Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 12 10

Vilniaus „Žalgirio“ futbolininkai: sveika mityba – čempionų sėkmės receptas

Vilniaus „Žalgirio“ futbolininkai neabejoja – kiekvienas sportuojantis žmogus, siekiantis kuo geresnių rezultatų, turi suvokti mitybos svarbą.
Rytis Leliūga
Rytis Leliūga / avgi.lt
Per treniruotes išlieti prakaito upeliai dar negarantuoja sėkmės. Sportuojantiems žmonėms siekiant tikslo didelė reikšmę turi ir sveika mityba.

Tam sutartinai pritaria „Gemma sporto terapijos klube“ apsilankę Lietuvos futbolo čempiono Vilniaus „Žalgirio“ žaidėjai Georgas Freidgeimas, Rytis Leliūga, Paulius Janušauskas ir Algis Jankauskas. Jie su klubo lankytojais pasidalijo patarimais apie sveiką mitybą.

„Tinkama mityba yra labai svarbi tiek gerai sveikatai, tiek geriems rezultatams. Kiekvienas sportininkas, siekiantis sėkmingų rezultatų, turi suvokti mitybos svarbą. Gerai subalansuota, racionali dieta yra būtina maksimaliai geram pasirodymui bet kurioje sporto šakoje, įskaitant futbolą“, – aiškino G.Freidgeimas.

Šio Lietuvos rinktinės futbolininko varžybų ar treniruočių diena prasideda nuo įprastų pusryčių: arbatos puodelio, ir, pasirinktinai,  kiaušinienės, blynelių, košės ar skrebučių. Prieš rungtynes G.Freidgeimas suvalgo dvigubą porciją makaronų su liesa vištiena ir garintomis daržovėmis. O po varžybų jis dažniausiai renkasi vištieną ar kalakutieną su makaronais arba ryžiais ir daržovėmis.

Georgas Freidgeimas, Rytis Leliūga, Paulius Janušauskas, Algis Jankauskas.
Georgas Freidgeimas, Rytis Leliūga, Paulius Janušauskas, Algis Jankauskas.

„Stengiuosi gerti daug  skysčių – geriausiai tinka negazuotas mineralinis vanduo, nes per rungtynes sportininkai netenka daug skysčių, taigi reikia atstatyti pusiausvyrą. O jei jaučiuosi alkanas, prieš treniruotę užkandu kokio nors vaisiaus – banano, obuolio, nektarino“, – sakė G.Freidgeimas.

P.Janušauskui tinkamai maitintis padeda jo širdies draugė Eglė. Ji skaito straipsnius apie sportininkų mitybą, rūpinasi, kad maistas būtų kuo naudingesnis jos mylimojo organizmui, mityba būtų subalansuota.

„Eglė gamina labai skaniai“, – džiaugėsi saugas. Jis neslėpė – kartais leidžia sau nusižengti sveikos mitybos principams, bet tai būna pakankamai retai: „Žinoma, grįžęs pas tėvus neatsisakau cepelinų, keptų bulvių. Retkarčiais su komanda po varžybų sukertame picą.“

Rytis Leliūga neabejoja – sezono metu visi sportininkai stengiasi maitintis sveikai. „Man asmeniškai svarbu ne tik kada ir ką valgau. Kasdien stengiuosi pusryčius, pietus ir vakarienę valgyti panašiu laiku. Aišku, galbūt ne visada tai pavyksta, bet stengiuosi kiek įmanoma kontroliuoti. O šiaip pagrindinis maistas – vištiena, makaronai, ryžiai. Nėra kažko specifinio, tiesiog valgau tai, kas paprasta, skanu ir sveika“, – teigė R.Leliūga.

„Žalgirio“ kapitonas A.Jankauskas prieš rungtynes renkasi lengvai virškinamą maistą – sriubą, sultinį, vištieną. „Po varžybų paprastai nesinori nieko, bet dažniausiai su komandos draugais užsisakome picos. O likus iki treniruotės 1–2 val. užkandu omleto arba kokios nors košės“, – dėstė gynėjas.

Kaip teigia „Gemma sporto terapijos klubo“ vadovas, „Žalgirio“ futbolo klubo kineziterapeutas Tadas Puzara, yra daug veiksnių, lemiančių sėkmę sporte. Bet vieni iš pagrindinių – tinkamo treniravimosi ir taisyklingos mitybos derinimas.

„Žalgiryje“ tam skiriame pakankamai dėmesio, aiškiname ką žaidėjai turėtų valgyti prieš treniruotes, po jų. Komanda rungtynių dieną visada pietauja kartu, jiems būna užsakytas specialus maistas. Sunku sužiūrėti, ką kiekvienas žaidėjas valgo namuose, na bet jie yra profesionalai, todėl žino, kas naudinga, o ko geriau atsisakyti“, – aiškino T. Puzara.

Patyręs specialistas neabejoja: „Daugelis sportininkų pripažįsta, kad  gerai subalansuota mityba apie 70 proc. sėkmės.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius