Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 05 04

Ispanijos futbolo čempionatas, kurio Jose Mourinho nemokėjo garbingai laimėti, o Pepas Guardiola – garbingai pralaimėti

Ispanijoje – balta. Ne, svilinančio karčio šalyje neatvėsino netikėtai iškritęs sniegas – tiesiog Ispanijos futbolo čempionu tapo karališkasis Madrido „Real“ klubas, o šalis paskendo baltuose konfeti. Apie tai specialiai 15min.lt pasakoja Ispanijoje gyvenanti sporto žurnalistė iš Lietuvos Karina Kvašniona-Yague.
Karina Kvašniova-Yague išgarsėjo ne tik kanale "Eurosport", bet ir visoje Ispanijoje
Karina Kvašniova-Yague / Asmeninio arch.nuotr.

Trečiadienį Madrido „Real“ iškovojo 32-ąjį titulą Ispanijos nacionaliniame čempionate.

„Twitter“ nuotr./„Real“ futbolininkai
„Twitter“ nuotr./
„Real“ futbolininkai

„Karališkasis“ klubas šiais metais buvo vertas čempionų titulo. Jose Mourinho vadovaujama ekipa dominavo nuo pat sezono pradžios ir aistringoje kovoje su „FC Barcelona“ po ketverių metų pertraukos tapo „La Liga“ čempionais.

Ši pergalė yra itin svarbi Madrido „Real“ klubui. Ne tik todėl, kad pirmą kartą čempionate jiems pavyko nugalėti Pepo Guardiolos treniruojamą „FC Barcelona“ – turbūt geriausią pastarųjų metų komandą – bet dar ir dėl to, kad šis pasiekimas gali nulemti „blaugranos“ dominavimo laikotarpio pabaigą.

Bet kuriuo atveju, mano nuomone, nei P.Guardiola nemokėjo garbingai pralaimėti, nei J.Mourinho – laimėti.

P.Guardiola nesugebėjo kontroliuoti emocijų

AFP/„Scanpix“ nuotr./Josepas Guardiola
AFP/„Scanpix“ nuotr./
Josepas Guardiola

Trečiadienį po rungtynių prieš Malagą, į kurios vartus buvo skirti du vienuolikos metrų baudiniai, P.Guardiola kalbėjo spaudos konferencijoje: „Du baudiniai? Dabar mums jų jau nebereikia. Teisėjai per vėlai pradėjo juos skirti. Jie negali sakyti, jog nebandėme laimėti. Taip, Madrido „Real“ yra vertas šio titulo, tačiau čempionato metu nutiko daug dalykų, apie kuriuos mes nutylėjome.“

Paskutinis P.Guardiolos pasakytas sakinys sulaukė daug kritikos Ispanijoje, ir aš visiškai sutinku su tuo, kad ši frazė buvo visiškai nereikalinga. P.Guardiola nesugebėjo kontroliuoti savo emocijų ir tai tikrai stebina, nes iki šiol jis beveik visada elgėsi kaip tikras džentelmenas ir stengėsi vengti pernelyg kandžių komentarų. Akimirka, kai laimi tavo varžovas, kai tu pralaimi, kai palieki klubą ir išeini, nėra pats tinkamiausias metas tokiam elgesiui.

J.Mourinho tęsia karą su Ispanijos žiniasklaida

K.Kvašniovos nuotr./Jose Mourinho
Jose Mourinho

J.Mourinho viso čempionato metu demonstravo savo išskirtinius trenerio gabumus, tačiau dieną, kai jo komanda laimėjo „La Liga“, nesugebėjo pademonstruoti čempiono verto elgesio.

Kai Ispanijos televizijos „La Sexta“ žurnalistė Susana Guasch po varžybų priėjo prie laimės ir džiaugsmo apimto Madrido „Real“ trenerio, jis sudavė jai ranka per mikrofoną ir atsisakė pasidalinti įspūdžiais po iškovoto titulo. Ir lyg to nepakaktų, po rungtynių jis eilinį kartą nepasirodė spaudos konferencijoje ir sutiko duoti interviu tik komandos kanalui „Real Madrid TV“.

Be to, prieš komandai išvažiuojant, į autobusą jis leido įlipti tik portugalų žiniasklaidai, o Ispanijos žurnalistams buvo pasakytas griežtas „Ne!“

Čempionišką dieną J.Mourinho elgėsi nepavyzdingai ne tik žurnalistų atžvilgiu: iš karto po rungtynių išbėgęs į aikštelę portugalas džiaugėsi pergale gana egoistiškai, rodydamas į kamerą septynis pirštus – šiuo gestu pareikšdamas, kad jis laimėjo septynias lygas.

Tačiau jis turbūt pamiršo, kad tą dieną svarbiausias buvo 32-as Madrido „Real“ trofėjus, o ne jo 7-as. Šis portugalo gestas sulaukė nemažai kritikos iš „karališkojo“ klubo gerbėjų.

Rekordų metai

Baigiasi kupina aistrų lyga, Ispanijoje vadinama „dviejų komandų lyga“. Bet nors dėl titulo realiai kovėsi tik dvi komandos, aistrų šiais metais Ispanijos čempionate tikrai netrūko. Šių metų „La Liga“ futbolo gerbėjai visada prisimins kaip rekordų lygą, kaip begalinių įvarčių lygą, kaip lygą, išvydusią geriausią Lionelį Messį ir geriausią Cristiano Ronaldo, kurie šį sezoną abu įmušė daugiau kaip 100 įvarčių.

K.Kvašniovos nuotr./„Real“ šventė prie „Cibeles“ fontano
K.Kvašniovos nuotr./„Real“ šventė prie „Cibeles“ fontano

Šio čempionato metu Madrido „Real“ pasiekė rekordą pagal išvykoje iškovotų pergalių skaičių, o jei laimės du likusius mačus, pasieks dar ir taškų rekordą (nė viena komanda prieš tai nebuvo laimėjusi Ispanijos čempionato surinkus 100 taškų).

Kol rašiau šį straipsnį, Madridas kaip išprotėjęs šventė pergalę. Tūkstančiai aistruolių buvo susirinkę prie „Cibeles“ fontano pasveikinti savo komandos. Keletą užfiksuotų akimirkų iš įvykio vietos galite pamatyti nuotraukose.

Gonzalo Higuaino ateitis

Šventės metu galima buvo pastebėti kai kurias užuominas apie galimą Gonzalo Higuaino ateitį „Real“ klube. „Ačiū už viską, ką mums davei“ arba „Mano namai yra tavo namai“ – šiuos žodžius komandos draugai užrašė ant argentiniečio marškinėlių.

Šie žodžiai, be abejo, skamba kaip atsisveikinimas. Sprendžiant iš liūdnos G.Higuaino veido išraiškos ir jo apsikabinimų su įvairiais klubo personalo atstovais, galima spėti, kad PSG šeimininkas šeichas įtikino Madrido „Real“ žaidėją pasirašyti kontraktą su Prancūzijos klubu ir kad „El Pipita“ (taip Ispanijoje vadina Higuainą) mėgaujasi savo paskutinėmis akimirkomis Ispanijos sostinėje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius