Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2017 12 18

Kauno sporto apdovanojimai: triumfavo atletas, žibėjęs ryškiau už R.Meilutytę

Pirmadienį Kauno valstybinėje filharmonijoje įvyko iškilminga „Kauno sporto apdovanojimų 2017“ ceremonija. Jos metu paaiškėjo aštuonių nominacijų laureatai bei įteiktas devintasis skambus apdovanojimas – už viso gyvenimo nuopelnus sportui. Vienas iš Kauno sportininkų šiemet žibėjo daug ryškiau už kitus. Jis įveikė net ir pačią Rūtą Meilutytę, pirmadienį su medaliais grįžusią iš Europos plaukimo čempionato.
Andrius Gudžius
Andrius Gudžius / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

2017-ieji Lietuvoje buvo paskelbti sporto metais, o Kaunas – sportiškiausiu miestu. Pasak Kūno kultūros ir sporto departamento direktoriaus Edžio Urbanavičiaus, šiemet laikinoji sostinė išties išsiskyrė: gausiais renginiais, sportininkų rezultatais. O ir geriausiu sporto vadybininku buvo pripažintas Kauno „Žalgirio“ vadovas Paulius Motiejūnas.

2017-ieji Lietuvoje buvo paskelbti sporto metais, o Kaunas – sportiškiausiu miestu. Geriausiu sporto vadybininku taip pat buvo pripažintas kaunietis Paulius Motiejūnas.

„Nepamirškim ir Kauno S.Dariaus ir S.Girėno stadiono, kuris, tikėtina, po rekonstrukcijos galės kurį laiką vadintis nacionaliniu stadionu“, – pasidžiaugė E.Urbanavičius.

„Sportininkai dažnai būna kuklūs, ramūs žmonės. Laimėję medalius juos užsideda, pamosuoja ir grįžta vėl į sporto salę. Šiandien norėčiau, kad jūs, sportininkai, su mumis visais pasidalintumėte savo džiaugsmais ir mes kartu sušuktume „Valio, čempionai“. Pauliau (Paulius Motiejūnas – aut. past.), nesupyk, bet Kaunas, tikiuosi, greitu metu bus ne tik krepšinio, bet ir futbolo miestas. Šiemet sutvarkėme net 14 futbolo aikštelių. Aš pats vaikystėje žaidžiau futbolą“, – renginio metu žodį tarė Kauno miesto meras Visvaldas Matijošaitis.

Tapti geriausiais šiemet pretendavo net 40 sportininkų. Už juos balsavo internautai, o galiausiai žodį tarė ir kompetetinga komisija.

Metų sporto iniciatyva

Šioje nominacijoje varžėsi penkios iniciatyvos: BC Kauno „Žalgirio“ projektas „One team“, VšĮ „Miegančių dramblių“ projektas „Laipiojimas ir aktyvus laisvalaikis Kaune“, VšĮ „Vandens turistų“ projektas „Sportiški kauniečių metai – irkluojam, einam, slidinėjam“, VšĮ „Tornado“ krepšinio mokyklos projektas „Sportuojantis vaikas – sportuojantis Kaunas“ bei Kauno teniso klubo „Notas“ projektas „Vasara su tenisu!“

Metų sporto iniciatyva paskelbta „Miegančių dramblių“ idėja. Šį projektą įvertino apie 1 500 vaikų, išbandę laipiojimą siena.

Metų sporto renginys

Metų sporto renginiu pripažintos kasmet vis kitame pasaulio mieste vykstančios 51-osios Tarptautinės vaikų žaidynės. Laikinoji sostinė šių metų liepą tapo pirmuoju miestu Lietuvoje ir Baltijos šalyse, kuriame vyko didžiausias vaikų sporto renginys. Per pusės amžiaus žaidynių istoriją, jose jau sudalyvavo dešimtys tūkstančių vaikų, nuo 12 iki 15 metų amžiaus iš daugiau nei 500 pasaulio miestų. Įdomu, kad žaidynėse Kaune dalyvaus visų apgyvendintų pasaulio kontinentų atstovai.

„Toliau bus suaugusių žaidynės“, – teigė prizą atsiėmęs Tarptautinių vaikų žaidynių organizatorių atstovas.

Jos nukonkuravo X pasaulio lietuvių sporto žaidynes, Europos jaunių dziudo čempionatą, pasaulio štangos spaudimo čempionatą jaunių, jaunimo, suaugusiųjų ir veteranų amžiaus grupėse bei vandens formulių F2 pasaulio čempionato etapą ir FR-1000 Gliserių klasės Europos čempionatą.

Metų proveržis

Šioje nominacijoje varžėsi penki sportininkai – Romanas Kudriavecas, Europos jaunimo plaukimo čempionato 7-ąją vietą užėmusi Agnė Šeleikaitė, disko metimo pasaulio čempionas bei Deimantinės lygos varžybų nugalėtojas Andrius Gudžius, ledo čiuožėja Elžbieta Kropa, gimnastas Tomas Kuzmickas, ir vienas sporto klubas – Kauno FC „Stumbras“.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Andrius Gudžius
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Andrius Gudžius

Metų proveržiu paskelbtas šiais metais pasaulio čempionu tapęs disko metikas A.Gudžius. Diską švystelėjęs 69,21 jis pagerino ir savo asmeninį rekordą.

„Ačiū. Ačiū Kauno miestui už įvertinimą. Nustebau, kad laimėjau proveržio nominacijoje. Manau, kad jaunimas labiau ką netikėtai pasiekė“, – kukliu išliko A.Gudžius.

Renginio vedėjas Tomas Jarusevičius paprašė A.Gudžių sušukti taip, kaip jis šaukia sviedžiant diską. Pralinksmindamas visus, laimėtojas į prašymą atsakė: „Liūtai be reikalo neriaumoja“.

Metų sportininkas/sportininkė su negalia

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Karolis Birieta
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Karolis Birieta

Metų sportininku su negalia išrinktas kurčiųjų olimpinėse žaidynėse kartu su kurčiųjų krepšinio rinktine čempionų vardus iškovojęs Karolis Birieta. Jis nukonkuravo plaukiką Paulių Ašmontą, šaškininkę Violetą Benkunskienę, krepšininkę Justiną Burbaitę-Mačiulienę.

Pralinksmindamas visus, A.Gudžius į prašymą atsakė: „Liūtai be reikalo neriaumoja“.

Metų sportininkas/ sportininkė

Dėl geriausio Kauno sportininko/-ės vardo šiemet varžėsi šeši sportininkai: disko metikas A.Gudžius, irkluotojai Dovydas Nemeravičius, Martynas Džiaugys ir Aurimas Adomavičius, buriuotoja Viktorija Andrulytė ir plaukikė Rūta Meilutytė, ką tik iš Europos plaukimo čempionato grįžusi su dviem aukso medaliais.

Antrą kartą į sceną teko lipti disko metikui – jis triumfavo ir šioje nominacijoje.

„Pažadu, kad kažkada kažkur sušuksiu: „Aš už Kauną“. O pasižadu tik tai, ką galiu įgyvendinti“, – patikino A.Gudžius.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Andrius Gudžius
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Andrius Gudžius

Metų vyrų komanda

Dėl geriausios ekipos titulo varžėsi irkluotojai, krepšininkai, futbolininkai ir regbininkai.

2017 metų vyrų komanda paskelbta aukso medalius pasaulio bei Europos čempionatuose iškovojusi Lietuvos vyrų porinės keturvietės valties įgula, kurios trys nariai – kauniečiai. Ji įveikė Kauno „Žalgirio“ krepšinio klubą, Kauno futbolo klubą „Stumbrą“ bei Kauno regbio klubą „Žalgirį“.

Irkluotojų ekipą sudaro 19-metis Dovydas Nemeravičius, 29-erių metų Martynas Džiaugys, 23-ejų metų Dominykas Jančionis ir 22-ejų metų Aurimas Adomavičius. Šie vyrai šiemet iškovojo viską, ką galėjo.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Irkluotojai
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Irkluotojai

Metų moterų komanda

Metų moterų komanda paskelbta Kauno moterų tinklinio ekipa „TK Kaunas-ASU“.

Ji įveikė Kauno moterų rankinio komandą „ACME-Žalgiris“, Lietuvos vicečempionę, bei Kauno moterų futbolo komandą „Žalgiris“, kuri taip pat iškovojo Lietuvos sidabro medalius.

Paklaustas, kur slypi jo komandos sėkmės paslaptis, moterų tinklinio ekipos treneris atsakė: „Visa paslaptis slypi Kaune“.

Metų treneris/ trenerė

Dėl metų trenerio/-ės titulo susigrūmė irkluotojus ruošiantys Valdas Vilkelis ir Nijolė Savickytė, lengvosios atletikos ir disko metimų ekspertas Vaclovas Kidykas bei Kauno „Žalgirio“ krepšinio klubo vedlys Šarūnas Jasikevičius.

Geriausiuoju pripažintas kelią pasaulio čempiono vardo link A.Gudžiui nutiesęs V.Kidykas.

„Jei nebus įgimtos dovanos, nebus ir kaip to talento išugdyti. Džiaugiuosi, kad Kaunas tapo pasaulio disko metimo sostine. Tikiuosi, kad sostine jis išliks dar penkerius metus“, – į klausimą, ar nugalėtojo mentalitetas yra išugdomas, ar vis dėlto įgimtas, atsakė V.Kidykas.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Vaclovas Kidykas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Vaclovas Kidykas

„Būtų labai gražu, jog mūsų krepšininkai iškovotų Eurolygos čempionų vardus. Ot, būtų gera dovana Lietuvai“, – teigė A.Bertašius.

Apdovanojimas už viso gyvenimo nuopelnus sportui įteiktas sporto istorikui, žurnalistui 83-ejų metų Algimantui Bertašiui.

„Sportininku buvau gilioj vaikystėj. Dabar – tik laimingas pensininkas. Sportas yra Lietuvos tautos kultūrinis palikimas. Noriu palinkėti kauniečiams, kad jie dar labiau palaikytų Lietuvos krepšininkus, kad būtų patriotais. Būtų labai gražu, jog mūsų krepšininkai iškovotų Eurolygos čempionų vardus. Ot, būtų gera dovana Lietuvai“, – teigė A.Bertašius.

Papildomai apdovanotas ir Edgaras Matakas, pasaulio neįgaliųjų plaukimo čempionate 100 metrų plaukime laisvuoju stiliumi iškovojęs bronzą ir tapęs 50 metrų plaukimo laisvuoju stiliumi čempionu. Kartu apdovanota ir Edgaro trenerė Dita Jovita Kareckienė.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Edgaras Matakas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Edgaras Matakas

Vakarą vainikavo dainininko Manto Jankavičiaus koncertas, kurio metu skambėjo Franko Sinatros dainos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius