Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Tado Ivanausko puoselėta Obelynė dar labiau atsivers visuomenei

„Turime pasiraitoti rankoves ir siekti, kad Tado Ivanausko puoselėta Obelynė taptų vienu patraukliausių Europos kultūros sostinės 2022 maršrutų“, – tvirtina Kauno rajono meras Valerijus Makūnas. Akademijos seniūnijoje įsikūrusią unikalią sodybą ateities kartoms išsaugojo žymaus gamtininko įdukra Eleonora Baltuškevičienė ir jos vyras Algirdas Baltuškevičius.
Obelynė - vešlus Tado Ivanausko palikimas
Obelynė - vešlus Tado Ivanausko palikimas / Mariaus Vizbaro / 15min nuotr.

2015 metais tarp E.Baltuškevičienės ir savivaldybės buvo pasirašyta panaudos sutartis, kuri įgalino čia įrengti Kauno rajono muziejaus filialą, – pranešimu spaudai informuoja Kauno rajono savivaldybė.

Praėjusią vasarą mirus Obelynės savininkei, jos turtą paveldėjo sūnūs Raimondas ir Tadas Baltuškevičiai. Antradienį naujieji savininkai susitiko su meru ir patvirtino, kad sutartis lieka galioti. Sprendimui pritarė ir A.Baltuškevičius.

„Obelynė ir toliau bus atvira visuomenei. Tai buvo Eleonoros ir visos mūsų šeimos sprendimas“, – tvirtino 84-erių metų našlys.

„Tokie nesavanaudiški poelgiai yra labai reti ir verti didžiausios pagarbos. Kartu tai mus įpareigoja dar labiau rūpintis šiuo paveldo objektu“, – kalbėjo V.Makūnas.

Kauno rajono muziejaus direktorius Zigmas Kalesinskas informavo, kad į Obelynės parko ir sodybos sutvarkymą jau investuota 160 tūkst. eurų. Netrukus parke atsiras informacinės lentos. Bus siekiama, kad sodybos pastatai būtų įrašyti į valstybės saugomų objektų registrą.

Sodyboje yra ir 115 kilnojamųjų kultūros vertybių: daugiausia baldų, paveikslų, medžioklės trofėjų, indų, asmeninių T.Ivanausko daiktų. Jiems taip pat reikia apsaugos, kai kuriuos jau būtina restauruoti. Remonto laukia ir pagrindinio pastato stogas, grindys.

V.Makūnas pastebėjo, kad nutiesus dviračių taką nuo Ringaudų iki Kačerginės, lankytojų srautas Obelynėje dar labiau padidės. Į sodybą neretai atvykstama automobiliais ir turistiniais autobusais, todėl savivaldybė planuoja įrengti įvažą ir automobilių stovėjimo aikštelę. Vėliau tikimasi įveisti naują sodą, atkurti vandens telkinį.

V.Makūnas sakė, kad svarbu parengti viso komplekso sutvarkymo studiją, suplanuoti darbus ir ieškoti įvairių finansinių šaltinių jiems įgyvendinti. „Ši sodyba yra neįkainojamas turtas, kurį privalome perduoti ateities kartoms“, – tvirtino meras.

Sodybą T.Ivanauskas pradėjo kurti 1920 metais, remdamasis savo vaikystės prisiminimais iš Lebiodkos dvaro Baltarusijoje. Obelynėje profesorius gyveno iki 1970 metų.

Dabar sodyboje vyksta ekskursijos, o per obelų žydėjimą nuskamba vaikų folkloro festivalis „Gegutės šventė“.

Obelynės dendrologinę kolekciją sudaro daugiau kaip 400 augalų, iš kurių itin reikšmingi 54.

Parko reliktai – europinis kukmedis ir jo hibridinės kūgiškos formos atmaina – iš Tolimųjų Rytų kilęs dygusis kukmedis. Čia auga vieni seniausių planetos medžių – dviskiautis ginkmedis ir metasekvoja.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius