiterer pastaraisiais metais nemažai fotografuoja dronu, tad rudens spalvas dažnai įamžina iš viršaus. „Nepaisant to, tikrai galima rasti puikių vietų fotografavimui ir be drono“, – ragina jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius