Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vienintelė diena metuose: kviečia įkopti į Klaipėdos švyturį

„Kviečiame pasinaudoti unikalia galimybe pažvelgti į Baltijos jūrą, Kuršių neriją ir marias  iš 40 metrų aukščio !   Pakilk aukščiau, žvelk plačiau!”, – minint Pasaulinę švyturių dieną ragina farologas Aidas Jurkštas, kviečiantis vienintelę dieną metuose, šeštadienį, apsilankyti Klaipėdos švyturyje.
Klaipėdos švyturys
Klaipėdos švyturys / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.
Temos: 2 Klaipėda Švyturys

Rugpjūčio 18-ąją, šeštadienį, Klaipėdos švyturys (Klaipėda, Burių g. 9) nuo 11 iki 18 val. bus atviras laisvam lankymui. Taip ketinama prisijungti prie Pasaulinės švyturių dienos. Šiame tarptautiniame renginyje pernai dalyvavo 453 švyturiai 47-iose valstybėse visame pasaulyje.

Renginio tikslas – informuoti visuomenę apie švyturius, atkreipti dėmesį į jų išsaugojimą, jūrinės Kultūros sklaidą. Šventė kildinama iš JAV Kongreso 1789 m. priimto įstatymo „Dėl švyturių priežiūros ir išlaikymo“, kurį pasirašė pirmasis JAV Prezidentas Džordžas Vašingtonas.

Būklė prastėja

Įkopti į Klaipėdos švyturį miestiečius ir svečius kviečia visuomenininkas Aidas Jurkštas, daug metų besidomintis švyturiais, parašęs knygą „Lietuvos švyturių istorija“.

„Šią dieną norisi atidaryti švyturį visuomenei kilniais tikslais – atkreipti dėmesį į jo padėtį, stovį. Toks gana liūdnas kontekstas. Pakliūti bus galima keletą valandų“, – pasakojo A.Jurkštas.

Pernai lankytojams buvo atvertas Šventosios, dar prieš tai metais – Nidos švyturys.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Klaipėdos švyturys
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Klaipėdos švyturys

Klaipėdoje yra vienas pirmųjų šiaurės rytų Baltijos jūros pakrantėje pastatytas ir 1796 metų rugsėjo 1 dieną įžiebtas švyturys. Senesni buvo tik Dancigo ir Travemiundės švyturiai. Per antrąjį pasaulinį karą šis švyturys buvo visiškai sugriautas. 1945 metais jis iškilo vėl, autentiška išliko tik jo kelių centimetrų cokolinė dalis. Anot A.Jurkšto, 1996 metais švyturys buvo suremontuotas. Šį įvykį pažymėjo į Klaipėdą atvykęs Algirdas Brazauskas, greta pasodinęs ąžuoliuką.

„Prabėgo jau 20 metų, tad jo būklė – kaip gendančio pastato. Neprižiūrimi daiktai turi tendenciją pradėti gesti, taip yra ir su švyturiu.

Jis neteko prižiūrėtojų. Šeštadieniui mes pasiruošime, pašluosime, patvarkysime. Tai valdžios apsileidimas. Daug metų kovoju, kad švyturiai būtų turizmo objektais. Turime gražių pavyzdžių Lenkijoje ir Latvijoje, kur jie atviri ir lankomi. Pas mus nesugebama įstatymų patvarkyti, valdžios ir direktoriai keičiasi. Esame atsilikėliai šia prasme“, – sakė A.Jurkštas, apgailestaujantis, jog buvo panaikinta Lietuvos saugios laivybos administracija, veikusi Klaipėdoje. Jai ir priklausė Klaipėdos švyturys.

„Dabar yra sukurtas toks mistinis Jūrų departamentas, tad formaliai švyturys priklauso jam, tačiau pats dar nelabai veikia, tad nelabai ir aišku, kam tas švyturys priklauso. Džiaugiamės, kad bent jau techniškai pavyksta idėją realizuoti. Prisibeldžiu, iškaulyju ir atidarome kelioms valandoms. Anksčiau ir koncertai pašonėje vykdavo. Ką žinosi, gal dar viskas ateity“, – sakė A.Jurkštas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius