Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Konkursas „Svajonių komandiruotė“: Barselona – meilė iš pirmo žvilgsnio

Būna kelionių, kurios niekada nesibaigia, dėl miestų, kurių niekaip negali pamiršti. Kai tik pagalvoju apie Barseloną, visada prisimenu šią Jurgos Ivanauskaitės frazę: „vienintelė Meilė, tai šalis, į kurią pirmą kartą patekus atrodo, kad čia jau gyvenai tūkstantį metų. Ten norisi pasilikti amžinai, bet nelemta”(?)
Barselonos fontanai
Barselonos fontanai / A.Matulaitytės nuotr.

Viskas kvepia laisve

Prieš vykdami į Barseloną apsišarvuokite geležine kantrybe, jums jos prireiks, jei esate nepagydomai punktualus ir nemėgstate spontaniškumo. Čia nerasite nei vieno, nei kito. Jūsų planus sujauks nuolatinis vietinių vėlavimas ir visiškas atsipalaidavimas (jo pavydėjau labiausiai).

A.Matulaitytės nuotr./Gatvės muzikantas su augintiniais
A.Matulaitytės nuotr./Gatvės muzikantas su augintiniais

Tačiau gera žinia ta, jog visa tai užkrečiama! Jau po poros dienų patys pradėsite vėluoti, nekreipsite dėmesio į neskubančius padavėjus, ar eiles parduotuvėse, kartu su vietiniais sėdėsite vidury miesto aikštės ir gersite kolą su ledukais, net nuogas praeivis miesto centre, avintis tik ilgaaulius batus, nebenustebins ir nešokiruos, nes tai Barselona – Katalonijos regiono sostinė – laisvės ir nepakartojamos architektūros miestas!

Nederėtų pamiršti, jog katalonai labai vertina savo kalbą (tai kalba, ne dialektas) ir siekia laisvės tvirtindami, kad Katalonija, tai ne Ispanija. Todėl prieš apsilankant šiame regione patariu išmokti bent kelis žodžius, pavyzdžiui, „labai ačiū” katalonų kalba skambėtų taip: „moltes gràcies”.

Žinoma, Barselonos gyventojai kalba ir ispaniškai, tačiau nepasitikėkite savo nepriekaištingomis anglų kalbos žiniomis, čia jos paprasčiausiai nepadės, nes dauguma ispanų, ne išimtis ir katalonai, angliškai kalba prastai, tačiau iš bėdos susikalbėti įmanoma. Tik gatvių pavadinimai, užrašai ant parduotuvių vitrinų, net meniu kai kuriose kavinėse buvo parašyti vietine kalba, iš pradžių tai stebino, galiausiai kapituliavau ir įsimylėjau… Kataloniją!

Dalykai, kuriuos tiesiog privalote padaryti Barselonoje

Kai kurie keliautojai dažnai tingi eiti pėsčiomis, todėl sėda į turistinį autobusą ir mano, kad jų kelionės tikslas jau pasiektas. Vykdami į Barseloną pamirškite tai. Joks turistinis autobusas ar žemėlapis nepadės pažinti tikrojo miesto grožio ir pajusti išskirtinės kataloniškos dvasios. Todėl geriau pasikliaukite savo intuicija, eikite ten, kur liepia širdis, pasiklysti miesto centre dėl jo puikios architektūros beveik neįmanoma.

A.Matulaitytės nuotr./Barselonos panorama
A.Matulaitytės nuotr./Barselonos panorama

Barselona vienas iš tų miestų, kurių nepažinsi per vieną dieną, savaitę, o gal net ir mėnesį. Prireikia nemažai laiko, kol surandama pati mieliausia gatvelė, gražiausias parkas, arba jaukiausia kavinė. Ir kiekvieną kartą atvykus tenka ieškoti iš naujo, nes, rodos, viskas jau ne taip, kaip palikai. Tačiau yra dalykų, kuriuos Barselonoje tiesiog būtina padaryti. Vienas jų – būtinai pamatyti fontanų šou!

Šiuos fontanus 1929 metais tarptautinei parodai sukūrė Katalonijos inžinierius Karlosas Buigas. Dabar šis fantastiškas vandens, muzikos ir spalvų šou nemokamai džiugina miesto svečius. Šio reginio metu tvyro ypatinga atmosfera, kurios neįmanoma nupasakoti žodžiais ar išreikšti nuotraukomis, tą reikia būtinai pamatyti patiems.

Taip pat apsilankykite Barselonos turguje, (Mercat de Sant Josep) kurį pamatysite žingsniuodami Ramblos gatve. Jis milžiniškas ir be galo spalvotas! Čia rasite įvairiausių maisto produktų, pradedant ispanišku kumpiu ir baigiant saldumynais, kuriems abejingi neliks net suaugusieji. Jei mokėsite bent kelis žodžius katalonų kalba, galite būti ramūs, jums pavyks nusiderėti, o galbūt net gauti dovanų. Kai pirmą kartą čia vaikštinėjau, radau tikrą „svajonių jaunikį” – ispaniškų kumpių pardavėją, kuris ne tik gardžiuoju kumpiu vaišino, bet ir siūlė nemokamai jo vežtis namo, kiek tik širdis geidžia (gaila, kad aš beveik vegetarė).

Išėję iš turgaus būtinai pasivaikščiokite Ramblos gatve, tai ilgiausia ir judriausia gatvė visame mieste, pilna turistų, gyvų skulptūrų, nuo kurių negali atitraukti akių, čia pardavinėjami paukščiai ir pilna visokiausių keistuolių. Ši gatvė geriausiai atspindi miesto nuotaiką. Eidami ja pasieksite uostą bei Kolumbo statulą.

A.Matulaitytės nuotr./Gatvės aktoriai
A.Matulaitytės nuotr./Gatvės aktoriai

Būtinai keliaukite į Monserat ( kat. – Dantytas) kalnus. Šie kalnai susiformavo prieš 25 mln. metų ir nuo Barselonos yra nutolę apie 50 kilometrų, tačiau lengvai pasiekiami mašina, autobusu ar traukiniu. Nuvykti ten išties lengva ir verta, kaip ir įkopti į aukščiausią kalno viršūnę – Sant Jeroni, iš ten visa Katalonija atsivers kaip ant delno.

Jei norite dar daugiau įspūdžių, tiesiog privalote nakvoti kalnuose ir pasigėrėti žvaigždėmis, nuostabiu saulėtekiu bei kalnų ožkomis. Tik nepamirškite pasiimti šiltų drabužių, mums naktys kalnuose atrodė gana šaltos.

Žinoma, Barselona neįsivaizduojama be Gaudi architektūros. Didžiausiu Barselonos lobiu vadinama vis dar nebaigta statyti Šv. Šeimynos bažnyčia (Sagrada Familia), primenanti smėlio pilį. Dėmesio vertas ir Guelio parkas, kurį aplankėme netradiciškai, beveik saulei nusileidus, o kadangi vartai buvo užrakinti (parke galima apsilankyti nuo 10-19 val.), teko lipti per tvorą, mūsų pavyzdžiu pasekė dar keletas turistų. Žinoma, taip elgtis nelabai gražu, bet kaip smagu pasivaikščioti be virtinės turistų ir be pašalinių asmenų nusifotografuoti prie žymiosios salamandros skulptūros.

O ar žinojote, kad jei dar kartą norite sugrįžti į Barseloną, turite atsigerti iš geriamojo vandens šaltinio, esančio Ramblos gatvėje? Būtinai pabandykite, tai tikrai veikia!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius