Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šį savaitgalį pasivaikščiokite vandens paviršiumi

Jei ieškote, kur pasislėpti nuo vasaros kaitros ar norite pabūti žmogaus nepaliestoje gamtoje, užsukite į Varnikų botaniniame-zoologiniame draustinyje įrengtą pažintinį taką. Čia pamatysite natūraliai susiformavusį, taip pat žmogaus sodintą mišką, kuris pamažu pereina į pelkę su jai būdingais augalais. Gamtos kitimas yra pagrindinis šio pažintinio tako akcentas.
Varnikų pažintinis takas
Varnikų pažintinis takas / Partnerio nuotr.

Pažintinio tako ilgis – 3,5 km. Jame įrengta 10 informacinių stotelių, kelios poilsio vietos su suoleliais ir pavėsinėmis. Dalis tako yra medinis, likęs – gruntinis miško takelis. Pakeliui lydi krypties rodyklės, padėsiančios nepasiklysti.

Jei vykstate automobiliu, jums reikalingas 4751 kelias, atvesiantis iki Varnikų. Toliau važiuokite pagal rodykles, kreipiančias į gamtos taką.

Partnerio nuotr./Varnikų pažintinis takas
Partnerio nuotr./Varnikų pažintinis takas

Jeigu keliaujate dviračiu, Trakų turizmo informacijos centras siūlo vykti iš Trakų pro Pusiasalio pilį ir netoli jos esančiu pontoniniu tiltu persikelti link Žalgirio jachtklubo. Atvykę į Varnikus ieškokite medinės rodyklės, nukreipsiančios tako link

Iš pradžių takas veda per tarpinio tarp žemapelkės ir aukštapelkės tipo pelkę. Jei žemapelkei būdingi krūmai, o aukštapelkei – pušys ir beržai, šioje tako dalyje pamatysite abiejų. Taip pat turėsite galimybę pamatyti saulašarių – vabzdžiais mintančių augalų.

Partnerio nuotr./Varnikų pažintinis takas
Partnerio nuotr./Varnikų pažintinis takas

Kitoje tako dalyje galite pamatyti driežų bei miškinių pataisų. Teigiama, kad jie yra vieni seniausių augalų, menančių netgi dinozaurų laikus.

Eidami toliau galėsite grožėtis uogų įvairove. Čia galima rasti ne tik mėlynių, bet ir vaivorų, gervuogių, aviečių, spanguolių, bruknių bei žemuogių. Pateikiama ir įdomi detalė, padedanti atskirti mėlynes nuo vaivorų: mėlynes nuskynus, jos dažo, o vaivorai – ne.

Partnerio nuotr./Varnikų pažintinis takas
Partnerio nuotr./Varnikų pažintinis takas

Tarp ežerėlių kraštovaizdis visiškai pasikeičia – čia pasitinka skurdžios, sunykusios pušelės. Tai aukštapelkei būdinga augmenija. Pagal tai, jog šie du ežerėliai kažkada buvo susijungę, nesunku nuspėti, jog pušys čia gauna dar daugiau drėgmės ir dar mažiau maisto medžiagų.

Pietinėje Varnikų drautinio dalyje apie 207 ha plotą užima Ilgelio pelkė, per kurią vingiuoja beveik 1,5 km ilgio lentinis takas. Pelkėje telkšo 4 liekaninės kilmės ežerėliai: Baluošas, Bevardis, Piliškių bei Ilgelis. Teigiama, kad šie ežerėliai yra vieno didelio ežero liekanos!

Partnerio nuotr./Varnikų pažintinis takas
Partnerio nuotr./Varnikų pažintinis takas

Interneto svetainėje www.exploretrakaivilnius.lt atrasite dar negirdėtų faktų apie lankytinus objektus Trakų ir Vilniaus rajone. Taip pat galėsite išsirinkti iš įdomių ir netikėtų maršrutų savo laisvalaikiui. Jei išbandėte visus siūlomus, tuomet galėsite susidėlioti asmeninį maršrutą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius