Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ypatingoji Nemuno delta: čia driekiasi vienas didžiausių paukščių migracijos kelių Europoje

Mažosios Lietuvos krašte mūsų „upių tėvas“ Nemunas įteka į Kuršių marias, tai – Nemuno delta, kuri turi nepamatuojamą reikšmę gamtai. Čia yra vienas svarbiausių paukščių migracijos kelių ir sustojimo vietų Senajame žemyne.
Nemuno deltos regioninis parkas
Nemuno deltos regioninis parkas / Nemuno deltos regioninio parko direkcijos ir Lietuvos jūrų muziejaus nuotr.

Nemuno delta patenka į Nemuno deltos regioninio parko teritoriją. Šis parkas buvo įsteigtas siekiant išsaugoti svarbias paukščių perėjimo ir poilsio vietas, žuvų migracijos kelius ir nerštavietes, Nemuno deltos protakų sistemą, Rusnės salą, Ventės ragą, užliejamas pievas, o taip pat – Minijos kaimą, Uostadvario švyturį ir daug kitų šioje vietovėje esančių vertybių.

Dabar, kai pavasaris vėl kviečia išlįsti iš savo gūžtų, puikus metas nuvykti ir apžiūrėti Nemuno deltos regioniniame parke esančius gamtos ar kultūros turtus.

Nemuno deltos regioninio parko direkcijos nuotr. / „Paukščių palydos“
Nemuno deltos regioninio parko direkcijos nuotr. / „Paukščių palydos“

Apie šią unikalią vietą ir savo darbo ypatumus daugiau papasakoti maloniai sutiko Nemuno deltos regioninio parko ekologas Povilas Bagdonas.

Tai – paukščių rojus

„Nemuno deltos regioninio parko geografinė vieta ir pavasariniai potvyniai šią teritoriją paverčia tikru paukščių rojumi. Čia namus randa ne tik apie 180 paukščių rūšių, bet ir laikinai apsistoja dešimtys tūkstančių migruojančių vandens paukščių – įvairių rūšių gulbių, žąsų, ančių. O kur dar visokie tilvikiniai paukščiai“, – šios vietovės išskirtinumą akcentuoja P.Bagdonas.

Nemuno deltos regioninio parko direkcijos nuotr. / Meldinė nendrinukė
Nemuno deltos regioninio parko direkcijos nuotr. / Meldinė nendrinukė

Anot ekologo, virš Nemuno deltos driekiasi vienas didžiausių paukščių migracijos kelių Europoje.

„Rudenį, palei Kuršių marias ir Nemuno atšakas, į pietus praskrenda milijonai įvairių sparnuočių. Tinkamo vėjo dienomis galima išvysti ir „paukščių upes“ – kai ganėtinai per trumpą laiką skrenda dešimtys tūkstančių įvairių žvirblinių paukščių“, – sako P.Bagdonas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius