Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Šventosios namukai – laiko mašina į taip ir neišaušusį šviesų komunizmo rytojų

Šventojoje ypač gausu medinių nameliūkščių, kuriuose galima gana ramiai ir privačiai apsinakvydinti. Kas galėtų pagalvoti, kad dabar šie namukai palengva tampa tikra egzotika, kuri sparčiai nyksta. Juk tuose namukuose tilpdavo viskas, ko reikia neišpaikintam sovietiniam žmogui. Ar yra tokių namukų iki šiol?
Šventosios namukuose – lyg laiko mašinoje
Šventosios namukuose – lyg laiko mašinoje / Alvydo Januševičiaus / 15min nuotr.

Surasti nakvynę Šventojoje galima per porą sekundžių. Tereikia prie pat kopų įsikūrusioje „Baržos“ kavinėje garsiai pasiteirauti, gal žinote, kur čia galima pernakvoti?

„Pas mane, – skubiai sušunka čia trumpam užsukęs Jonas. Ar tai bus tokie namukai, kokiuose nakvoja į sąskrydį susirinkę socialdemokratai? – Geresni“, – giriasi vyras.

Tai kuo jie geresni? Jonas, kurį vėliau praminėme direktoriumi, pasakė, kad nukels laiku atgal – tiesiai į sovietmečio klestėjimo laikus. Maždaug į 1975-uosius. Ne visuose namukuose tokia autentika yra išlikusi. Daug kur viskas tiesiog pakeista pigiomis kiniškomis prekėmis.

Alvydo Januševičiaus / 15min nuotr./Šventosios namukuose – lyg laiko mašinoje
Alvydo Januševičiaus / 15min nuotr./Šventosios namukuose – lyg laiko mašinoje

Būtent tais laikais Šventojoje ir daug kur kitur išdygo visų gerai žinomi mediniai poilsio namukai, veikiantys iki šiol. Būtent tada jie buvo apstatyti moderniais baldais ir buitine technika, visiškai patenkinančiais kuklius sovietinio darbo žmogaus poreikius.

Direktorius sutartą valandą pasitinka su dviračiu ir liepia sekti iš paskos. Vingiuojame per pušyną – iškart už bažnyčios. Dar pora žingsnių – atsiveria nakvynės vieta.

Tai ne šiaip sau namukas. Jis iš vienos pusės turi aliuminio rėmo langą per visą sieną. Taip pat namukas turi terasą iš trijų pusių – tai jau rimta. Galima įtarti, kad tokie buvo skirti bent jau įmonės ar savivaldybių skyrių vadovams, vienos ir teisingiausios partijos vadukams.

Alvydo Januševičiaus / 15min nuotr./Šventosios namukuose – lyg laiko mašinoje
Alvydo Januševičiaus / 15min nuotr./Šventosios namukuose – lyg laiko mašinoje

Viduje beveik viskas išlikę kaip prieš 30–40 metų. Standartinis šviestuvas su raudonomis papuošimo linijomis. Visa elektros instaliacija – senovinė, tačiau iš brangesnių – laidai ne su medžiaginiu, o plastikiniu šarvu. Lempos jungtukas – pasukamas. Tokius žmonės kaime dar ilgai turėjo tvartuose. Gal turi ir dabar.

Baldai su Berlyno „stiliuku“

Žemi krėsliukai prisėsti su tekintomis prisukamomis kojomis. Kas pamena, žino, jog tokios pat kojos buvo ir lovų. Taip yra ir čia. Tiesa, kai kurios kojos jau pakeistos lentos gabalais, prisuktais medvaržčiu. Tokie serijinės gamybos krėsliukai ir lovos buvo taip paplitę, kad galėjai rasti kone kiekvienuose namuose.

Žydri foteliai – su tokiomis pačiomis tekintomis kojomis. Šie baldai ypač charakteringi praėjusio amžiaus aštunto dešimtmečio sovietinio dizaino pavyzdžiai. Toks stilius kartais vadinamas Berlyno retro stiliumi. Na, bent jau to Berlyno, kuris buvo šiapus žmonių likimus atskyrusios sienos.

Alvydo Januševičiaus / 15min nuotr./Šventosios namukuose – lyg laiko mašinoje
Alvydo Januševičiaus / 15min nuotr./Šventosios namukuose – lyg laiko mašinoje

Prie durų stovi senutėlis šaldytuvas „Snaigė“ su viduje esančia šaldymo kamera. Prabangesnis šaldytuvas-spintelė yra įmontuotas virtuvės balduose. Panašu, jog tai – eksportui į Vokietiją skirtas gaminys. Jis jau seniai neveikia ir tarnauja kaip paprasta spintelė.

Žinoma, viskas iškalta lentelėmis ir nulakuota. Dabar tai atrodo neskoninga, o kadaise – prabangos ženklas. Spintelėse dailiai surikiuoti indai, stalo įrankiai, puodai. Įrankiai – kone visi skirtingi.

Modernesnius laikus čia primena televizorius su priedėliu, Latviją gaudantis geriau už Lietuvą. Taip pat – elektrinis virdulys ir jau nepriklausomoje Lietuvoje pirkta dviejų skylių elektrinė viryklė.

Privatumas – perpus su kaimynu

Jonas – paprastas ir ramus žmogus, vakare ir anksti ryte mėgstantis pažvejoti. Žiemą veikia „šį bei tą“, o vasarą „direktoriauja“ namukuose prie bažnyčios.

Savininkai gyvena kitame Lietuvos gale. Direktorius žino, kodėl nameliai neprogresuoja. Jie stovi ant valdiškos žemės.

Gavai pusę namuko, daliniesi privatumu su už sienos knarkiančiu kaimynu. Girdisi net ramus miegančio kaimyno šnopavimas.

Kiekvienais metais vis kyla diskusijų apie namelių griovimą, tačiau to nevyksta, nes daugelis priklauso privatiems asmenims ar organizacijoms. Kas norės investuoti į daiktą kurį kažkas ketina griauti?

Štai, kodėl Šventojoje viskas taip paprasta. Gavai pusę namuko (kaina – 6 eurai žmogui), daliniesi privatumu su už sienos knarkiančiu kaimynu. Girdisi net ramus miegančio kaimyno šnopavimas.

Ir neužmiršti senos sovietinės tvarkos: pats pasikloji lovą, pats gamini maistą, o išvažiuodamas viską gražiai sutvarkai. Čia jums nėra jokių liokajų.

Direktorius žada parodyti dar vieną sovietmečio reliktą – bendras prausyklas ir virtuvę, esančius gretimuose namukuose už gatvės. Atidaro duris – viskas atnaujinta ir, galima sakyti, sugadinta. Paveldo liko mažiau.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius