Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Valanda kelio nuo Klaipėdos – ir atsiduri rojaus kampelyje

Maždaug valanda automobiliu kelio nuo Klaipėdos – ir atsiduri tarsi kitame pasaulyje, tarsi rojaus kampelyje, į kurį kaskart norisi grįžti dar ir dar. Taip galėčiau apibūdinti Platelių ežerą ir čia prie jachtklubo tvyrančią atmosferą.
Prie Platelių ežero
Prie Platelių ežero / Pauliaus Matulevičiaus nuotr.

Šią vietą atradau prieš kelerius metus ir vasaromis čia apsilankau po kelis kartus. O kai užeina slogi rudeniška nuotaika, užtenka žvilgterėti į vasariškas šios vietovės nuotraukas ir nuotaika kaipmat vėl prašviesėja, o veidą ima puošti šypsena.

Kai šių metų vidurvasarį su irkluotojų komanda viešėjau Trakuose, su vienu iš Klaipėdos trenerių išsikalbėjau apie Platelių ežero grožį. Šis mane nustebino prisipažinęs nėkart nebuvęs Plateliuose. Tada jam atkirtau: „Tu privalai pamatyti šį rojaus kampelį.“ Ir po kelių dienų jau ėmiau organizuoti šią išvyką.

Nakvynė palapinėje

Paskambinus ant Platelių ežero kranto esančių svečių namų „Žalgiris“ administracijai, teko nusivilti: visi kambariai trejetui savaitgalių į priekį užimti, tačiau didžiulis noras bičiuliui parodyti šios vietovės grožį manęs nesustabdė: susiorganizavome palapines ir išsiruošėme į kelionę.

Atvykus į vietą nustebino tai, kad palapines gali statytis gražioje vietovėje su vaizdu į ežerą tiesiog nemokamai, o šalia dar įrengti suoliukai, stalai ir laužavietės šašlykams kepti.

Dar pamąsčiau: palapinėje paskutinį kartą esu miegojęs gal prieš 20 metų, kai dar buvau paauglys. Galvoje kirbėjo baimė, kad galbūt naktį bus šalta, gal pradės lyti, ar nesukandžios uodai, nepuls kokie smaugliai, driežai, vabalai ir panašiai. Visgi noras savaitgaliui likti Plateliuose visas mano baimes nustūmė šalin.

Ir nė kiek nenusivylėme.

Sužavėjo žemaičių draugiškumas

Platelių jachtų kapitonai mums pripasakojo daugybę legendų apie Platelius. Jie teigė, kad šiame ežere slypi begalė paslapčių.

Pauliaus Matulevičiaus nuotr./Prie Platelių ežero
Pauliaus Matulevičiaus nuotr./Prie Platelių ežero

„Istorines detales galima pasakoti valandų valandas. Kiekviena Platelių ežero salelė turi savo legendas. Per radiją vykdė apklausą ir klausytojai Platelių ežerą išrinko viena geriausių ir gražiausių Lietuvos vietų pailsėti.

Be to, žemaičiai yra šilti ir draugiški žmonės. Mes visada svetingai priimame visus“, – didžiuodamasis savo kraštu pasakojo jachtos kapitonas Antanas Bertašius.

„Aš nuolat paplukdau savo jachta vaikus, jų tėvelius. Kad jūs matytumėte, kaip žiba jų akys, koks džiaugsmas užlieja jų širdis. Aš kalbu žemaitiškai, tad iš pradžių vaikai į mane žiūri išpūtę akis, sunkiai supranta, bet netrukus randame bendrą kalbą, kaip žemaičiai sako, susiroukuojame.

Aš pats esu gyvenęs Škotijoje, tačiau Tėvynės ilgesys ir savo krašto grožis mane vėl grąžino į Lietuvą. Plateliai – nuostabus žemės ir ežerų kraštas. Rudenį, žiemą ir dalį pavasario aš Plungėje remontuoju automobilius, o nuo gegužės mėnesio iki spalio vidurio jėgų semiuosi plaukiodamas Platelių ežere jachta.

Tai – mano hobis ir pramoga. Tiesiog čia pasisemiu jėgų visiems metams“, – „Savaitės ekspresui“ atskleidė linksmasis ir nuoširdusis žemaitis.

Nustebino pramogų įvairovė

Plateliai dar kartą mane nustebino siūlomų paslaugų ir pramogų įvairove: nori – gali plaukioti jachta, irklente, vandens dviračiu, valtimi, nori – gali išsinuomoti dviratį ar elektrinį paspirtuką ir apvažiuoti aplink ežerą įrengtais dviračių takais.

Net ir sutemus yra ką veikti – ežerą nušviečia skaidrios valtys. Šių valčių dugnas – permatomas, tad ir sutemus nušviestas ežero salų pakrantes galima stebėti pro valties dugną.

Pauliaus Matulevičiaus nuotr./Prie Platelių ežero
Pauliaus Matulevičiaus nuotr./Prie Platelių ežero

Galima užsisakyti ir gido paslaugas. Gidas-etnologas papasakoja iš krašto senolių surinktas ežero legendas ir padeda prisiliesti prie didžios ežero istorijos – aprodo nuskendusius XVI a. tilto polius ir kitas įdomias vietas.

Platelių ežeras – didžiausias, giliausias ir skaidriausias ežeras Žemaitijoje, tad tyrinėti ežero dugną be jokios nardymo įrangos ir net nesušlapus – įdomi atrakcija.

O tie, kurie nori iš arčiau pažinti povandeninį pasaulį, gali užsisakyti ir pažintinį panėrimą Platelių ežere su instruktoriumi. Šią paslaugą teikia klaipėdiečiai.

„Pandemija kiek pakoregavo mūsų klientų srautus: naujokų, išbandančių nardymą, yra jau mažiau.

Anksčiau prieš keliones į užsienio šalis lietuvaičiai atvykdavo pas mus pasipraktikuoti, o pastaraisiais metais atvyksta daugiau nardymo entuziastų, kurie nenori prarasti nardymo įgūdžių“, – sakė UAB „Oktopusas“ vadovas ir nardymo instruktorius Vilius Vainora.

Jis ėmė pasakoti apie Platelių ežerą.

Pauliaus Matulevičiaus nuotr./Prie Platelių ežero
Pauliaus Matulevičiaus nuotr./Prie Platelių ežero

„Platelių ežero plotas – 1 210 ha. Ežero ilgis – 8,4 km, o plotis – 3,3 km. Didžiausias gylis – 50 m, vidutinis – 10,4 m. Ežere yra 7 salos. Į ežerą įteka 17 upelių. Išteka vienas Babrungo upelis. Vandens temperatūra gilumoje net vasarą nesiekia 10 laipsnių“, – kalbėjo V. Vainora.

Platelių ežere yra 6 pagrindiniai siūlomi nardymo maršrutai.

Apie mistines bei istorines Platelių ežero nardymo vietas – artimiausiuose „Savaitės ekspreso“ numeriuose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius