Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusniškiai laukia svečių tradicinėje šventėje – Šaktarpyje

Balandžio 9 d. Rusnė 11-ąjį kartą minės didžiausios Lietuvos salos šventę – Šaktarpį. Organizatoriai pažada: šventėje netrūks pramogų ir skanumynų pilvams.
Šaktarpio šventė rusniškiams dovanojo ledonešį
Šaktarpio šventė Rusnėje / Aurelijos Kripaitės/15min.lt nuotr.
Temos: 1 Rusnė

Mėgindami atkartoti savo senelių ir prosenelių kasdienybę, rusniškiai prieš keliolika metų nusprendė kartą per metus atgaivinti ypatingą, tik salos gyventojams iki tol žinotą Šaktarpio tradiciją.

Rusnės bendruomenės pirmininko Raimondo Plikšnio teigimu, Šaktarpį kasmet noriai organizuoja patys salos gyventojai. Šventės metu itin daug dėmesio skiriama gardžių salos valgių pristatymui, vyksta koncertai, įvairios varžybos, įteikiami specialūs apdovanojimai salos gyventojams.

„Keliolika sodybų savo kiemeliuose Šaktarpio svečius vaišina stintomis, kepsniais, blynais, žuviene. Prie senojo Rusnės tilto būriuojasi šeimos, kur vaikai piešia ant inkilų, o žvejai tiesiai iš valties prekiauja šviežia žuvimi. Prieš penkerius metus netgi sugalvojome specialią atrakciją – svečiai, turintys senųjų salos pinigų – Rusnės markių, šventės metu gali juos iškeisti į stintas“, – apie Šaktarpio pramogas pasakoja R.Plikšnys.

Šaktarpio svečiams šiemet žadama ir naujų atrakcijų. Šventės metu pirmą kartą vyks varžybos ant vandens „Šaktarpis brenda į vandenį“. Jų metu 4-6 dalyvių komandos varžysis, plaukdamos venterinėmis valtimis. Šventės išvakarėse Rusnėje lankysis Trakų karališkasis rūmų teatras, pristatysiantis spektaklį „Lietuvaitės“.

Šaktarpis kasmet sutampa ir su paukščių migracija. Tad atvykusieji turės progą pamatyti, kokie paukščiai jau grįžę į mūsų kraštus.

„Nemuno deltos regioninio parko gidai kasmet organizuoja paukščių stebėjimą saloje, taigi visi šventės svečiai, pasivaišinę Šaktarpio skanėstais ir sudalyvavę rungtyse, taip pat turi galimybę pasižvalgyti po unikalią Rusnės gamtą“, – sako R.Plikšnys.

Gintarės Rakickaitės nuotr./Ventės ornitologijos stotis
Gintarės Rakickaitės nuotr./Ventės ornitologijos stotis

Pasak bendruomenės pirmininko, Šaktarpis visuomet minimas pavasarį, likus savaitei iki Velykų arba savaitę po Atvelykio, tuomet, kai saloje geriausiai „eina“ stinta bei ledai.

„Šaktarpyje visada laukiame svečių, tačiau šventė neretai sutampa su pavasario potvyniu, todėl, deja, ne visi norintys gali persikelti į salą. Pavyzdžiui, pernai ledonešis prasidėjo būtent per Šaktarpį. Tačiau šiemet potvynis buvo dar vasario pradžioje, taigi keliautojai ir poilsiautojai galės be jokių trukdžių užsukti į pavasarėjančią Rusnę ir sudalyvauti Šaktarpio linksmybėse“, – teigia R.Plikšnys.

Daugiau informacijos apie didžiausią Lietuvos salą Rusnę galima rasti internetinėje svetainėje www.salarusne.lt ir socialinio tinklo „Facebook“ puslapyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius