Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vieta, kur gyvena Juozo Statkevičiaus mados šou pasirodęs kupranugaris

Pavadinimas „Dubingių žirgynas“ klaidina: išgirdęs jį geriausiu atveju tikiesi pamatyti įvairių veislių žirgus, pasirodymus su jais ir gauti progą pajodinėti. Tačiau vos įvažiavus į 100 hektarų apimančią „žirgyno“ teritoriją supranti, kad žirgai – tik maža dalis to gyvūnijos pasaulio, kuris čia gyvena, o pajodinėti galima net ant kupranugario.
Kupranugaris Fokusas ir asilas Antonas
Kupranugaris Fokusas ir asilas Antonas / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Šis kupranugaris, vardu Fokusas, – tikra įžymybė, mat prieš kurį laiką dalyvavo dizainerio Juozo Statkevičiaus kolekcijos pristatyme. O į Vilnių iš Molėtų rajono, kur ir įsikūręs Dubingių žirgynas, keliavo ne vienas – kartu su savo geriausiu draugu asilu Antonu.

Ši draugystės istorija – ypatinga. Tačiau apie ją papasakosiu šiek tiek vėliau. O kol kas leiskite jums pristatyti visus šios vietos netikėtumus.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./„Dubingių žirgyne“
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./„Dubingių žirgyne“

Žirgų mėgėjų rojus

„Žiūrėk, alpakos!“ – vieni per kitus lyg vaikai pradėjo šūkauti kelionės į Dubingių žirgyną bendrakeleiviai, kai mus vežantis autobusas įsuko į žirgyno teritoriją. Ramiai žolę rupšnojantys gyvūnai atrodė prie dėmesio jau įpratę – šioje vietoje jie gyvena jau dvejus metus, tad matė ir šilto, ir šalto.

Vasaras kartu su kitais žirgyno gyvūnais leidžia erdviuose lauko aptvaruose, o žiemas – kartu su žirgais manieže įrengtuose garduose.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./„Dubingių žirgyne“
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./„Dubingių žirgyne“ įrengta Triušių sala, kurioje gyvena triušiai ir povų šeima

Vieną nuostabą keitė kita: vos išlipę iš autobuso pamatėme salą, kurioje gyvena triušiai.

„Kiek jų yra, sunku pasakyti. Pavasarį ten išleidome 30, o dabar jau koks 100 ten gyvena. Kartu su povų šeima“, – mostelėjęs ranka į Kiškių salą tarstelėjo „Dubingių žirgyne“ dirbantis treneris Gediminas Bardauskas.

Tvenkinio arba, kaip sako vietiniai, prūdo atskirtoje saloje triušiai ir povai gyvena savarankiškai: į jų gyvenimą žirgyno darbuotojai pradeda kištis tik atšalus orams.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./„Dubingių žirgyne“
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Gediminas Bardauskas

Daugybę metų su žirgais ir su jais susijusiu sportu užsiimantis G.Bardauskas žirgyne, kaip pats sako, yra „tik treneris“. Todėl pirmiausia vedasi grupę į išskirtinės konstrukcijos (apvalų) maniežą – čia prižiūrimi 36 skirtingų veislių žirgai: pradedant Vytauto Didžiojo laikus menančiais žemaitukais, baigiant tinkeriais, dar žinomais kaip „čigonų“ veislės arkliai, kurie yra be galo ištvermingi ir, esant reikalui, galėtų ėsti tik medžių šakeles.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./„Dubingių žirgyne“
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./„Dubingių žirgyne“ įrengtas apvalus maniežas – vienas didžiausių Baltijos šalyse

Visi šie žirgai priklauso žirgynui ir yra skirti pramogoms. Su kai kuriais, tiesa, treniruojasi pradedantys sportininkai, tačiau dažniausiai žirgai kartu su treneriais „dirba“ ruošdami specialias pramogines programas. Stebėti jas kartą ar du per mėnesį galima didžiuliame manieže. Jis įrengtas taip, jog pasirodymai matosi ir sėdint restorane. 40 minučių trukmės programoje dalyvauja visi turimi žirgai.

Trumpo apsilankymo metu neturėjome progos išvysti savo akimis, ką išdarinėja šie treniruoti žirgai. Teko pasitenkinti pasakojimu, kad šou tikrai nenuobodus: sako, žirgai tempia karietas, atliekas kitus triukus.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./„Dubingių žirgyne“
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./„Dubingių žirgyne“ esančios karietos – ne tik dėl grožio

Nemirtinga asilo ir kupranugario draugystė

Norintys gali patys pasijusti didikais ir sėdę į karietą pasivažinėti ja. Taip pat pajodinėti. Ir ne tik žirgais, bet ir, pavyzdžiui, kupranugariu.

„Pradėjome treniruoti prieš 2–3 mėnesius ir dabar jis kartais net priklaupia, kai nori ant jo atsisėsti“, – pasakojo ne tik žirgus, bet ir kupranugarį treniruojantis G.Bardauskas. Kol kas turistams ši pramoga dar nesiūloma. Tačiau vasarą atvykę pajodinėti ant kupranugario, vardu Fokusas, tikriausiai galės be problemų.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./„Dubingių žirgyne“
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./„Dubingių žirgyne“ gyvenantis kupranugaris Fokusas pripratęs prie lankytojų dėmesio

„Pas mus Fokusas atvyko iš Kauno zoologijos sodo. Jis – našlaitis, maitintas iš buteliuko. Turbūt todėl taip puikiai jaučiasi žmonių draugijoje ir yra lengvai treniruojamas gyvūnas“, – apie šalia lietuviškų eglių ramiai vaikštantį kupranugarį pasakojo treneris.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kupranugaris Fokusas ir asilas Antonas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kupranugaris Fokusas ir asilas Antonas

Į akis krito ne tik ryškus kontrastas „kupranugaris ne dykumoje, kažkur Egipte ar Tunise, bet žalioje Lietuvoje“. Nemažiau nei dvikupris dykumų laivas dėmesį traukė ir šalia jo besiglaustantis asilas.

„Tai – Antonas. Jis yra geriausias Fokuso draugas. Jie tikrai neišskiriami. Net tuomet, kai Fokusas turėjo važiuoti į Vilnių, kur dalyvavo dizainerio J.Statkevičiaus kolekcijos pristatyme, kartu vežėmės ir Antoną. Be jo Fokusas nelipo į mašiną. Tik tada, kai joje buvo Antonas, atėjo ir Fokusas“, – apie neįtikėtiną dviejų skirtingų gyvūnų draugystę pasakojo G.Bardauskas.

Stručių haremas, kiškių sala ir nuosavas žaltynas

Kupranugaris, asilas, triušiai, fazanai, įvairių veislių vištos, alpakos, lama, danieliai, muskusinės antys, juodosios gulbės, muflonai, elniai, ožkos, avys, poniai ir mini arkliukai (pasirodo – jie ne poniai, o itin maži tikri arkliai!), stručiai, kengūros – visi šie gyvūnai yra Dubingių žirgyno mini zoologijos sodo gyventojai.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./„Dubingių žirgyne“
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./„Dubingių žirgyne“ galima sutikti ir žalčių

„Turime ir žalčių. Žiūrėkit, vienas šliaužia per kelią. Dabar, pavasarį jie poruojasi“, – vedžiodamos po žirgyno teritoriją pasakojo šioje vietoje dirbančios merginos.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./„Dubingių žirgyne“
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./„Dubingių žirgyne“

Tiesa, žalčiai – tik neoficialūs žirgyno gyventojai, kadangi savo skrandžiu jie pasirūpina patys. Visi kiti išvardinti gyvūnai prižiūrimi – žirgyne dirba 30 žmonių. Nemaža dalis jų rūpinasi mini zoo esančiais gyvūnais: juos šeria, kerpa (alpakų, lamų, avių vilna parduodama) ir pan.

Kiek tiksliai gyvūnų šiuo metu yra šiame „mažame zoologijos sode“, pasakyti sudėtinga, kadangi kasmet šeimas papildo jaunikliai.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./„Dubingių žirgyne“
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Stručiai

„Stručius taip ir paliekame gyventi – vadomis. Kiekvienai nauja statome naują – jie ten visi ir gyvena. Beje, ar žinojote, kad stručių gardai – kaip haremas, kadangi vienas patinas paprastai gyvena su dviem patelėmis. Per metus jos abi viename lizde padeda iki 60 kiaušinių“, – apie stručių gyvenimo ypatumus pasakojo G.Bardauskas, pajuokavęs: tik negąsdinkite paukščių – čia nėra smėlio, kur jiems galvą įkišti.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./„Dubingių žirgyne“
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Tai – ne poniai, o mini arkliukai, kuriuos galima auginti ir prie namų

Dalis stručių kiaušinių, kurių svoris kartais gali siekti ir 100 kg, sunaudojama Dubingių žirgyne esančiame restorane. Į jo virtuvę, o vėliau ir ant klientų stalo, patenka ir žirgyne auginamų gyvūnų mėsa: pavyzdžiui, triušiena, vištiena.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./„Dubingių žirgyne“
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./„Dubingių žirgyne“ rengiamas naujas tvenkinys, kuriame bus auginami šamai

Netolimoje ateityje čia bus galima skanauti ir vietoje užaugintos bei sugautos žuvies patiekalų – kasamas tvenkinys, kuriame bus auginami šamai. O atgauti ramybę padės japoniškas sodas. Tai – dar vienas šios vietos projektas, kuriam jau numatyta ne tik vieta, bet ir pradėti kai kurie darbai.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./„Dubingių žirgyne“
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./„Dubingių žirgyne“ be žirgyno, mini zoo, veikia ir restoranas, yra vaikų žaidimų erdvė

Veiklos ir pramogų šioje vietoje tiek, kad norisi praleisti ne valandą, bet mažiausiai dieną. Juolab kad tai padaryti nesudėtinga: Dubingių žirgyne teikiama ir apgyvendinimo paslauga – čia įrengtas viešbutis, kuriame galima apsistoti.

Tiesa, kainos – ne kiekvieno kišenei. Už parą ekonominės klasės dviviečiame kambaryje sumokėsite nuo 69 eurų. Ir tai – tik nakvynės kaina. Visa kita kainuos papildomai: tiek maistas, tiek pramogos ir ekskursijos.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./„Dubingių žirgyne“
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./„Dubingių žirgyne“

Variantas taupiems – užsukti čia kelioms valandoms kaip mini zoo svečiams: vaikštinėdami po didžiulę teritoriją turėsite progos susipažinti su erdviuose aptvaruose gyvenančiais gyvūnais. Tiesa, pernelyg draugiškai su kai kuriais jų bendrauti nepatartina: ypač alpakomis, lamomis ir stručiais – visų trijų veislių atstovai savo nuomonę apie turistus linkę išreikšti spjaudydamiesi. Sako, kad baisiausias lamų spjūvis.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./„Dubingių žirgyne“
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Lama „Dubingių žirgyne“
VIDEO: Geriausi draugai kupranugaris ir asilas visur keliauja kartu

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius