-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Ventės ragas atsinaujina: ornitologijos stotį bus galima aplankyti ir naktį

Ventės rago ornitologinėje stotyje su paukščių giesmėmis toliau konkuruoja statybų keliamas triukšmas. Čia sparčiai tęsiama rekonstrukcija – ši unikali vieta taps kur kas prieinamesnė kiekvienam atvykėliui. Tačiau stoties direktoriui Vytautui Jusiui nerimą kelia laiku nepastatoma didžioji paukščių gaudyklė. „Per dieną kitais būdais pagauname po 500–600 paukščių, o su gaudykle galėtume sužieduoti 2–3 tūkst. paukščių“, – skaičiuoja ornitologas V. Jusys.
Ventės ragas
Ventės ragas / 15min.lt skaitytojo Nojaus nuotr.

Pirmą kartą nuo 1929-ųjų rekonstruojama Ventės rago ornitologijos stotis jau dabar atrodo visiškai kitaip – išdygo nauji pastatai, nutiesti pėsčiųjų ir dviračių takai, toliau tvarkoma infrastruktūra. Nors visiškai pabaigti darbus planuojama iki 2015-ųjų vasaros, statybininkai ir muziejaus darbuotojai tikisi visus pakviesti aplankyti atnaujintą stotį dar šių metų pabaigoje ar kitų metų pradžioje.

Nors visiškai pabaigti darbus planuojama iki 2015-ųjų vasaros, statybininkai ir muziejaus darbuotojai tikisi visus pakviesti aplankyti atnaujintą stotį dar šių metų pabaigoje ar kitų metų pradžioje

„Darbai vyksta pagal planą, jau atlikta didžioji dalis statybos darbų. Dabar vykdomi aplinkos įrengimo ir teritorijos tvarkymo darbai, taip pat projektuojama lankytojų informacinio centro ekspozicija“, – portalui LRT.lt komentavo Tado Ivanausko zoologijos muziejaus direktorės pavaduotojas Ramūnas Grigonis. 

Jis neslepia, kad vykdant projektą, kurio vertė siekia daugiau kaip 11 mln. Lt, kyla tam tikrų trikdžių: „Statybininkai dirba tikrai intensyviai, bet yra organizacinių trikdžių. Kadangi didžioji dalis lėšų yra Europos Sąjungos, tai jų administravimas yra gana sudėtingas. Bet jei rimtai neužkliūsime, iki šių metų pabaigos realizuosime visas savo mintis ir idėjas.“

R. Grigonis priduria, jog teko nemažai paplušėti įrengiant infrastruktūrą. „Turėjome didžiulę problemą – visiškai nebuvo infrastruktūros, pradedant tualetais, baigiant apžvalgos takais ir pan.“, – sako T. Ivanausko zoologijos muziejaus, kuriam priklauso ir Ventės rago ornitologijos stotis, direktorės pavaduotojas.

Rekonstrukcijos metu bus įrengtas naujas lankytojų centras, ekspozicija. Joje lankytojai galės pasiklausyti paukščių giesmių įrašų, pažiūrėti vaizdo siužetų. Planuojama ištiesti naujus pažintinius takus, įrengti apžvalgos aikštelę, apšvietimo sistemą, kuri leis stotį aplankyti ir naktį.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Ventės rago ornitologinė stotis
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Ventės rago ornitologinė stotis

Laukia, kol pastatys didžiąją paukščių gaudyklę

Tuo metu Ventės rago ornitologinės stoties vadovas Vytautas Jusys šiuo metu bene labiausiai laukia, kol bus pastatyta didžiausia pasaulyje paukščių gaudyklė. Ji turėjo iškilti iki rugpjūčio 1-osios, kai įpusėja paukščių migracija, tačiau kol kas stūkso tik gaudyklės pamatai.

„Šiuo metu vyksta paukščių migracija. Gaudome juos kitais būdais – prisistatėme papildomų tinklų, per dieną pagauname po 500–600 paukščių. Su gaudykle būtų galima pagauti 2–3 tūkst. per dieną, galima net ir 4–5 tūkst. O per praėjusių metų spalį sužiedavome 30 tūkst. paukščių“, – skaičiuoja ornitologas. 

Per dieną pagaunama po 500–600 paukščių

Savo ruožtu T. Ivanausko zoologijos muziejaus direktorės pavaduotojas R. Grigonis žada gaudyklę pastatyti per artimiausias tris savaites. „Gaudyklė bus pastatyta kaip galima greičiau. Ji pagaminta, bet buvo organizacinių trikdžių, kurie jau yra išspręsti, mes ją tikrai pastatysime“, – tikina R. Grigonis.

Anksčiau stovėjusi 25 metų aukščio ir 113 metrų ilgio gaudyklė nebuvo stabili, dideliame aukštyje sukrisdavo, todėl tikimasi, kad naujoji gaudyti sparnuočius leis kur kas efektyviau.

Ventės rago ornitologinės stoties rekonstrukcija ir statybų aikštelė, V. Jusio teigimu, nė kiek nesumažino lankytojų skaičiaus. „Per šį savaitgalį apsilankė 1,5–2 tūkst. žmonių“, – priduria ornitologijos stoties direktorius.

Planuojama, kad po rekonstrukcijos Ventės ragą užplūs dar daugiau lankytojų – į unikalią ir marių apsuptą vietovę atvyks ne tik čia dar nebuvę, bet ir paukščių žiedavimą jau stebėję keliautojai.

Apie Ventės ragą

Per metus Ventės rage sužieduojama nuo 60 iki 100 tūkst. paukščių. Kai kada per parą šią vietą praskrenda iki 300 tūkst. paukščių.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Baltoji kielė
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Baltoji kielė

Rytinėje Kuršių marių pakrantėje esantį Ventės ragą per metus aplanko ne mažiau kaip 100 tūkst. žmonių. Daugiausiai lankytojų būna nuo gegužės iki birželio vidurio, kai suaktyvėja moksleivių srautai.

Lietuviai sudaro 90 proc. visų lankytojų. Nemažai sulaukiama ir vokiečių. Naujausioje vietinio turizmo reitingų lentelėje Ventės ragas užima 23 vietą.

Gamtininko prof. Tado Ivanausko pastangomis Ventės rago ornitologijos stotis įkurta 1929 m.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius