Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Trakų apylinkės ir jose slypintis kultūrinis paveldas

Trakus drąsiai galima vadinti lietuvių tautos istorijos lopšiu. Šis nedidukas miestas suvaidino didelį vaidmenį mūsų šalies istorijoje ir todėl šiandieną pripažintas vienu labiausiai lankomu Rytų Europos miestu. Nors Trakuose gyvena tik apie septynis tūkstančius gyventojų, miestelis sulaukia neregėto turistų dėmesio, o žmones iš viso pasaulio traukia savo architektūriniu savitumu, unikaliais kultūriniais renginiais ir pramogomis.
Užutrakio dvaro sodyba
Užutrakio dvaro sodyba / Partnerio nuotr.
Temos: 2 Trakai Kibinai

Asociacijos „Meno formos“ kuriamas projektas „Keturios sostinės“ suteikia jums galimybę susipažinti su Lietuvos senosios sostinės lankytinais objektais ir dėmesio vertomis unikaliomis vietomis.

Partnerio nuotr./Trakų pilies sala
Partnerio nuotr./Trakų pilies sala

Trakai atsirado dėl moters užgaidos

Legenda byloja, kad ežerų kraštu vadinami Trakai atsirado dėl moters užgaidos. Taip taip, žmonės taip kalba. Neva, kunigaikščio Kęstučio žmonai Birutei nepatiko gyventi Senuosiuose Trakuose, nes šalia nebuvo tiek vandens, kiek jai buvo įprasta gyvenant gimtojoje Palangoje. Todėl Kęstutis, norėdamas įtikti žmonai, apie XIV a. vidurį pradėjo statyti naują pilį ežerų apsuptame pusiasalyje.

Kiek tame yra teisybės, nežinia, tačiau jam tai pavyko iš tiesų puikiai. Ne tik pilis, bet ir visas Trakų miestas iš visų pusių apsuptas miškų ir ežerų. Tad oras šiose apylinkėse pasižymi ypatingu švarumu ir tyrumu. Norintys „išsivalyti“ galvą ir pasikrauti jėgų tikrai turėtų apsilankyti Trakuose.

Partnerio nuotr./Trakų senamiestis
Partnerio nuotr./Trakų senamiestis

Gausi tautų ir kultūrų įvairovė vienoje vietoje

Dar vienas išskirtinumas, kuriuo nuo seno pasižymi Trakai – tai įvairių tautinių kultūrų įvairovė. Šiame mieste įsikūrė karaimai, kartvelai, totoriai bei kitos tautos, todėl miestas praturtėjo savitomis tradicijomis, papročiais bei amatais. Susipažinti su kultūrų savitumu ir patys išmokti velti vilną, gaminti muilą, austi juostas ar kilimėlius, gaminti karaimiškus kibinus ir atskleisti kitas kulinarines paslaptis galite ir jūs, edukacinių programų metu.

Nepaprasto grožio architektūros pastatai

Vienas iš tokių – ant Galvės ežero tarsi gulbė baltuojanti Užutrakio dvaro sodyba. Užutrakio rūmus supa didelis parkas, kuris buvo sumanytas kaip vandens parkas. Iškasus daugiau nei 20 skirtingų dydžių ir formų tvenkinių, besijungiančių su ežerais ar tarpusavyje, gimė unikalus vandens atspindžių parkas. XIX a. pabaigos peizažinis Užutrakio parkas buvo įkurtas sename pušų, eglių ir ąžuolų miške, kuriame šiuo metu auga daug vietinių bei įvežtinių medžių ir krūmų rūšių.

Partnerio nuotr./Užutrakio dvaras
Partnerio nuotr./Užutrakio dvaras

Nedideliame Trakų mieste nuo seno draugiškai sugyveno karaimai, lietuviai, totoriai ir stačiatikiai. Tai vienintelis toks miestas Lietuvoje. Todėl visiškai nekeista, kad viskas nuo amžių gilumos atsispindi ir jo architektūroje. Karaimai ir totoriai į Trakus atsikėlė Vytauto Didžiojo laikais. Iki šių dienų ryškūs karaimų pėdsakai atsispindi jų statytuose namuose, kuriuose, kitaip nei mums įprasta, į gatvę atsukti ne du, o trys langai: vienas Dievui, vienas karaimui ir vienas Valdovui (Vytautui Didžiajam). Trakų senamiestyje duris atvėrusi svečių laukia viena iš trijų pasaulyje vis dar veikiančių karaimų šventovių – kenesė. Bet ir be karaimų senamiestyje galima rasti daugybę pažintinių objektų: salos pilis, Trakų pusiasalio pilies liekanos, Trakų dominikonų vienuolynas, Švč. Mergelės Marijos Apsilankymo bažnyčia, Švč. Dievo Motinos Gimimo cerkvė.

Partnerio nuotr./Trakų Švč. mergelės Marijos Apsilankymo bažnyčios statinių kompleksas
Partnerio nuotr./Trakų Švč. mergelės Marijos Apsilankymo bažnyčios statinių kompleksas

Trakai – kibinų istorijos Lietuvoje pradžia

Na ir kokia gi viešnagė Trakuose nepaskanavus garsiųjų karaimiškų kibinų? Sakoma, kad kibinais maitinosi karaimų kariai, mat dėl savo pusmėnulio formos, pyragėliai ilgai išlikdavo šilti. Šį gardų ir sotų patiekalą netrukus taip pat pamėgo ir Lietuvos didikai. Tad kibinai dažnai rasdavo vietą ant kunigaikščių vaišių stalų.

Užsukite į Trakus, mūsų šalies kultūros paveldo palikimą. Čia rasite mažai civilizacijos paliestą gamtą su skaidrių ežerų plotais ir tyru oru.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius