-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Savaitgalį Kaune viešėjo beveik 1000 vilniečių: ką jie veikė?

Tereikėjo pakviesti – taip pusiau juokais, pusiau rimtai šeštadienį įgyvendintą idėją pakviesti vilniečius atvažiuoti į Kauną įvertino juos čia sutikę gidai bei kavinių ir restoranų atstovai. Pasak jų, tiek teigiamų atsiliepimų apie Kauną iš kitų miestų gyventojų jie buvo girdėję seniai. Tiesa, dauguma svečių iš sostinės Kaune neišlaidavo – ieškojo nemokamų pasiūlymų.
Vilniečiai Kaune mėgavosi nuolaidomis ir ekskursijomis
Šeštadienį vilniečiai Kaune mėgavosi nuolaidomis ir nemokamomis ekskursijomis / Kauno miesto savivaldybės nuotr.

Savaitgalį Kauną aplankė beveik 1000 vilniečių – tokią oficialią statistiką pateikia originaliai pasveikinti Vilnių 694 metų gimtadienio proga sumaniusi Kauno miesto savivaldybė.

Jų kvietimu specialiai 5 užsakytais (tarp jų – dviem dviaukščiais) ir 15 reguliariųjų reisų autobusais nemokamai iš Vilniaus į Kauną galėjo atvažiuoti visi norintys: tereikėjo autobusų stotyje pasiimti specialų kvietimą. Jis bei vilniečio kortelė garantavo ir daug įvairių nuolaidų Kauno mieste esančiose kavinėse, baruose, restoranuose. Į nemokamas ekskursijas vilniečius (tiesa, iš anksto užsiregistravus) kvietė ir gidai.

Taigi, pramogų ir veiklų sostinės gyventojams, pasiryžusiems įvertinti, ar Kaunas iš tiesų pasikeitė į gera, netrūko. 15min pasidomėjo, ką iš tiesų vilniečiai veikė Kaune ir kaip jų apsilankymą vertina dieną su jais praleidę gidai bei kavinių ir barų, suteikusių svečiams įvairių nuolaidų, atstovai.

Legendinė spurginė dalijo nemokamą arbatą

Sausio 28-ąją į Kauną atvykusiems vilniečiams įvairias nuolaidas siūlė net keliolika viešojo maitinimo įstaigų. Tarp jų buvo ir legendinė spurginė, įsikūrusi Laisvės alėjoje. Visų vilniečių šeštadienį čia laukė ne tik nostalgiją keliančios spurgos ir bandelės, bet ir nemokama arbata.

„Kiek tiksliai žmonių apsilankė, sunku pasakyti. Bet mes suskaičiavome, kad tądien išdalijome visus 200 nemokamų arbatos puodelių. Vadinasi, tiek buvo vilniečių, kurie turėjo skrajutes („Dovana Vilniui“ skrajutes – aut. past.). Žinoma, ne visi liko viduje – kai kurie pasiėmė arbatos, spurgų ir išėjo valgyti kitur. Bet žmonių buvo daug: salėje faktiškai nuo 10 val. iki 17 val. vieni vilniečiai buvo. Kai kurie iš karto klausė: „Ar nemokamos arbatos duosit?“ – juokėsi pašnekovė.

Kauno miesto savivaldybės nuotr./Kaune, Laisvės alėjoje, įsikūrusi „Spurginė“ ir jos darbuotojos
Kauno miesto savivaldybės nuotr./Kaune, Laisvės alėjoje, įsikūrusi „Spurginė“ ir jos darbuotojos

Pasak jos, nors didžioji dalis „Spurginės“ klientų – kauniečiai, Laisvės alėjoje apsilankę vilniečiai irgi dažni lankytojai.

„Būna, kad iš Vilniaus atvažiuoja ir sako: „Jeigu jau būname Kaune, be spurgų negrįžtame namo.“ Daug tokių, kurie čia gyvenę, kurių tėvai iš čia kilę. Plius – juk čia pats centras. Tai eidami pro šalį užsuka ir nusiperka“, – tikino J.Skiparienė.

Ekskursijose – pagyros Kaunui ir nuostaba dėl pasikeitimų

Vilniaus gimtadienio proga vilniečiams profesionalūs gidai Kaune vedė ir tris nemokamas ekskursijas. Viena jų – pirmą kartą Kaune organizuojama kino ekskursija „Emilija iš Laisvės alėjos“. Besigrožėdami Laisvės alėjos vaizdais, vilniečiai galėjo išgirsti istorinių ir intriguojančių faktų apie režisieriaus Donato Ulvydo būsimo filmo „Emilija iš Laisvės alėjos“ užkulisius.

Filmo kadras/„Emilija iš Laisvės alėjos“
Filmo kadras/Vasario 16 d. Lietuvos kino ekranuose pasirodysiantis filmas „Emilija iš Laisvės alėjos“ buvo kuriamas Kaune

„Tai buvo šios ekskursijos debiutas ir, turiu pasakyti, labai vykęs debiutas“, – džiaugėsi ją vedusi gidė Rugilė Pukštytė. Pasak jos, visų 45 ekskursijos dalyvių reakcija buvo puiki.

„Visi klausėsi, viskas jiems buvo įdomu. Daug ko klausė – ir apie filmą, ir apie Kauną. Be to, gyrė ne tik ekskursijos maršrutą, bet ir, pavyzdžiui, Kauno autobusų stotį. Domėjosi, ką daugiau gali pamatyti. Kadangi nebuvo galimybės spėti sudalyvauti ir kitose ekskursijose, kai kurie susidarė savo pačių maršrutą: ėjo į Velnių muziejų, klausė, kur Kaune skanios sriubos valgyti?“, – juokėsi gidė. Jos teigimu, nemaža dalis žmonių su Kaunu buvo susiję – vieni čia mokėsi, kiti – gyveno. Tad daugeliui tai buvo savotiškas sugrįžimas.

Kauno miesto savivaldybės nuotr./Vilniečiai Kaune mėgavosi nuolaidomis ir ekskursijomis
Kauno miesto savivaldybės nuotr./Vilniečiai Kaune mėgavosi nuolaidomis ir ekskursijomis

Į ekskursiją „Kaunas art deco“ patekti norinčių buvo tiek daug, jog teko organizuoti papildomą grupę. Iš viso joje šeštadienį spėjo sudalyvauti daugiau nei 60 vilniečių.

„Smagiausia, kad ta trintis, kuri anksčiau buvo tarp Kauno ir Vilniaus, išnyko kaip dūmas“, – džiaugėsi šią ekskursiją vedanti gidė Dalia Leonavičienė. Jos teigimu, į ekskursiją susirinkę vilniečiai buvo pilni optimizmo.

„Buvo daug žmonių, kurie tikrai žinojo ir domėjosi art deco, tačiau praeidami pro vietą Laisvės alėjoje, kur 1972 m. susidegino Romas Kalanta, kalbėjome ir apie tai. Taip pat – apie tarpukarį. Žmonės tikrai buvo susidomėję – daug diskutavo, klausė, stebėjosi. Kai kurie prisipažino, kad Kaune lankėsi labai seniai, todėl buvo maloniai nustebę dėl pokyčių. Gyrė. Ką gyrė? Pirmiausia gatves“, – juokėsi pašnekovė.

Iš ekskursijos dalyvių ji sulaukė ir prašymų nuvesti prie „Auksinio tualeto“. „Žinoma, žmonės juokais juo domėjosi. Bet, kita vertus, apie Kauną daugelis žino būtent iš tų juokelių – apie gatves, tualetus...“, – kalbėjo gidė.

Vis dėlto jai susidarė įspūdis, kad šeštadienį Kaune apsilankę vilniečiai į namus grįžę toliau skleis gerąją žinią apie pokyčius Kaune. Ji sakė jau sulaukusi skambučių dėl naujų ekskursijų.

„Žinoma, dabar – ne sezonas, tad ir ekskursijų mažiau. Tačiau pastebiu, kad jos populiarėja. Atsiranda vis daugiau žmonių, kurie per gimtadienius ar kitas šventes nori atvažiuoti į Kauną ir čia praleisti dieną ekskursijoje, o vakare keliauti į barą ar restoraną toliau švęsti. Tai – puikus variantas nenorintiems įprasto „baliaus“, – įsitikinusi gidė.

Kauno miesto savivaldybės nuotr./Vilniečiai Kaune mėgavosi nuolaidomis ir ekskursijomis
Kauno miesto savivaldybės nuotr./Vilniečiai Kaune mėgavosi nuolaidomis ir ekskursijomis

Daugiau lankytojų – ir baruose

Šeštadienį į Kauną atvažiavusiems vilniečiams įvairias nuolaidas siūliusių barų, kavinių ir restoranų vadovai sako, kad įstaigos nebuvo sausakimšos. Vis dėlto lankytojų skaičiaus padidėjimą fiksavo beveik visi.

Daugiausia svečių iš sostinės pasinaudojo 10–15 proc. nuolaidomis pietaudami restoranuose „Višta puode“, „Talluti-Tex Mex“, „Piano Piano“, „Hop Doc“, picerijoje „55 laipsniai“ ir kitose akcijoje dalyvavusiose vietose. Vėliau didžioji dalis greičiausiai iškeliavo namo – nuolaidas vilniečiams siūliusių barų atstovai sakė šeštadienį nesulaukę daugiau lankytojų nei įprasta savaitgaliais.

„Buvo kažkiek neįprastų lankytojų – pas mus tą vakarą koncertavo repo grupė, kurios paklausyti paprastai susirenka jaunesni žmonės. O tą vakarą buvo ir 30-mečių, vyresnių. Tai galbūt dalis jų ir buvo vilniečiai“, – sakė „Punto Jazz“ direktorius Sigitas Mačiulis.

Lankytojai iš Vilniaus šiame bare nėra reti. „Viskas priklauso nuo programos, tiksliau – grupių. Yra keletas jų, pavyzdžiui, „Garbanotas bosistas“, „Baltasis Kiras“, „Saulės kliošas“, paskui kurias gerbėjai važiuoja į Kauną iš Vilniaus“, – pasakojo pašnekovas.

Jam pritarė ir kitų barų atstovai, tikinę, jog į Kauną pramogauti savaitgaliais atvyksta nemažai vilniečių. Vienas iš motyvų – kaina. Nors miestus skiria vos 100 km, naktinės pramogos Kaune kol kas šiek tiek pigesnės nei sostinėje. Žinoma, ir čia, ir ten yra vietų, kuriose įėjimas, programa ir valgiaraščio pasiūlymai kainuoja panašiai.

Ar Kaune šeštadienį praleidę vilniečiai liko nakvoti? Atsakyti į šį klausimą sudėtinga, nes nemaža dalis atvažiavusiųjų, jei ir liko nakvoti, greičiausiai pasiliko pas draugus ar giminaičius. Arba bent jau naktį leido ne viešbučiuose. Pastarųjų duomenimis, klientų skaičiaus padidėjimo praėjusį savaitgalį nebuvo. Tačiau sulaukta šiek tiek daugiau klientų nei įprasta.

„Kambarių poreikis buvo – ir skambinusių, ir rezervavusių buvo daugiau. Aišku, tai gali būti susiję ir su tuo, kad tą savaitgalį Kaune vyko tarptautinė šunų paroda“, – sakė „Best Western Santaka“ viešbučio pardavimo ir rinkodaros vadovė Giedrė Čipkutė.

VIDEO: Neįprasta dovana: vilniečiai savo miesto gimtadienį šventė Kaune

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius