Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ryškiausias festivalis Lietuvoje prasideda: sužibęs širdžių tunelis pranoksta lūkesčius

Klaipėda šį savaitgalį neabejotinai taps Lietuvos širdžių miestu. Senamiestyje nusidriekė ažūrinių šviesų ir muzikos promenada. Jau šį vakarą skambant romantiškiausioms dainoms įsižiebs meilės tunelis, kuriame suspindės širdys. Taip Klaipėda pasitinka penktąjį šviesų festivalį, kurio atgarsiai nusidriekė ne tik Lietuvoje, bet ir už šalies ribų.
Klaipėdoje prasideda Šviesų festivalis. Pagrindinis akcentas – širdžių tunelis.
Klaipėdoje prasideda Šviesų festivalis. Pagrindinis akcentas – širdžių tunelis. / J. Andriejauskaitės / 15min nuotr.

Trečiadienio vakarą senamiestyje įvyko didžiojo savaitgalio repeticija. Italų sukonstruota įspūdinga promenada sklandžiai sužibo meilės spalvomis.

Klaipėdoje pastatytas šviesų tunelis, pavadinimu „Širdys“ – tai italų kompanijos „Mariano Lights“ projektas. Šį šviesų žaismą iki šiol turėjo galimybę išvysti Italijos ir Ispanijos publika. Pasak šios kompanijos atstovo Giulio Mariano, ši konstrukcija sustatyta tik ketvirtąjį kartą.

„Sustatyti užtruko maždaug dvi savaites, tačiau viską suorganizuoti, suplanuoti, apie du mėnesius. Ties šiuo projektu dirbo apie 20 žmonių, dvylika čia, Klaipėdoje, likusieji – biure“, – sakė G.Mariano. Paklaustas, ar nesutrukdė žiemiškas oras, italas tik šyptelėjo: „oras buvo geras, skųstis negalime“.

G.Mariano – šios daugiau nei šimtmetį skaičiuojančios kompanijos, kurią įkūrė jo proseneliai, paveldėtojas. Projektas „Širdys“ gimė vos prieš keletą metų.

Abejingų šviesų žaismas nepalieka. Trečiadienio vakarą reginį stebėję žiūrovai neslėpė – Klaipėda pranoko visus lūkesčius.

VIDEO: Klaipėdoje prasidėjo jubiliejinis šviesų festivalis

Šviesų festivaliu Klaipėda rado raktą į žiemos miegui prisnūstančio miesto sujudinimą. Viešosios įstaigos „Klaipėdos šventės“ vadovas Romandas Žiubrys sako, jog šiųmetinis meilės tunelis, dedikuojamas Valentino dienai ir Vasario 16-ajai, taps jubiliejinio festivalio, kuriam nebaisūs jokie šalčiai ar lietus, vinimi.

VIDEO: Jubiliejiniame šviesų festivalyje – per 30 įspūdingų projektų

Trečiadienį spėta padėkoti uostamiesčio verslininkams, kurie su dideliu entuziazmu prisidėjo prie įstabaus reginio. Verslininkai patys pasisiūlė iš Italijos atgabenti instaliacijas, sukonstruoti pastolius, pamaitinti ir apnakvindinti dvylika italų, kurie kone mėnesį statė širdžių tunelį. Skaičiuojama, jog šis festivalis Klaipėdai kainuos apie 377 tūkstančius eurų, 250 tūkstančių skyrė Klaipėdos savivaldybė, o likusi parama – uostamiesčio verslininkų indėlis.

Tapo tarptautiniu

Per penkerius metus Klaipėdos šviesų festivalis išaugo iki tarptautinio renginio, kuriame šiemet be jau minėtų italų, žiūrovai pamatys intriguojančius menininkų iš Prancūzijos, Suomijos, Latvijos ir, žinoma, – Lietuvos projektus.

Latvių menininkas Janis Petersons pakvies išbandyti laiko tunelį ( „Atgal į ateitį“) arba sudalyvauti interaktyvioje lazerių instaliacijoje, o prancūzai festivalyje pristatys net tris projektus. Naujojo „Švyturys Brewery“ pastato (Kūlių Vartų g.7) languose įsikurs Stéphane Masson vaizdo projekcija „Akvariumas“, demonstruota garsiausiuose šviesų festivaliuose įvairiose pasaulio šalyse.

Danės skverelyje virš galvų sklęs paslaptingi pasaulio vandenų herojai – medūzos – įstabi Ghislaine Coudert /Paradedesign šviesų instaliacija. Paklausta, kodėl – būtent medūzos, autorė nedvejodama atsako, jog „jų grakštumas hipnotizuoja, sukurdamas tą paslaptingo šokio nakties danguje kupiną atmosferą, o tai kviečia pasinerti į svajones.“

Tamsoje šviečiantys apskritimai ir jų atspindžiai Danės upėje – tai Géraud Périole šviesos instaliacija „Ca pétille“. Prancūzų kalba tai reiškia „švytėjimas, spindėjimas“, kas, pasak kūrėjo, ir yra šio projekto pamatinė mintis – „leisti žiūrovams patiems pamatyti tai, ką sukuria raibuliuojančio vandens paviršiai.“

Šviečiančios instaliacijos kavinių languose, fotostudija vilkiko priekaboje, senamiesčio skersgatvyje plevėsuojanti džiūstančių skalbinių kolekcija ar palei upę krantine grakščiai šokančios šviečiančios „gyvos“ gondolos ir dar daug kitų intriguojančių projektų lauks festivalio svečių. Tarp jų – ir jau tradiciniais tapę festivalio partnerių renginiai: maltiečių dovanojama žvakelių įžiebimo akcija ir visų labai laukiama šviečiančių augintinių eisena.

Fesivalio organizatoriai kviečia panardyti senamiesčio gatvėmis ir paieškoti perlų, kuriuos padovanojo svečiai ir mūsų šalies menininkai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius