Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Šeštadienį – galimybė apsilankyti šimtametėje vandens saugykloje Liepkalnyje

Gegužės 5-ąją minėdama savo profesinę šventę – Vandentvarkos dieną – didžiausia Lietuvoje vandentvarkos bendrovė „Vilniaus vandenys” vilniečiams ir miesto svečiams atveria duris į vieną įspūdingiausių požeminio Vilniaus statinių – vandens saugyklą Liepkalnyje ir seniausią mieste Sereikiškių vandenvietę bei joje esantį Vandentiekio istorijos muziejų.
Senoji sostinės vandenvietė
Senoji sostinės vandenvietė / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Šimtametė vandens saugykla Liepkalnyje išsiskiria unikalia konstrukcija ir neįtikėtina akustika: aidas joje atsikartoja 5-6 kartus, o didžiulę 5 metrų gylio apskritą patalpą dengia kolonomis paremtas įspūdingas skliautinis kupolas.

Ne mažiau įspūdinga ir istorinė Sereikiškių vandenvietė Bernardinų sode, kurioje iki šiol veikia pirmoji Vilniaus vandentiekio siurblinė. Nuo jos 1914 metais ir prasidėjo Vilniaus centralizuoto vandentiekio istorija.

Įdomiausiais faktais apie miesto vandentiekį nuo ištakų iki šių dienų Liepkalnio vandens saugykloje dalinsis istorikas ir senojo Vilniaus tyrinėtojas, knygos „100 istorinių Vilniaus reliktų“ autorius Darius Pocevičius bei „Vilniaus vandenų“ darbuotojai.

Sereikiškių vandenvietėje bus galima apžiūrėti ne tik veikiančią siurblinę, bet ir vandentiekio istorijos muziejaus eksponatus. Apie Vilniaus vandentiekio pradžią, istoriją bei dabar tiekiamo vandens kokybę ir jos kontrolę pasakos „Vilniaus vandenų“ darbuotojai, Geriamojo vandens laboratorijos specialistai.

Laukiame visų šeštadienį, gegužės 5 dieną, nuo 10 iki 16 val. Liepkalnio vandens saugykloje adresu Liepkalnio g. 20 ir Bernardinų sode esančioje Sereikiškių vandenvietėje adresu Maironio g. 12 (įėjimas pro vartus iš Šv. Brunono Bonifaco g.), Vilniuje.

Pasakojimais ir istorijomis bus dalinamasi lauke, tiksliai kas valandą: 10, 11, 12 val. ir t.t., po jų lankytojai bus kviečiami apžiūrėti objektų. Paskutinio pasakojimo pradžia – 16 val.

Apsilankymas – nemokamas.

Pasinaudokite galimybe prisiliesti prie senojo Vilniaus vandentiekio istorijos ir pamatyti bei išgirsti apie šiuolaikines vandentvarkos technologijas.

VIDEO: Liepkalnio vandens saugykloje – šiurpą keliantys šnabždesiai ir kurtinantis triukšmas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius