Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 01 22

​​​​​​​Valstybės atkūrimo 100-mečiui skirtose lenktynėse – 100 žirgų

Vasario 3-iąją Dusetose vyksiančios tradicinės ristūnų žirgų lenktynės „Sartai 2018“, kurias organizuoja žemės ūkio ministerija kartu su Zarasų rajono savivaldybe, įtrauktos į Lietuvos valstybės atkūrimo 100-mečiui skirtų renginių sąrašą. Ta proga žiūrovus džiugins 100 eikliųjų žirgų, išaugintų Lietuvoje ir Baltijos šalyse. Iš jų apie 70 varžysis dėl įvairių prizų ir bėgs ledo taku, o kiti, seniausios lietuviškos veislės žirgai žemaitukai, dalyvaus varžybų atidarymo parade ir kitose atrakcijose.
Žirgų lenktynės „Sartai 2017“
Žirgų lenktynės „Sartai 2017“

Ištverme garsėjančius žemaitukus pasibalnoję devyni raiteliai Dusetose šiltai buvo sutikti dar 2011 m. Mat jie buvo ką tik atlaikę nelengvą, kupiną nuotykių beveik 2 tūkstančių kilometrų kelionę Vytauto Didžiojo pramintais keliais nuo Senųjų Trakų iki Ukrainos Očakivo miesto, esančio šalia Juodosios jūros.

Dalyvių sąrašuose – varžybų šeimininkai lietuviai ir kaimynai latviai su estais.

Daugiausia žirgų – 40 – į Dusetose vyksiančią šventę tradiciškai deleguoja respublikinė lenktyninių žirgų lyga. 13 atsiunčia latviai, po 8 – estai ir Lietuvos ristūnų sporto asociacija.

Dusetų hipodromo trasos rekordas priklauso uteniškiui Egidijui Gudoniui, kai jis pernai su Gardens Fairytale 1609 metrų distanciją įveikė per 2 min. 00,165 sek. ir iškovojo pagrindinį varžybų trofėjų – žemės ūkio ministerijos tradiciškai steigiamą Didįjį žiemos prizą.

Įdomu, kad E.Gudonis pernai pagerino sau pačiam nuo 2014 m. priklausiusį rekordą, kai su Rodney Augustinu jis tą pačią distanciją buvo įveikęs per 2 min. 00,775 sek.

O bene labiausiai intriguoja, kad ir šiemet E.Gudonis dėl Didžiojo žiemos prizo varžysis su tuo pačiu Amerikos ristūnu Gardens Fairytale, kuris sportinių žirgų reitinguose tik per plauką nusileidžia Stanislovo Kėrio tos pačios veislės Ingo Sanna.

Nemenką žiūrovų susidomėjimą kelia ir jauniausieji žirgai, kuriems tokios lenktynės – dar ne visai įprastos ir kurių važnyčiotojams suvaldyti ristūnus – savotiškas iššūkis.

Atskirame bėgime varžysis jauniausieji, 2015 m. gimę žirgai, kuriuos ledo take tramdys visas būrys Lietuvos sportininkų – Dainius ir Vigimantas Perednikai, Mečislovas ir Gintaras Radzevičiai, Juozas Kvakšys, Alvydas Banėnas ir kiti.

Lenktynės ir mugė lankytojams – nemokamos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius