-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Susidomėjimas pranoko lūkesčius: žymias Kauno vietas aplankė virš 800 ekskursantų

Liepos 6 dieną – karaliaus Mindaugo karūnavimo dieną – kauniečiai bei miesto svečiai turėjo galimybę geriau pažinti laikinosios sostinės istoriją, architektūrą ir kultūrą. Ekskursijų maršrutai driekėsi į visas puses – nuo istorinio Kauno Centrinio pašto. Architektūros specialistų bei entuziastų grupė „Ekskursas“ kvietė išbandyti valandos trukmės koncentruotas ekskursijas po žinomus objektus.
Ekskursija po Kauno valstybinę filharmoniją
Ekskursija po Kauno valstybinę filharmoniją / „Ekskursas“ nuotr.

Ekskursijos dalyviai aplankė Kauno valstybinę filharmoniją, Kauno miesto savivaldybę, LSMU centrinius rūmus ir buvusį „Pienocentro“ pastatą. Taip pat buvo galima pamatyti ir miesto centre įsikūrusias, ne kasdien duris atveriančias buvusias bažnyčias.

Vykdant Filharmonijos rekonstrukciją, įrengta laiptinė, per kurią patenkama į kupolą. Ji buvo pritaikyta dirigento Modesto Pitrėno ūgiui.

Užsiregistravus prie istorinio Kauno Centrinio pašto, 15 valandą prasidėjo viena iš ekskursijų po Kauno valstybinę Filharmoniją, kuri įsikūrusi buvusiuose Teisingumo ir Seimo rūmuose.

Gidas Žilvinas Rinkšelis papasakojo apie pastato istorinę raidą, architektūrinius niuansus. Gidas pristatė šio pastato autorių – inžinierių, architektą Edmundą Fryką.

„Filharmonija apibūdinama kaip istorinis pastatas, kurio neoklasicizmo architektūra persipynusi su ryškiais art deco architektūros bruožais“, – teigė Ž.Rinkšelis.

Gidas ekskursijos dalyvius pravedė pro erdvę, kurioje repetuoja simfoninis orkestras ir kiti ansambliai.

„Įdomus faktas, kurį pasakojo Filharmonijos darbuotojai, kad vykdant rekonstrukciją, įrengta laiptinė, per kurią patenkama į kupolą. Ji buvo pritaikyta dirigento Modesto Pitrėno ūgiui. Jis nemažai laiko dirigavo simfoniniam orkestrui būtent po šia laiptų aikštele. Sakoma, kad pagal tai galima palyginti savo ir dirigento ūgį, kuris yra virš 2 metrų“, – pasakojo iniciatyvinės grupės „Ekskursas“ gidas.

Ekskursantai galėjo užlipti ir į Filharmonijoje esantį kupolą, iš kurio atsiveria įspūdingo grožio Kauno miesto panorama.

Gretos Skaraitienės/Žmonės.lt nuotr./Modestas Pitrėnas
Gretos Skaraitienės/Žmonės.lt nuotr./Modestas Pitrėnas

Ž.Rinkšelis pasakojo, kad šis pastatas reikšmingas ne vien todėl, kad jame buvo Teisingumo ir Seimo rūmai, juose per ketverių metų kadenciją buvo priimta paskutinė ketvirtoji Lietuvos Respublikos Konstitucija.

„Renginys šiandien praėjo puikiai. Tikėjomės priimti bent 500 žmonių, suorganizuoti 23 ekskursijas. Jau prieš 11 val. ryto sulaukėme miestiečių dėmesio – praeiviai teiravosi kur ir kaip užsiregistruoti. Susiformavo eilė ir netgi teko vykdyti papildomas tris ekskursijas. Rezultatas: surengtos 26 unikalios ekskursijos, kur kiekvienoje grupėje susirinko po 25-35 žmones. Bendras dalyvių skaičius – virš 800“, – patikino „Ekskurso“ komandos narys Algimantas Grigas.

Pasak jo, anksčiau ekskursijoms žmonės turėdavo registruotis iš anksto internetu. Tuo tarpu Liepos 6-osios renginys buvo atviras visiems. Bet kas, atėjęs nurodytu laiku prie L6 paviljono, galėjo išsirinkti labiausiai dominantį turą.

„Norėjome pakviesti žmonių, kurie dar nebuvo girdėję apie mus anksčiau. Taip pat renginys buvo išskirtinis specialiomis, ilgesnėmis ekskursijomis. Buvo surengtas literatūrinis pasivaikščiojimas „Miestas kaip tekstas. Beieškant Raudonmedžio rojaus“, įkvėptas Vytauto Sirijos Giros romano.

Miesto svečiai buvo priimti į anglų kalba vykstančią ekskursiją „Įžanga į Kauno tarpukario architektūrą“. Kitas specialias ekskursijas vedė „Ekskurso“ komandos bičiuliai: Jonas Oškinis („Gražinkime Kauną“), Rasa Jonė Ruibienė (Nacionalinis M.K.Čiurlionio muziejus) ir dr. Kęstutis Bartkevičius (VDU)“, – pasakojo vienas iš iniciatyvinės grupės narių.

Pasak A.Grigo, Liepos 6-osios renginys pirmą kartą iš dalies remiamas Kauno miesto savivaldybės „Iniciatyvos Kaunui“. Ankstesni ekskursai buvo vykdomi savanoriška iniciatyva.

„Ekskursas“ rengiamos ekskursijos leidžia nutolti nuo įprasto formato, įdomiai praleisti laiką ir tapti atidesniais savo gyvenamojoje aplinkoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius