Pirmieji darbai laukė nedidukėje, bet tvarkingoje krepšinio salėje. Nesitikėjau išvysti tik tris mūsų rinktinės žaidėjus, bet atvykti į neprivalomą treniruotę nusprendė trys gynėjai: Šarūnas Jasikevičius, Martynas Pocius ir Rimantas Kaukėnas. Į žiniasklaidos akiratį pateko tik vienas jų – Š.Jasikevičius. „Pasikandžiojo“ su mumis, pajuokavo, kad likę krepšininkai galbūt prie upės kuria laužus ar stato palapines.
Tapo akivaizdu, kad laukimas išvargino visus: trenerius, žurnalistus ir, žinoma, pačius krepšininkus. Laukti liko mažiau nei para, bet ir ši, paskutinė diena nepašykštėjo įdomybių.
Prie arenos jau vyko intensyvūs pasiruošimo darbai, bet daugiausia veiksmo užvirė arenoje. Atidarymo ceremonijai ruošėsi „Lietuvos ryto“ šokėjos, pirmąsias treniruotes surengė mūsų grupės komandos, išskyrus ispanus, į darbų sūkurį pasinėrė technikos ir televizijų darbuotojai.
Lauke mirgėjo policijos švyturėliais lydimi čempionato dalyvių autobusai, išmarginti „Eurobasket 2011“ simbolika.
Lietuvos krepšinio rinktinė Panevėžyje įsikūrė atskirai nuo visų komandų, kiek tolėliau nuo miesto esančioje „Smiltynės“ sodyboje. Kol rinktinė plušo treniruotėje, sodybos šeimininkai apsižvalgyti įsileido ir žurnalistus.
Jie pasakojo, kad ženklių papildomų investicijų dėl to, kad sodyboje apsistojo krepšininkai, nereikėjo. Tiesa, reikėjo pasirūpinti didesnio dydžio lovomis ir atitinkama patalyne. Taip pat įsigyti naują kavos aparatą, kad kiekvienas krepšininkas galėtų gerti tokią kovą, kokią mėgsta.
Krepšininkai bus maitinami švediško stalo principu. Maistą gaminančios moteriškės stebėjosi, kad krepšininkai suvalgo kone dvigubai daugiau nei normalūs žmonės – maždaug po 2 kg maisto vienu prisėdimu.
Maistas, be abejo, derinamas su rinktinės gydytoju Vyteniu Trumpicku. Iš sportininkų raciono visiškai išbrauktos bulvės ir kiauliena. Dėl bulvių buvo šiokių tokių nusiskundimų, todėl čempionato išvakarėse nuspręsta krepšininkus palepinti bulvių koše. Prasidėjus varžyboms visus bulvinius patiekalus žaidėjai privalės pamiršti.
Vištiena, žuvis, makaronai ir ypač jautiena – kol kas dažniausiai krenta į krepšininkų lėkštes. Neatsisako ir saldumynų, ypač pyragų. Daržovių krepšininkai reikalauja kuo natūralesnių, be jokių prieskonių ar padažų. Juos kiekvienas užsipila pagal savo skonį. „Smiltynės“ virėjos stebėjosi, kad krepšininkai ypač mėgsta ridikėlius.
Nemalonus kvapas, apie kurį viešai jau užsiminė ir patys krepšininkai, išties jaučiamas. Sodyba įrengta vos keli kilometrai nuo Panevėžio nuotekų valyklos, nuo kurios ir sklinda blogas kvapas. Tiesa, patys krepšininkai šios problemos nesureikšmino.
Rinktinės atstovas spaudai Linas Kunigėlis tikino, kad krepšininkai neturi jokių nusiskundimų. „Ypač dėl erdvės. Tokios erdvės negaudavome jokiame viešbutyje. Pažiūrėkite, vien procedūrinis koks“.
Paklaustas, ar krepšininkai sodyboje triukšmauja, šeimininkas kalbėjo: „Baikit juokus – tylu ramu. Dar nėra dėl ko koliotis“.
Šiai dienai tiek.. Tiesa, dar keletas nuotraukų iš žiniasklaidos užkulisių.
A.Žukaitės nuotr./Robertas Petrauskas |
Šie du žurnalistai iš Kinijos tikri šnekučiai. Dešinysis kalba internetu nesustodamas jau dvi valandas.
A.Žukaitės nuotr./Žurnalistai iš Kinijos |
A.Žukaitės nuotr./Europos krepšinio čempionato užkulisiai |