Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Konkursas „Svajonių komandiruotė“: Egiptas traukia sugrįžti

Viena iš labiausiai mėgstamų tautiečių šalių neabejotinai yra Egiptas. Jis masina turistus saule ir šilta Raudonąja jūra (žemiau nei 18 laipsnių vanduo turbūt neatvėsta), nuostabiais koralais ir spalvingomis žuvimis, miestų mečetėmis, minaretų bokštais, išlikusiuoju garsiausiu pasaulio stebuklu – piramidėmis. Kaip kelis kartus Egipte apsilankęs ( tiesa, tik Hurgadoje) ir stengęsisi įdėmiai dairytis asmuo noriu pateikti kelis patarimus pirmąkart ten susiruošusiems.
Moterys su nešuliais ant galvos
Moterys su nešuliais ant galvos / D.Čerkovienės nuotr.

Ne tik pasaulio stebuklai

Egipto piramidės – vienas didžiausių pasaulio stebuklų, rodąs, ką gali žmonių darbas. Žvelgdamas į jas jauti ne tik pribloškiančią didybę. Kirba klausimas, kaip tai pavyko padaryti. Cheopso piramidė pastatyta iš 2,3 milijonų luitų, sveriančių po 2,5 tonos. Sunku suvokti gido aiškinimą, kaip pavyko juos iškirsti ir atgabenti.

Kasdien šį pasaulio stebuklą aplanko ne mažiau kaip po 7 tūkstančius žmonių.  Turistų mėgstamiausiu laiku jų būna penkis kartus daugiau.

Nuvykusiam į Egiptą patarčiau būtinai nuklysti bent 100 metrų nuo pagrindinės gatvės į pakraštį.
Taip Kairo centre šalia kompiuterinės įrangos parduotuvės pamačiau modernių molinių namelių rajoną, kur ožkos bėgiojo po kambarius, o vanduo gaunamas tik iš čiaupo gatvėje...

Hurgadoje keliasdešimt metrų nuo centrinės gatvės nustebino vaikštinėjančios ir iš šiukšlynų popierius bei kitas atliekas traukiančios ir kramsnojančios ožkos, iš mokyklos būriais grįžtantys vaikai, kažką siūlantys paragauti, skurdūs lūšnynai. Tas vaikų būrys, gyvūnai ir nebaigti statyti namai, šiukšlina dykvietė sudarė tikrai egzotišką Rytų pasaulio vaizdą.

Būtina derėtis

Įkyrūs prekeiviai, kviečiantys praeivius į savo parduotuvėles, daro ne mažesnį įspūdį nei milžiniškos piramidės ir faraonų palaikų ramybę saugantis paslaptingasis sfinksas.

Po kelių dienų supratau: kad prekeiviai atkakliai nekviestų, nesektų iš paskos, svarbu į pasiūlymus reaguoti ramiai, nerodyti susidomėjimo. Tada prekės imamos siūlyti dvigubai pigiau.

D.Čerkovienės nuotr./Pas prekeivį
D.Čerkovienės nuotr./Pas prekeivį

Neverta stebėtis, kad, sužinojęs tavo gimtinę, prekeivis pasisveikins: „Labas, labas. Žinau Lietuvą“,  ištars turįs joje giminaičių ir vis kartos: „Tai tik jums“. Taip bandoma pelnyti palankumą.
Pasiteiravau, keliomis kalbomis kalba pardavėjai. Beveik visi jų kalba angliškai, arabiškai, rusiškai, vokiškai, prancūziškai. O pasisveikinti moka dar 10-15 kalbų. Kai kurie net pasidarę stendus, ant kurių puikuojasi šalių pavadinimai su pasisveikinimo, atsisveikinimo žodžiais.

Derėtis reikia ir važiuojant maršrutiniais taksi, perkant parduotuvėse. Egipto žinovai pataria to nedaryti tik vaistinėse, restoranuose, kavinėse arba perkant duoną, pieno produktus.

Nepamirškite atsargumo

Prieš vykstant į Egiptą girdėto patarimo būti budriai ir nepamiršti atsargumo turbūt neįsidėmėjau. Susigundžiau nusipikti papirusų Hurgados centrinėje gatvėje iš gatvės prekeivio. Priėjęs vaikinukas pradžioje juos siūlė po penkis dolerius, kai nekreipiau dėmesio, po dolerį. Susigundžiau. Pasakiau, kad perku du papirusus, o moku egiptietiškais pinigais po 5 svarus  (tiek kainuoja doleris). Prekeiviui padaviau 50 paundų, man jis padavė kelis banknotus gražos. Kiek pavarčiusi pastebėjau, kad man atdavė grąžos ne svarais, o piastrais – na, kad būtų aiškiau, ne litais, o popieriniais centais. Puoliau rodyti vaikinukui. Tas aiškinosi, o kai pamatė, kad prie mūsų renkasi žmonių, puolė į kojas. Aš – jį vytis. Pavyko, pačiupau už peties. Aš jam aiškinu, kad jam daviau 50 paundų, jis išvertė kišenias, kad tokio banknoto neturi.

Nuleidau rankas. Laiku sumojau, kad tie 50 paundų – vos 10 dolerių, parduotuvėje už papirusą prašo ne mažiau. Gal nusipirkau kiek prastėlesnį, bet man tai juk nėra svarbu. Tai tik suvenyras ir pamoka būti atsargenei...

Taip stebėtinai ramiai nuėjau toliau.

D.Čerkovienės nuotr./Koralai
D.Čerkovienės nuotr./Korala

Traukia sugrįžti

Žinau viena, tokie nuotykiai nesudrumsčia Egipto žavumo. Suprantu žmones, kurie čia atvyksta vien padrybsoti prie jūros ir stebėti jos augalijos ir žuvųs, suprantu ir besistengiančius aprėpti jo įžymybes. Bet tikrai nesiversčiau per galvą pamatyti daugumą Egipto įžymybių per savaitę, ką dariau pirmą kartą...

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius