Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Unikali architektūra, kurios vos nesunaikino sovietai: Druskininkų medinių vilų istorija

Paveldo turizmas – nauja pasaulinė tendencija. Lietuvoje Druskininkai vis labiau tampa paveldo turistų traukos centru, nes čia galima pamatyti įspūdingą vietinę medinę architektūrą, kuri buvo sėkmingai atgaivinta ir išgelbėta nuo nykimo, rašoma pranešime spaudai.
Vila Radium
Vila Radium / Architektūros ir urbanistikos tyrimų centro archyvo nuotr.

Didžioji dalis Vakarų Europos miestų XVIII–XIX amžiuje prarado savo medinius pastatus dėl industrializacijos, visgi kitose Europos dalyse jie nyko dėl žiaurių istorinių aplinkybių. Pavyzdžiui, sovietinės Baltijos valstybių okupacijos metu buvo siekiama ištrinti okupuotų šalių nacionalinį identitetą, įskaitant ir autentišką medinę architektūrą. Nepaisant to, Druskininkuose šis planas nebuvo iki galo įgyvendintas, dėl to kurorto svečiai vis labiau vertina galimybę prisiliesti prie unikalios istorinės architektūros, menančios dar XIX a. sanatoriniam poilsiui skirto kurorto laikus.

Po Sovietų Sąjungos žlugimo Lietuva atgaivino unikalias medines vilas ir bažnyčias. Druskininkų kurorto medinė architektūra dabar yra XIX a. Europos profesionalios kurortinio miesto architektūros pavyzdys, bei rodo unikalias regioninės etnografinės statybos tradicijas, ir taip pritraukia vis daugiau turistų, besidominčių paveldu, istorija ir architektūra.

Druskininkams kurortinio miesto statusas buvo suteiktas XIX a. antroje pusėje. Jame stovi daugybė XIX a. dekoratyviniais drožiniais dekoruotų vilų, kurios buvo pastatytos kaip vasaros namai rusų ar lenkų kilmingiesiems, vietiniams menininkams ar žydų verslininkams. Kiekviename iš šių pastatų galima rasti klasicizmo, romantizmo ir funkcionalizmo elementų.

Žemiau pateikiamas žymiausios medinės architektūros Druskininkuose sąrašas.

Vila „Imperial"

Architektūros ir urbanistikos tyrimų centro archyvo nuotr./Vila Imperial
Architektūros ir urbanistikos tyrimų centro archyvo nuotr./Vila Imperial

Geriausias pavyzdys, parodantis XX a. antros pusės Druskininkų kurorto architektūrą, yra vila „Imperial". Šios vilos erdvinė struktūra yra artima itališkam stiliui. Tačiau interjeras ir atskiri elementai yra būdingi carinio stiliaus pastatams. Šiuo metu vila „Imperial" yra „Dainavos" sanatorijos korpusas su miegamaisiais kambariais. Pirmame aukšte yra įsikūrusi žymioji kavinė „Širdelė". Turistų ir vietinių pamėgta vieta yra ypatinga dėl savo laiko nepaliesto interjero, autentiškų patiekalų, ir renginių, tarp kurių – kasmetinis Poetinis Druskininkų Ruduo.

Vila „Maurytanka"

Architektūros ir urbanistikos tyrimų centro archyvo nuotr./Vila Maurytanka
Architektūros ir urbanistikos tyrimų centro archyvo nuotr./Vila Maurytanka

Vila „Maurytanka" yra egzotiškesnio stiliaus pavyzdys. Jos pavadinimą įkvėpė tolimieji Rytai. Vila buvo pastatyta XX a. pirmoje pusėje. Nuo tada jos išorė ir interjeras tik nežymiai pasikeitė ir pagrindiniai šveicariško stiliaus bruožai yra lengvai atpažįstami . Eklektiškas pastatas dabar virto jaukiu viešbučiu „Dalija".

Vila „Radium"

Architektūros ir urbanistikos tyrimų centro archyvo nuotr./Vila Radium
Architektūros ir urbanistikos tyrimų centro archyvo nuotr./Vila Radium

Vila „Radium", pastatyta vietinės Grudzinskų šeimos narių, šiuo metu yra svečių namai. Ji išsaugojo savo formas ir svarbiausius tipiško šveicariško stiliaus bruožus. Šis masyvaus tūrio objektas, pasižymintis itin žaisminga fasado struktūra ir kompozicija tikrai išsiskiria iš kitų medinių vilų kurorte. Prie vilos yra sodas, kuriame galima ilsėtis viešbučio svečiams.

Stačiatikių bažnyčia

Architektūros ir urbanistikos tyrimų centro archyvo nuotr./Stačiatikių bažnyčia
Architektūros ir urbanistikos tyrimų centro archyvo nuotr./Stačiatikių bažnyčia

Medinė stačiatikių bažnyčia yra dar vienas profesionalios medinės architektūros pavyzdys, imituojantis plytų pastato stilių. Jo formos ir bruožai būdingi romantizmo ir istorizmo laikotarpiams. Stačiatikių bažnyčia yra dekoruota piliastrų imitacijomis, stilizuotomis voliutomis. Paveldui didybės suteikia šeši kupolai, o pati cerkvė pastatyta taip, kad visi jos fasadai būtų gerai matomi iš visų pusių. Verta paminėti, jog tai yra bene labiausiai fotografuojamas objektas Druskininkuose.

Vila „Dainava"

Architektūros ir urbanistikos tyrimų centro archyvo nuotr./Vila Dainava
Architektūros ir urbanistikos tyrimų centro archyvo nuotr./Vila Dainava

Vilų kompleksas „Dainava" yra vertinga kultūros paveldo vieta. Ji pasižymi labai turtingais drožybos elementais. Tai buvo vienas pirmųjų privačių poilsio namų Druskininkuose (XIX a. pabaigoje). Pastato kompozicija imituoja itališko stiliaus vilas, tačiau interjere dominuoja carinis stilius. Vila taip pat yra nuošalioje vietoje, harmoningoje sąveikoje su aplinka. Todėl dabar apsistoję viešbutyje gali mėgautis ramybe toli nuo miesto šurmulio.

Sekęs laikotarpis – sovietinė okupacija – Druskininkams atnešė kitokį architektūrinį stilių, kuris yra kontrastingas medinėms viloms. Pavyzdžiui, Druskininkų vandens parkas – tai postmoderni betono konstrukcija, sukurta aštuntajame dešimtmetyje su dominuojančia monolitine architektūra, betoninėmis konstrukcijomis ir neįprastomis, išraiškingomis formomis.

Architektūros ir urbanistikos tyrimų centro archyvo nuotr./Druskininkų Vandens gydykla buvo pastatyta aštuntajame dešimtmetyje, o 2006 m. tapo Vandens parku
Architektūros ir urbanistikos tyrimų centro archyvo nuotr./Druskininkų Vandens gydykla buvo pastatyta aštuntajame dešimtmetyje, o 2006 m. tapo Vandens parku

Vis labiau populiarėjant paveldo turizmui, keliautojai ieško unikalios, individualios patirties alternatyviose vietose. Savo ruožtu, Druskininkai pritraukia įspūdingu medinės architektūros paveldu, kuriam pavyko atlaikyti istorinius iššūkius. Medinė architektūra Druskininkuose, įkvėpta įvairių architektūros stilių, yra ne tik miesto puošmena, tačiau ir ypatingai svarbus Lietuvos kultūros objektas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius