Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

TOP 10 poilsio vietų Lietuvos gamtoje: nuo namelių medyje iki kupolų ant vandens

Namelis medyje, inkilas miško glūdumoje, kupolas ant vandens, kubilas sulig medžių viršūnėmis. Sugrįžus kelis dešimtmečius atgal tai skambėtų kaip pasakos motyvai, tačiau šiandien jie yra realūs, netgi pakankamai įprasti unikalaus ir romantiško poilsio atributai, suteikiantys galimybę geriau pajusti save, sustiprinti tarpasmeninius ryšius ir suartėti su gamta.
Ypatingos poilsio vietos Lietuvos gamtoje
Ypatingos poilsio vietos Lietuvos gamtoje / „Molėtai Tree House“, „Glamping Lithuania“, „Varėna Treehouse“, „Namelis medyje“ nuotr.

Iš tiesų, Lietuvoje pastaruoju metu netrūksta išskirtinių nakvynės vietų, kurios pačios savaime vilioja atostogautojus, siekiančius atrasti ypatingas poilsio vietas ir atitolti nuo kasdienės rutinos. Svarbu ir tai, jog atostogos medyje ar „viduryje niekur“, šių dienų pasaulyje gali būti komfortiškesnės nei bet kada anksčiau, todėl pateisinami net ir įnoringiausių klientų poreikiai. Nors, teisybės dėlei, reikėtų atkreipti dėmesį ir į tai, jog dalyje panašių vietų (tokių rasite ir dešimtuke), kai kurių įprastų komforto detalių, pavyzdžiui, elektros, kaip tik nerasite. Tačiau tokie sprendimai taip pat priimti sąmoningai, siekiant kokybiškesnio poilsio.

Taigi prie jau anksčiau aprašytų jūsų apsilankymo laukiančių Lietuvos kempingų, pridėkime dar vieną nuostabų dešimtuką, kuriame aprašiau mano asmeninį dėmesį labiausiai pritraukusias poilsio vietas (nors kvapui užgniaužti tikriausiai pakaktų vien nuotraukų galerijos): medžiuose, ant vandens, miškuose ar gyvūnų aptvaruose. Sąrašas pateikiamas atsitiktine tvarka.

Nameliai medžiuose „Varėna Treehouse“

„Varėna Treehouse“ įkūrėjai Antanas ir Augustinas Mačioniai savo interneto puslapyje intriguoja: „Čia tavęs laukia laukinis, bet komfortiškas nuotykis. Ar pasiruošęs išbandyti?“

Tiesą sakant, taip, pasiruošę. Manau, kad turėtume būti pasiruošę visi, nes ši vieta tikrai nuostabi. Tai rodo ir skaičiai. Štai Airbnb platformoje visi 4 nameliai, pavadinti 4 pasaulio šalių pavadinimais, yra įvertinti mažiausiai 4,9 balu iš penkių, o svečių laukiantis Antanas gali pasigirti „superšeimininko“ statusu. Beje, dar prieš kelis metus, Dzūkijos miškuose, netoli Merkio ir Versekos santakos esančiame vienkiemyje buvo nuomojami tik 2 nameliai. Šiandien pasiūla padvigubėjusi.

„Varėna Treehouse“ nuotr. / „Varėna Treehouse“
„Varėna Treehouse“ nuotr. / „Varėna Treehouse“

Visi 4 nameliai skiriasi savo forma, išplanavimu, įrengimu. Štai, pavyzdžiui, paprasčiausias ir pirmasis „išdygęs“ rustic stiliaus namelis „East“ yra įrengtas, nors ir labai jaukiai, bet negausiai, o trikampio formos dviejų aukštų namelis „South“ jau kur kas modernesnės architektūros: su kondicionieriumi, atskira miegamojo ir poilsio zona, ir kubilu šalia namelio. Tad kiekvienas lankytojas gali išsirinkti pagal savo skonį ir piniginės tūrį atitinkantį namelį.

Apsistoję brolių Macionių kuriamoje vietoje galėsite ir tiesiog ilsėtis, ir aktyviai leisti savo laiką plaukiodami irklentėmis ar baidarėmis Merkio upe, leistis į žygius dviračiais ar pėsčiomis, keliauti ieškoti uogų ar grybų, tykoti laukinių gyvūnų ar tiesiog keliauti į Paulavos respubliką, ar kitas įdomias vietas.

Namelis medyje „Gabalėlis dangaus“

Kaišiadorių rajone, Aleksandruvkos kaime svečių laukia dar vienas namelis medyje. „Myliu kaimą“ gyvūnų sodybos teritorijoje, ant tvenkinio kranto pastatytas dvivietis dangaus gabalėlis šiais metais Lietuvos nacionalinės turizmo skatinimo agentūros „Keliauk Lietuvoje“ buvo įtrauktas į 2022 metų turizmo naujienų sąrašą.

Miško apsuptyje įkurtame namuke, nuo kurio link tvenkinio veda medinis takelis su lieptu, įrengta virtuvėlė ir vonios kambarys, jaukius vakarus galima leisti prie lauko terasos įrengtoje laužavietėje. Miegamojo, virtuvėlės bei vonios kambario erdvės yra atskirtos, galima sakyti, išdėstytos skirtinguose nameliuose medžiuose, kurie yra sujungti nedideliu tiltuku.

Gintarės Granskaitės-Alionės nuotr. / Namelis medyje „Gabalėlis dangaus“
Gintarės Granskaitės-Alionės nuotr. / Namelis medyje „Gabalėlis dangaus“

Kaip minėjau, namelis įrengtas gyvūnų sodybos teritorijoje. Tai yra dar viena nuostabi detalė, dėl kurios turėtumėte tik dar labiau norėti čia atvykti. Poilsiavietėje yra laisvai besiganančių gyvūnų, tad nenustebkite jeigu nuotaiką pakelti ir patikrinti ateis koks ožiukas ar avelė. Apsilankymo metu galėsite susipažinti su sodyboje gyvenančiais arkliais, avimis, ožkomis, triušiais, antimis ir kitais gyvūnais. Taip pat siūloma užsisakyti tradicinės lietuviškos pirties ritualą. Skamba kaip geras romantiško ir aktyvaus poilsio mišinys.

Sodybos, kartu ir namelio medyje, įkūrėja Danuta Beliavska žada bekontaktį aptarnavimą ir visišką privatumą. „Na, nebent kokia grybautojo akis netyčiom užklys“, – pasakojo Danuta, kartu atkreipusi dėmesį, kad į sodybą galima atvykti tiesiog traukiniu, per netoliese esančią Karčiupio geležinkelio stotelę.

Namelis ant kojelių „Inkilas“

Puikų įvertinimą vienoje populiariausių apgyvendinimo įstaigų rezervacijos portalų turintis „Inkilas“ – viena tų vietų, kuri yra tarsi „viduryje niekur“. Šiuo atveju tai yra didelis privalumas, o ne trūkumas. Tai mažytis, miške pasislėpęs namelis ant kojelių, kuriame svečiai ras viską, ko reikia jaukiam ir ramiai poilsiui.

„Inkilas“ nuotr. / Namelis ant kojelių „Inkilas“
„Inkilas“ nuotr. / Namelis ant kojelių „Inkilas“

Nors labai nedidukas, namelis įrengtas nepriekaištingai, stengiamasi, kad svečiai čia jaustųsi komfortiškai. Vakarais galima pašildyti stilinga krosnele, kambaryje įrengta nedidelė virtuvėlė, vonios kambarys su tualetu. Svečiai gali naudotis skoningo dizaino indais ir kitais buities reikmenimis, ilsėtis hamakuose ar prie namelio įrengtoje terasoje.

Anot įkūrėjo Mariaus Zavecko, Utenos apskrityje, netoli Galiuono, Dumblio ir Mekšrinio ežerų stūksantis „Inkilas“ labiausiai pritaikytas poilsiui dviems žmonėms, norintiems pabėgti nuo miesto šurmulio.

„Pas mus nėra interneto, o tai leidžia susikoncentruoti į lėtą poilsį, ilgus pasivaikščiojimus ir ramų pasibuvimą gamtoje. Be to, esame draugiški augintiniams ir labai džiaugiamės, kad nemaža dalis svečių atvyksta su savo keturkojais, kurie čia turi daugybę erdvės savo energijai išlieti“, – pasakojo Marius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius