Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 07 09 /2019 07 10

Šią savaitę Birštone atidaromas aukščiausias apžvalgos bokštas Lietuvoje

Ilgai laukta diena jau aiški – šį savaitgalį Nemuno kilpų regioniniame parke lankytojams yra atveriamas aukščiausias apžvalgos bokštas Lietuvoje. Nuo liepos 12 d. Birštono apžvalgos bokštas bus atviras lankytojams.
Birštono apžvalgos bokštas
Birštono apžvalgos bokštas pastatytas Nemuno kilpų regioniniame parke / Nemuno kilpų regioninio parko ir Eugenijaus Vilčinsko nuotr.

Birštono bokšto lankytojai galės 300 laiptelių užkopti į 45 metrų aukštį. O įskaičiuojant ir Škėvonių gūbrį, užkopusieji į bokštą atsidurs net 92 metrų virš jūros lygio aukštyje. Tiesa, tuo vaizdu negalės pasimėgauti fizinę negalią turintys žmonės. Dėl to Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba sulaukė skundo, tačiau pažeidimo nenustatė – tik pateikė rekomendacijų Aplinkos ministerijai.

Nemuno kilpų regioniniame parke jau stovintis apžvalgos bokštas nuo pat jo pristatymo yra tapęs laukiamiausiu šių metų nauju turistiniu objektu šalyje. Iš pradžių į bokštą bus galima pakili nuo 7 iki 22 val. Vėliau jis lankytojams bus atviras visą parą, lankymas nemokamas.

Kaip anksčiau 15min yra sakiusi Nemuno kilpų regioninio parko vyr. specialistė, kultūrologė, gidė Ramutė Milušauskienė, bokšte vienu metu galėtų būti apie 40 žmonių. „Pradžioje tikrai visi puls apžiūrėti, ypač savaitgaliais, kai tokie geri orai“, – aiškino R.Milušauskienė.

Tad gerai pasvarstykite, ar norite bokštą aplankyti šį savaitgalį ar artimiausiu metu – tokių norinčių gali būti begalės.

TrenkTuras nuotr./Ketvirtasis žygis Nemuno kilpomis: keturi keltai, masažo rekordas ir aukščiausias apžvalgos bokštas
TrenkTuras nuotr./Ketvirtasis žygis Nemuno kilpomis: keturi keltai, masažo rekordas ir aukščiausias apžvalgos bokštas

Nevažiuokite automobiliu iki pat bokšto

Bokštas pastatytas saugomoje teritorijoje, ant Škėvonių gūbrio. Užlipusieji iš jo matys dvi Nemuno kilpas, Nemuno slėnį, Prienų šilą, o tolumoje – Prienus ir galbūt Alytų.

Dėl ypatingos vietos patekimas prie bokšto nebus pats paprasčiausias. Kol kas čia yra tik nedidelė automobilių stovėjimo aikštelė, didesnė – tik planuose. Tad patariama lankytojams planuotis kelionę iki bokšto pėstute arba dviračiais.

„Atvykus į Birštoną automobiliu, saugiausia jį palikti kurorto teritorijoje (artimiausia erdvi aikštelė yra B. Sruogos g. 25, šalia prekybos centro „Norfa“) – iš ten pėstute bokštas pasiekiamas kiek mažiau nei per 20 minučių. Esant mažesniam lankytojų srautui, vietos galima rasti stovėjimo aikštelėse prie restorano „Seklytėlė“ arba viešbučio „Royal SPA Residence“ – iš čia kelionė pėsčiomis iki bokšto užtruks kiek daugiau nei 10 minučių“, – paaiškinta bokštui skirtame feisbuko puslapyje.

R.Milušauskienė anksčiau minėjo, kad ateityje prie bokšto atsiras ir didesnės automobilių stovėjimo aikštelės, tačiau tikrai ne šią vasarą. Dalis teritorijos aplink jį priklauso savivaldybei, dalis yra ir privačios žemės.

Gerai apgalvotas dizainas

Daug dėmesio prieš statybas buvo skirta pačiai bokšto vietai (pasitelkti net dronai žvalgybai), ir statinio dizainui. Metų pradžioje R.Milušauskienė 15min pasakojo, kad jis buvo labai ilgai derinamas, kol galiausiai parinktas būtent toks – tęsiantis gynybinių pilių ir bažnyčios bokštų architektūros tradicijas.

Bokšto fasadas bus dekoruotas trikampiais langeliais. Šie dizaine atsirado remiantis lietuvių liaudies kūryba – senovinių verpsčių, šiaudinių sodų dekoracijomis.

Statybų užsakovas – Valstybinė saugomų teritorijų tarnyba, projektuotojas – UAB „Prosfera“, rangovas – UAB „Empower-Fidelitas“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius