Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Viena saugiausių vietų vasaroti – Birštono savivaldybė karantiną baigia taip ir neturėjusi COVID-19 atvejų

Baigiantis karantinui Lietuvoje tėra likusios dvi savivaldybės, kuriose per visą pandemijos laiką nefiksuotas nė vienas COVID-19 atvejis. Birštono savivaldybė – viena iš jų. „Išėjome iš karantino pakeltomis galvomis“, – džiaugiasi šio kurortinio miestelio merė Nijolė Dirginčienė, pristačiusi naujoves vienoje saugiausių šiuo metu poilsiauti skirtų vietų Lietuvoje.
Kneipo sodas Birštone
Kneipo sodas Birštone / Birštono turizmo informacijos centro nuotr.

Mažoje bendruomenėje, rodos, kyla daug daugiau galimybių staigiai plisti virusui, tačiau nedidukas Birštono kurortas ir jo apylinkės sugebėjo karantino metu išvengti COVID-19 ligos atvejų. Tuo Lietuvoje gali pasidžiaugti tik dar viena savivaldybė – Pakruojo rajono.

„Karantino metu visos apgyvendinimo įstaigos užsidarė, veikė tik vienintelė „Versmės“ sanatorija. Nebuvo lengva. Kilo iššūkis. Neturėjome apsaugos priemonių, tačiau visos įstaigos susitvarkė, pasiruošė kovai su COVID-19 tinkamai. Birštone testuoti apie 150 žmonių – visų testai buvo neigiami. Sanatorijos nuolat testuoja savo darbuotojus – laimei, nė vienas nesusirgo. Saviizoliacijoje turėjome apie 40 gyventojų. Išėjome pakeltomis galvomis iš karantino. Toliau saugosimės“, – pagrindinę su koronavirusu susijusią statistiką pateikė merė N.Dirginčienė.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Nijolė Dirginčienė
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Nijolė Dirginčienė

Pasak jos, Birštonas išlaiko tradiciją kasmet pasiūlyti bent po vieną naują lankytiną objektą.

„Kurorto svečiai vis reikalauja naujovių. Galima sakyti, išlepinome juos. Nuo kokių 2013 metų įprasta, kad kasmet kerpame po juostelę. Pernai štai atidarėme aukščiausią Lietuvoje apžvalgos bokštą. Kitąmet birželį, tikiuosi, atversim duris kitam sluoksniui – sporto bendruomenei: žadamos baigti daugiafunkcinio sporto centro Birštone statybos.

Kovai su virusu gavome apie 3 mln., kaip aš vadinu, „kovidinių“ eurų. Tai išties dideli pinigai. Net 1,1 mln. eurų panaudosime minėto sporto centro statyboms. Įrodžiau valdžiai, kad kitą infrastruktūrą turim – trūksta miestui tik didelės salės. Viliamės, kad šiame objekte vyks stovyklos, kalbėjomės ir su Pasaulio salės futbolo čempionato Lietuvoje rengėjais. Tikimės, kad dalis rinktinių treniruočių vyks mūsų mieste. Čempionatas turėjo vykti Lietuvoje šiemet, bet nukeltas į kitus metus dėl pandemijos. Jei būtų vykęs šiemet, pretenduoti tapti treniruočių baze nebūtume galėję“, – karantino naudą įžvelgė Birštono merė.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Daugiafunkcinio sporto centro statybos Birštone
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Daugiafunkcinio sporto centro statybos Birštone

Šiuo metu, anot jos, ieškoma vietos pliažo futbolui ir tinkliniui.

Pratęsdama kalbas apie aukščiausią Lietuvoje apžvalgos bokštą, merė užsiminė, kad neseniai iš Vyriausybės sulaukta nutarimo, kuriuo bokštas perduotas prižiūrėti Birštono savivaldybei. Norima įvesti apskaitos sistemą, fiksuosiančią, kiek lankytojų jame apsilanko. Žadama išasfaltuoti ir kelią, vedantį link bokšto. Šalia jo šiomis dienomis duris atvėrė kavinė „Bokšto terasa“, leisianti kurorto svečiams pailsėti po kopimo į aukščiausiąjį.

Birštono turizmo informacijos centro nuotr./„Bokšto terasa“
Birštono turizmo informacijos centro nuotr./„Bokšto terasa“

Pradėti tvarkyti apleisti pastatai

Karantino metu, merės teigimu, daugelis sanatorijų ar viešbučių užsiėmė vidinėmis ar išorinėmis pastatų rekonstrukcijomis. Pastatytos keturios elektromobilių krovos stotelės.

„Iki tol svečiai, atvykę su elektromobiliais, prašydavo pasikrauti automobilius ištiesę laidą per kokios įstaigos langą“, – šyptelėjo merė.

Paruoštas projektas ir dėl Škėvonių atodangos sutvarkymo: supuvusias lentas pakeis naujas takelis.

Birštono turizmo informacijos centro nuotr./Nemuno krantinė
Birštono turizmo informacijos centro nuotr./Nemuno krantinė

Pradėti tvarkyti ir didžiausi miesto skauduliai – apleisti pastatai. Pastarieji mažame kurortiniame miestelyje ypač išsiskiria ir gadina bendrą vaizdą. Štai vietoje seno kino teatro pastato išdygs komercinės paskirties ir apgyvendinimui skirtos patalpos, vietoje skalbyklos pastato – daugiabutis. Kitus „vaiduoklius“ pakeis privatus nedidelis SPA centras, apartamentai, bus sutvarkytas ir buvęs knygynas, prie Kurhauzo taip pat vyksta projektavimas naujo objekto.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Birštone duris atvėrė terasa „Vasara“
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Birštone duris atvėrė terasa „Vasara“

Štai prie palei Nemuną einančio pėsčiųjų tako stovėjęs apleistas pastatas, kuriame kadaise veikė aludė „Nida“, surado naujus savininkus.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Birštone duris atvėrė terasa „Vasara“
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Birštone duris atvėrė terasa „Vasara“

Šie, besiverčiantys braškių auginimu ir valdantys maitinimo vietą „karietą“, pagarsėjusią vafliais ir kokteiliais, žada statinio išvaizdą pakeisti per artimiausius trejus metus – apgaubs medienos rūbu ir stikliniu stogu. Jau dabar jame ėmė veikti „Vasaros“ terasa, kurioje galima paskanauti sveikų užkandžių, prancūziškų blynelių, kokteilių bei pasvalietiško alaus, maišyto su gira. Tai – arčiausiai Nemuno, su vaizdu į upę, esanti kavinukė visame kurorte.

„Didžiausia problema buvo apgyvendinimo vietų trūkumas. Kelios vietos gyvenimui Birštone jau atsirado. Vietoj „Druskupio“ restorano šalia „Eglės sanatorijos“ dygsta modernūs daugiabučiai. Vieną jų žadama užbaigti jau šiemet. Turgaus vietoje centre įsikūrė „Muziejaus apartamentai“. Džiugu ir tai, kad daugiau nei 50 proc. namų Birštone jau yra renovuoti. Liepą skelbsime vėl konkursą dėl „Birštono vartų“ (planuojamas modernus biurų ir namų rajonas šalia įvažiavimo į kurortą – aut. past.) projekto. Pirmasis konkursas neįvyko. Manau, skelbsime pakartotinį tinkamu metu, nes per karantiną išbandėme nuotolinį darbą, ką reiškia darbostogos, o „Birštono vartuose“ ir turėtų įsikurti bendradarbystės erdvė“, – teigė merė.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Muziejaus aparatmentai Birštone
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Muziejaus aparatmentai Birštone
UAB „A-7“ nuotr./„Birštono vartai“, parengta UAB „A-7“, projekto vadovas Gintaras Stauskis
UAB „A-7“ nuotr./„Birštono vartai“, parengta UAB „A-7“, projekto vadovas Gintaras Stauskis

Įrengs 5 mobilias prieplaukas

Atgyja, anot Birštono merės, ir Birštono laivininkystė. Tikimąsi, kad Nemunas ties kurortu bus išvalytas. Yra numatyta net 80 vietų, kur galima būtų švartuotis laivams ir statyti prieplaukas. Savivaldybė ruošiasi įrengti 5 mobilias prieplaukas.

„Pernai Nemunu ties Birštonu kursavo 7 laivai, tikimės, kad šiemet jų bus daugiau, – vylėsi N.Dirginčienė. – Žadame drausti vandens motociklų, kurie sukelia didelį banguotumą, veiklą ties kurortu.“

Birštono turizmo informacijos centro nuotr./Laivyba Birštone
Birštono turizmo informacijos centro nuotr./Laivyba Birštone

Dviračių takus ruošiamasi nutiesti iki pat Nemajūnų. Kitąmet dienos šviesą turėtų išvysti ir viadukas virš A16 kelio. Savivaldybė jau yra įrengusi prieigas.

Kaimuose, kaip žadėjo merė, atsiras daugiau edukacinių programų.

Geras rezultatas – 30 proc. mažiau turistų

Birštono turizmo informacijos centro vadovė Rūta Kapačinskaitė prisipažino, kad turistiniam miestui gyventi be turistų 10 savaičių – didelis iššūkis. Praėję metai buvo rekordiniai – sulaukta apie 171 tūkst. turistų, o štai nuo šių metų kovo 14 dienos, paskelbus šalyje karantiną, prasidėjo „didžiosios kraustynės“: kas panoro įsiregistruoti izoliacijai Birštone, kas keliavo tiesiai į oro uostą. Sulaukta ir savaitgalinių antplūdžių Birštono pažintiniuose takuose bei miškuose.

VIDEO: Birštono šventė 2020

„Jei šiuos metus baigtume su 30 proc. prastesniais rodikliais nei pernai, būtų labai gerai. Akcentuosime veiklas lauke, norime naikinti stereotipą, kad Birštonas tinka tik maudynėms uždaruose baseinuose. Reikia prisiminti pagrindą – gydomuosius kurorto išteklius, tarp kurių – ir grynas oras. Dalinsimės juo, vėdinsime plaučius“, – teigė R.Kapačinskaitė.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Rūta Kapačinskaitė
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Rūta Kapačinskaitė

Anot jos, Birštone ir toliau dominuos vietinis turizmas, tačiau kaimynus latvius jau dabar itin vilioja aukščiausias Lietuvoje apžvalgos bokštas.

„Apžiūri latviai bokštą ir žada į Birštoną grįžti rugpjūtį ar rugsėjį. Svarbu, kad kuo greičiau atsidarytų Izraelio bei Vokietijos sienos – tai pagrindiniai turistai Birštono gydymo įstaigose. Tikimės, kad pasitarnaus ir Vyriausybės nutarimas apmokėti trečią užsienio turisto nakvynę Lietuvoje“, – tikino Birštono turizmo informacijos centro direktorė.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Birštone atidarytas aukščiausias Lietuvos apžvalgos bokštas
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Birštone atidarytas aukščiausias Lietuvos apžvalgos bokštas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius