Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Suvenyrų Palangoje prekeiviai atskleidė neįprastus rusų įpročius ir kodėl į Palangą šiemet veržiasi estai

Daugelis Palangos suvenyrų prekeivių pripažįsta – karantinas pakoregavo pirkėjų srautus: nebelikus rusų, parduodama ir uždirbama mažiau. „Rusas ateina ir perka, o lietuvis knibinėja kiekvieną siūlą. Prekyba, kai nebėra rusakalbių, krito 50 proc.“, – pastebi prekeivė Edita. Kita suvenyrų prekiautoja 15min atsakė į klausimą, kodėl į Lietuvos pajūrį staiga ėmė veržtis estai.
Suvenyrų prekyba Palangoje
Suvenyrų prekyba Palangoje / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Vidurvasaris dovanojo Palangos lankytojams nuostabius vasariškus orus, nors iki tol vyravo vėjas, debesys bei lietus. Atšilus orams, pagerėjo ir suvenyrų prekyba. Tiesa, ji toli gražu nepasiekė ankstesnių metų lygio, kai į kurortą laisvai atvykti galėjo rusakalbiai. Nidos suvenyrininkai skundėsi, kad nelikus rusų ir vokiečių grupių, kurios atvykdavo ekskursijų metu, suvenyrų prekyba sustojo. O kaip yra Palangoje?

„Patys matote, kaip einasi. Nesieina, nėr žmonių“, – atsisakiusi išsamiau papasakoti, kaip sekasi prekiauti gintaro dirbiniais, saulėtą darbo dienos vakarą reziumavo viena J.Basanavičiaus gatvės prekeivių.

Ji pripažino, kad rusų pirkėjų trūksta, ir pasiūlė kreiptis į „kaimynę“. Ši buvo kiek kalbesnė.

„Jei surenkame 150 eurų per dieną, galima sakyti, kad prekyba – normali, įprasta. Geriausią dieną teko surinkti 250 eurų, prasčiausią – tik 50 eurų. Kiek pastebėjau, prekybai orai didesnės įtakos nedaro“, – teigė tik šiemet gintaro dirbiniais ėmusi prekiauti pardavėja.

Lauko prekyba Palangoje prasidėjo birželio 5 dieną. Pačiame miesto centre prekiauti dažniausiai pradedama 10 valandą ryto, užbaigiama 22 valandą vakaro.

Jei manote, kad šią vasarą, dėl karantino užsidarius užsienio šalių sienoms, išaugo lietuvių pirkėjų skaičius, klystate. Pasak prekeivės, vis dar vyrauja užsieniečiai pirkėjai, kurie sudaro apie 60 proc. visų perkančiųjų. Brangiausias pirkinys, kurį ji pardavė – 10 eurų kainuojantis vyno butelio kamštis su gintaru. Jį įsigijo užsienietis. Pastarieji pirkiniams, pasak prekeivės, išleidžia daugiau.

Estai žavisi sidabro gaminiais

Medinius žaislus bei virtuvės įrankius, lietuviškus sidabro gaminius J.Basanavičiaus gatvėje pardavinėjanti Gražina patikino, kad užsieniečiai poilsiautojai sudaro pusę pirkėjų.

„Pažiūrėkite, koks pigus sidabras. Auskariukai – 5 eurai. Juk tiek, jei pasižvalgysite po šalimais esančius prekystalius, kinų gamybos bižuterija kainuoja. Ir tai lietuvių kūriniai! Estai labai domisi sidabriniais papuošalais, teigia, kad tokių, kur vaizduojami medžiai, augalai, gyvūnai, jie neturi. Pas juos vien abstraktai dominuoja. Sako, kad mūsiškiai tokie šilti. Jie labai nustebę apžiūrinėja prekystalį“, – teigė Gražina.

Auskariukai – 5 eurai. Juk tiek, jei pasižvalgysite po šalimais esančius prekystalius, kinų gamybos bižuterija kainuoja.

O štai rusai turi įdomų įprotį: perka medines lietuvių pagamintas pjaustymui skirtas lenteles tam, kad pasidėtų lėkštę ant jų, kai valgo.

„Sako, kad ten, kur apsistoja, nenori lėkštės, iš kurios valgo, dėti tiesiog ant servetėlės, o mes juk jas naudojame tiesioginiam sąlyčiui su maistu – pjaustom ant jų. Rusai savuose namuose turi tų pjaustymo lentų, bet štai Palangoje atostogaudami jų nusiperka ir naudoja kaip padėkliukus. Kiek šeimos narių, tiek jų ir perka. Lentelė kainuoja nuo 2 iki 10 eurų. Dažniausiai pasirenkama obuoliuko forma. Po to, matyt, palieka apgyvendinimo įstaigų šeimininkams, abejoju, kad išsiveža“, – įdomų pastebimą pateikė prekeivė.

Lietuviai, anot jos, Plungės drožėjo kūrinius perka labiau lauktuvėms. Štai viena moteris įsigijo medinių įrankių – sakė, siųs dukrai į Daniją.

„Lietuviai būtinai turi išvažiuodami iš Palangos ką lauktuvių nupirkti. Nusižiūri iš pradžių, o po to sugrįžta ir įsigyja. Vienas pirkėjas pasakojo gavęs užsakymą iš Rusijos – nupirkti medinį šauktą uogienei. Pas rusus yra tų medinių įrankių, bet sako, daugelis jų pramoniniu būdu pagaminti, ne rankomis. Medinis rankų darbo šaukštelis eurą kainuoja. Dūdelė, tarškaliukas irgi po eurą. Brangiausia prekė pas mane, manau, yra sidabro papuošalas, atsieinantis 50 eurų“, – toliau kalbėjo Gražina.

Karolinos Stažytės nuotr./Suvenyrų prekyba Palangoje
Karolinos Stažytės nuotr./Suvenyrų prekyba Palangoje

Domisi poilsiautojai, anot jos, ir mediniais senoviniais žaisliukais, primenančiais tarybinius laikus.

„Viena moteris pamatė tokį žaisliuką už 2 eurus, kuris lankstosi, ir šiurpas jai, sakė, prabėgo. Vaikystę priminė, nostalgija suėmė. Tais laikais tik tokių žaisliukų ir buvo galima įsigyti“, – atskleidė prekeivė.

Ji nustebino pasakiusi, kad geresnė prekyba vyksta tuomet, kai orai subjursta. Apsiniaukusią dieną žmonės linkę pirkti ryškių spalvų, ypač geltonos, daiktus. Taip, tikėtina, tie pirkiniai atstoja saulę.

Kartais per dieną surenka vos 8 eurus

Natūraliais rankų darbo muilais, vonios burbulais ir eteriniais aliejais prekiaujanti įmonės „Jūsų muilas“ atstovė Rita pripažino, į Palangos J.Basanavičiaus gatvę sugrįžusi po trejų metų pertraukos – iki tol moteris prekiaudavo tik įvairiose mugėse bei miestų šventėse. Dėl karantino švenčių neliko, tad teko sugrįžti į kurortą.

Estai sakė, kad važiuoja į Palangą dėl to, kad čia laisviau, kad čia greičiau kaukių atsisakyta.

„Yra blogai ir tiek. Iki birželio pabaigos nebuvo pirkimo, nebuvo poilsiautojų, lijo. Per dieną suprekiaudavau nuo 8 iki 180 eurų. O štai praėjusį šeštadienį „surinkti“ 300 eurų. Pavakary, pastebėjau, žmonės labiau perka. Pirmadienį perka geriau nei antradienį ar trečiadienį. Daugiausia – estų pirkėjų, rusakalbių, manau, atvykusių iš Vilniaus.

Estai sakė, kad važiuoja į Palangą dėl to, kad čia laisviau, kad čia greičiau kaukių atsisakyta, nebereikia jų niekur dėtis (dar vienas verslininkas sakė, kad ir lenkai dėl to renkasi Lietuvos pajūrį – Lenkijoje vis dar reikia dėtis kaukes, pvz., einant į prekybos centrus – aut. past.). O šiaip tai dirbi tam, kad dirbtum. Iš taupyklės už degalus, prekybos vietą susimoki, o kada atlyginimą galėsiu išsimokėti, nežinau – rugpjūtį gal“, – mintimis dalijosi iš Klaipėdos į Palangą kasdien bevažinėjanti Rita.

Karolinos Stažytės nuotr./Suvenyrų prekyba Palangoje
Karolinos Stažytės nuotr./Suvenyrų prekyba Palangoje

Anot jos, jaučiasi, kad lietuviai vis dar taupo – bijo antros koronaviruso bangos, antrojo smūgio. Perkamiausias, anot jos, 3 eurus už 100 gramų atsieinantis rankų muilas.

Lietuviai – priekabesni pirkėjai

Vytauto gatvėje suvenyrais prekiaujanti Edita teigė, kad rusų pirkėjų labai trūksta – anksčiau jų būta daugiausia. Geriausia vasara, anot jos, buvo 2015-aisiais.

„Buvo daug rusų, baltarusių, buvo daug žmonių. Jaučiame dabar rusakalbių trūkumą. Prekyba smuko gal 50 procentų. Rusai nėra tokie priekabūs, kaip lietuviai pirkėjai. Jie ateina ir perka, o lietuviai apžiūrės kiekvieną siūliuką – čia prikibęs, čia iširęs, gintariukas ne toje vietoje. Rusų ir perkamoji galia didesnė. Ateina, užsideda, pavyzdžiui, skrybėlę, ir moka pinigus. Tautietis išsimatuos dešimt skrybėlių pirma, o paskui kepurę su snapeliu pasirinks“, – prisipažino prekeivė, suvenyrais prekiaujanti penkerius metus.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Suvenyrų prekyba Palangoje
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Suvenyrų prekyba Palangoje

Ji atvira: šioje prekybos sferoje aukso kasyklų neatrasi. Prastą dieną privačiame sklype prekystalį nuo birželio vidurio įsirengusi moteris parduodanti prekių vos už 15–30 eurų. Prekyba baigiama rugpjūčio 30 dieną.

„Kodėl aš čia prekiauju, o ne J.Basanavičiaus gatvėje? Ten labai brangios vietos“, – šyptelėjo Edita.

Paklausta, ar šiemet pagausėjo estų bei latvių poilsiautojų, ji atsakė: „Yra, tikrai jų yra.“ Pro šalį ekskursijų grupes vedantys gidai, kaip patikino Edita, stabtelti žmonėms neleidžia – net perveda vaikus į kitą gatvės pusę, kad nekiltų ekskursantams pagundos ir nesigaištų laikas.

Prekiauja Edita nuo 11 valandos ryto iki 20 valandos vakaro.

Vietinė rinkliava už prekybos vietą siekia 1100 eurų

Kiekgi atsieina prekyba suvenyrais J.Basanavičiaus ar Vytauto gatvėje?

Palangos miesto savivaldybės Rinkliavų skyriaus vyriausioji specialistė Milda Šimkienė 15min teigė, kad 2020 metų gegužės 12 dienos sprendimu buvo pakeistos Vietinės rinkliavos už leidimo prekiauti ar teikti paslaugas Palangos miesto savivaldybės tarybos nustatytose viešosiose vietose išdavimo nuostatų priedas, kuriame nustatyti vietinės rinkliavos už leidimo prekiauti ar teikti paslaugas išdavimą dydžiai ir aprašytos viešosios vietos.

J.Basanavičiaus gatvėje prekybai dirbiniais iš gintaro, odos vietinė rinkliava yra 1130 eurų. Vytauto gatvėje (šalia J.Basanavičiaus gatvės) prekybai dirbiniais iš gintaro, odos vietinė rinkliava yra 1130 eurų, kitose – 460 eurų.

Leidimai prekiauti muilais, suvenyrais išduoti nuosavybės teise ar nuomos (panaudos) sutarties pagrindu valdomuose (naudojamuose) žemės sklypuose. Leidimai privačioje valdoje yra nemokami.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius