Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Vietiniai turistai keičia Joninių tradicijas: šventė iš piliakalnių persikelia ant irklenčių

Joninės – viena iš labiausiai vietinį turizmą suaktyvinančių švenčių. Per vasaros saulėgrįžą retas kuris nori likti namuose. Šiemet šventinių programų įvairiuose Lietuvos regionuose gausa ir kūrybingumas yra beribis: nuo tradicinių laužų ant piliakalnių iki laivų paradų bei naktinių irklenčių žygių.
Irklentės
Irklentės / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Vandeninės Rasos. Ne be reikalo sakoma, kad vanduo Joninių naktį tampa stebuklingas – jis gydo ligas, o išsimaudžius šią naktį vandens telkinyje – apsaugo nuo susirgimų visus ateinančius metus. Galbūt todėl kasmet gausėja Joninių programų „ant vandens“. Štai, Varėnoje Dzūkijos nacionalinio parko kempinge, Mergelių akelių ežere vyks baidarių varžybos, Šventojoje – vikingų laivų varžybos.

Vilkaviškio Paežerių ežere organizuojamas laivų paradas, visi kviečiami papuošti savo plaukiančią priemonę (jachtą, katerį, guminę valtį, baidarę) šviesomis arba stebėti reginį iš Paežerių dvaro. Paparčio žiedą Galvės ežere bus bandoma rasti Trakuose per naktinį irklenčių turą. Magija ir burtais apipintą trumpiausią metų naktį švęsti drauge Baseinų naktyse kviečia Birštono kurorto sanatorijos ir SPA centrai, kurie dirbs iki vidurnakčio.

Raganos, indėnai ir siaurukas. Joninių tradicijos Šiauliuose prie Rėkyvos ežero bus papildytos gintaro dulkių ritualu, lenktynėmis su maišais, puodynių daužymu bei šiaudinių skulptūrų deginimo ceremonija. Norintys pajusti tradicinių pagonybės laikų Rasų šventės dvasią, kviečiami į Bitininkystės muziejų (Ignalinos r.), kur šią magišką naktį vyks apeiginės ugnies kūrimas bei šurmuliuos tik kartą metuose veikiantis Raganų turgus.

Panevėžyje į kelionę leisis Rasų-Joninių traukinys. Siauruku galima nukakti iki Rekstino miško, kur bus kupoliaujama, iškylaujama. Į šventinę vakarienę po atviru dangumi bei turnyrą Joninių proga kviečia ir Europos centro golfo klubas. Trakų rajone prie Lentvario ežero visi kviečiami nupinti 100 vainikų Lietuvai. Klaipėdos rajone Vinetu kaime Joninių laužą kurs indėnai. Čia tris dienas vyks „Kokopelli saulėgrįžos festivalis“ su bėgiojimu per žarijas, sapnų gaudyklių pynimu, šaudymo iš lankų bei spjaudyklių turnyru, kitomis atrakcijomis.

Jonvabalių naktis. Žolynais kvepiančios Joninių apeigos ir kaimiškos muzikos kapelos – tradicinėse Joninių šventėse Verkių parke Vilniuje, Rumšiškėse, taip pat prie Kauno pilies, Klaipėdoje (per šventę birželio 22 d. bus ne tik šokinėjama per laužą ir buriama, bet ir deginamos raganos), Druskininkuose, Alytuje, Pakruojyje, Molavėnų piliakalnių komplekse Raseinių rajone, Dubingių piliavietėje, Kauno rajone, Rietave, Kelmėje prie Kubilių piliakalnio, Šakiuose ant Sudargo piliakalnių, Marijampolėje, Utenoje... Į Joninių gegužinę su naktišokiais kviečia ir Biržai, Zarasai, siautulingą jonvabalių naktį organizuoja Kupiškis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius