Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 12 11 /13:20

Vilniaus studentai sukūrė rekordinę Kalėdų eglę – išpuošė ją batais

Trečiadienį Vilniaus kolegijos Menų ir kūrybinių technologijų fakultete pristatyta originali Kalėdų eglė. Studentai ją dekoravo batais, kurie virto unikaliais papuošimais. Kūrėjai teigia, kad tai didžiausia batais puošta dekoracija Lietuvoje.
Batais dekoruotos Kalėdų eglės pristatymo akimirka
Batais dekoruotos Kalėdų eglės pristatymo akimirka / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

3,5 metrų aukščio medžio ir tinklo konstrukcija iškilo prie Vilniaus kolegijos Menų ir kūrybinių technologijų fakulteto įėjimo (Didlaukio g. 82). Ant tokios netradicinio dizaino „eglės“ – net 793 batai.

Sumanymo autorė – Vilniaus kolegijos Mados dizaino katedros lektorė Lolita Malinauskienė. Įkvėpimas jai buvo dėstymo patirtis ir siekis surasti naujų įvaizdžio dizainų sprendimų. „Batai – tai aksesuaras, kuris padeda kurtai įvaizdį, yra lengviausiai transformuojami į kitą stilistinį sprendimą“, – aiškino ji.

Originali idėja studentams, būsimiems įvaizdžio dizaineriams, tapo ir gera pamoka. „Studentams svarbi yra savirealizacija ir mokėjimas savo kūrybines idėjas pristatyti viešai, bendradarbiauti bei profesionaliai komunikuoti“, – pabrėžta pristatant sumanymą.

Socialiai atsakinga iniciatyva

Mados dizaino katedros vedėja Silvija Grušnienė idėją palaikė ir atrado dar vieną kitą jos įgyvendinimo aspektą – tai socialiai atsakinga iniciatyva, kuria skatinamas ir vartojimo mažinimas. „Ar tikrai mums tiek reikia batų? Tai geras pavyzdys, kaip pasitelkus kūrybiškumą galima sukurti naujo dizaino ir stiliaus mados produktą“, – sumanymą gyrė S.Grušnienė.

Fakulteto bendruomenė priėmė iššūkį ir pradėjo nešti nebenešiojamus batus, kurie tapo dekoracijos dalimi. Prisijungė ir projekto dalyvių draugai, giminaičiai. Iš viso buvo sunešta net 793 batai.

„Nieko specialiai nepirkome, – paklausta, ar neteko įsigyti papildomų batų dekoracijoms, 15min patikino S.Grušnienė. – Noriai prisidėjo ir idėjos įkvėpti sumanymą palaikė ir pažįstami prekiautojai batais, atnešdami tuos, kuriuos norėjo utilizuoti. Mados dizaino katedra batus priėmė ir pritaikė dekoracijoms.“

Unikalios dekoracijos

Suneštus batus paversti ypatingomis dekoracijomis ėmėsi įvaizdžio dizaino pirmakursės, kurioms šis projektas puikiai atitiko dėstomą dalyką. Parengiamieji darbai prasidėjo lapkričio mėnesį.

Kaip pasakojo S.Grušienė, iš suneštų batų studentės atrinko 40 porų, kurias stilizavo ir suteikė apavui unikalų vaizdą. Jie tarp 793 ant eglės kabančių batų tapo pagrindine puošmena.

„Batai, panaudojant nereikalingas namų apyvokos priemones, sulūžusius papuošalus ir panašius dalykus, virto unikaliais“, – darbu džiaugėsi S.Grušienė.

Šiemet Vilniuje nustebino ir originali Kalėdų „eglė“ oro uoste. Saugumo darbuotojai šiemet ją pasidarė iš daiktų, kurių negalima gabenti bagaže, todėl buvo paimti iš keleivių. Tad „žaliaskarė“ išaugo iš žirklių, žiebtuvėlių, peilių ir šovinių tūtelių.

Unikaliai pasipuošta ir Klaipėdoje. 114 914 – tiek sagų surinko Klaipėdos Paupių bendruomenė, iš jų suklijavusi originalią kalėdinę eglutę, ant kurios – iš sagų suformuotos snaigės. Daugiau kaip trijų metrų aukščio gražuolė pastatyta I.Simonaitytės bibliotekos kiemelyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius