Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 04 23

Futbolo kamuolys, prieš metus nuplautas Japonijos cunamio, atrastas Amerikoje

Japonijos paauglys, naikinančio cunamio metu praeitais metais praradęs savo namus ir visą turtą, surado savo potvynio bangos nuplautą futbolo kamuolį. Radinys jo laukė net už 8200 kilometrų nuo Japonijos – Aliaskoje, JAV, praneša naujienų agentūra „AP“ kartu su „Kyodo“.
Futbolo kamuolys, prieš metus nuplautas Japonijos cunamio, atrastas Amerikoje.
Futbolo kamuolys, prieš metus nuplautas Japonijos cunamio, atrastas Amerikoje. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Kamuolį, 110 kilometrų atstumu nuo kranto, šių metų kovą atrado Midltauno miesto gyventojas, radarų stoties inžinierius Deividas Baksteris. „Kai aš pirmą kartą išvydau kamuolį, labai tuo apsidžiaugiau, nors ir pagalvojau, jog kamuolys galėjo atplaukti iš cunamio zonos“ – kalbėjo vyras.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Deividas ir Jumi Baksteriai Aliaskoje atrado iš Japonijos atplukdytą kamuolį.
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Deividas ir Jumi Baksteriai Aliaskoje atrado iš Japonijos atplukdytą kamuolį.

Laimingo atsitiktinumo dėka, Deivido žmona, Jumi, yra japonė, todėl perskaitė ant kamuolio esančius užrašus. Tame tarpe ir jo savininko – Misakio Murakami vardą. Baksterių šeima pažymėjo, jog norėtų grąžinti kamuolį jo savininkui Japonijoje. „Tikiuosi, jog jis dar gyvas“ – kalbėjo jie japonijos televizijos kanalui NHK. Be to, kamuolio nuotrauka buvo patalpinta internetiniame Nacionalinės vandenyno ir atmosferos tyrimų administracijos (NVATA) puslapyje.

Savininkas netrukus atsirado. „Tai buvo didžiulis siurprizas. Aš niekada nebūčiau pagalvojęs, jog mano kamuolys pasieks Aliaską. Cunamio metu praradau viską, todėl dabar aš labai džiaugiuosi ir esu dėkingas žmogui, atradusiam kamuolį“ – atgavęs savo dovaną kalbėjo Misakis. Berniukas nė kiek nesudvejojo tuo, kad rastas kamuolys yra tikrai jo. Misakiui 2005 metais jį padovanojo jo bendraklasiai kaip atsisveikinimo dovaną – berniukas perėjo į kitą mokyklą, o visi jo draugai pasirašė ant kamuolio.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kamuolio savininkas – šešiolikmetis Misakis Murakamis.
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kamuolio savininkas – šešiolikmetis Misakis Murakamis.

Baksterių šeima susisiekė su berniuku telefonu ir jau gegužę jie išvyksta į Japoniją asmeniškai pristatyti šį brangų radinį. Tačiau susitikti su berniuku jie nenori, idant išvengtų didelio dėmesio ir triukšmo dėl šio įvykio. Maža to, Deividas pranešė jog atrado ir tinklinio kamuolį, tačiau, deja, atrasti jo šeimininko nepavyko.

Tuo tarpu NVATA pareigūnai patvirtino, jog rastas kamuolys yra viena pirmųjų cunamio bangos nuplautų „nuolaužų“. Netoli 1.5 milijono tonų nuolaužų nenumaldomai plaukė į Rytus per Ramujį vandenyną: srovė palaipsniui juos nešė JAV Vakarų pakrantės link. Nuolaužų tarpe – šaldytuvai, skalbimo mašinos, televizoriai, žvejybiniai tinklai ir net stogų liekanos. Šių metų sausį prie JAV krantų buvo išplautos apie pusę tuzino plūdžių, kurios, manoma, atklydo iš Japonijos austrių ūkių. O balandžio pradžioje JAV pakrančių apsauga buvo priversta šaudyti ir nuskandinti  „skraidantį japoną“ – žvejybos laivą „Reu Un Maru“, kurie kėlė grėsmę aplinkai ir navigacijai.

Iš pradžių buvo tikimasi, jog šią žiemą nuolaužos pasieks Havajų salos šiaurinę dalį ir tik tada palaipsniui plauks į Aliaską, Kanadą ir Vakarines JAV pakrantes. Tačiau prognozės, padarytos tuoj pat po cunamio ir pagrįstos istorinėmis srovių tendencijomis bei oro srauto kryptimis, pasirodė esančios netikslios.

NVATA mano, kad didžioji šiukšlių banga Aliaską, Kanadą ir JAV Vakarų pakrantę pasieks laikotarpiu nuo 2013 metų kovo iki 2014 metų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius