-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Arūnas VALINSKAS: televizijos etapas dar nesibaigia

Praėjusią savaitę daug kam netikėtai išsiskyrė pramogų verslo banginiu vadinamo Arūno ir LNK televizijos keliai.
Foto naujienai: Arūnas VALINSKAS: televizijos etapas dar nesibaigia
Gedmanto Kropio nuotrauka / zmones24.lt
„Sakoma, kas septynerius metus reikia keisti arba darbą, arba žmoną. Prašiau, kad Valinskienė išeitų, bet ji nesutiko. Todėl keičiu darbą..." - juokauja televizijos laidų vedėjas Arūnas VALINSKAS (41). Jeigu rimtai - praėjusią savaitę daug kam netikėtai išsiskyrė pramogų verslo banginiu vadinamo Arūno ir LNK televizijos keliai.

„Nelabai suprantu, kodėl kilo toks skandalas? - šypteli Arūnas, vėlyvą rytmetį įžengęs pro savo biuro duris. - Viskas kur kas paprasčiau: pasikeitė darbo forma, sutarties sąlygos, tik tiek..."
Sausio 17-osios, kai užvėrė LNK televizijos duris, Arūnas nevadina nauju gyvenimo etapu. Sako, kad jis prasidėjęs lygiai prieš dvidešimt metų, kai tuometėje Lietuvos televizijoje pirmą kartą vedė tiesioginę televizijos laidą. Tomis dienomis televizija pakeitė teisės studijas Vilniaus universitete ir humoro grupės „Dviratis" klajones po Lietuvos miestelius. „Televizijos etapas tęsiasi iki šiol, jis dar nesibaigia, - tikina. - Turiu dar dvejus metus. Kur juos praleisiu - tik LNK, tik TV3, o gal ir ten, ir ten, dar galbūt BTV ir LRT - na, koks gi skirtumas?"
Būtų visai kas kita, jei Arūnas staiga pradėtų organizuoti komercinę žūklę savo žuvininkystės ūkyje prie Vilniaus. Tačiau tokių pokyčių laikas dar neatėjo, nors jis visai džiugiai maskatuotųsi prie tvenkinio su meškere rankoje. Sako praėjusiais metais tai jau išbandęs - su aktoriumi Vytautu Šapranausku turėjęs keletą itin smagių poilsio valandų.
Populiaraus televizijos žaidimo „Šeši nuliai - milijonas" rengėjas ir buvęs televizijos šou „Kelias į žvaigždes" vedėjas juokiasi: „Dabar galės pasireikšti visi tie, kurie rašė piktus laiškus ir dėjo į šuns dienas viską užgožusį Valinską. Iš milžino paunksnės galės išlįsti tie, kuriems trukdžiau. Kelias laisvas! Nors, beje, jis visą laiką buvo laisvas. Lietuvoje - keturi televizijos kanalai, regioninės TV, o vedėjų vis trūksta..."
Arūnas tikina, kad atsisveikinus su LNK darbo nesumažėjo, atvirkščiai - padaugėjo. Vasario 14-ąją per TV3 pasirodys jųdviejų su Marijumi Mikutavičiumi filmuotas koncertas. Ir šis bendras darbas bus tikrai ne paskutinis - praėjusį rudenį Arūnas, Marijus, krepšinio komentatorius Linas Kunigėlis, rašytojas ir žurnalistas Aidas Puklevičius bei televizijos žurnalistas Darius Lukoševičius įkūrė prodiuserių kompaniją „TVartas". „Kai gera laida - artas, menas, kai bloga - tvartas", - pašmaikštauja ir priduria, kad išeidamas iš LNK tikrai neketino drebinti televizijos pasaulio. Juk vienas iš profesionalo bruožų tas, kad jis duris užveria tyliai ir visada palieka galimybę grįžti.
Vis dėlto LNK be Arūno Valinsko sunkiai įsivaizduojama. Jam pačiam toks teiginys kelia juoką: „Per dvidešimt metų dirbau ir LTV, ir LNK, ir BTV, ir „Tele-3..." Netapatinu savęs su jokia televizija. Tiesa, kartais žmonės daiktams arba asmenims priskiria savo pačių sugalvotas savybes ir taip įsijaučia, kad mano, jog tai - šventa tiesa. LNK buvau vienas iš tų, kurie gamina ir veda laidas. Nors tikrai neprivalau aiškintis, esu akcininkas ar ne, pasakysiu, kad niekada juo nebuvau. Netgi jei skaičiuotume laiką, kurį praleidau eteryje, negalėčiau būti pirmoje vietoje. Esu visiškai tikras, kad Algis Greitai, Vytautas Šerėnas ar bet kuris žinių vedėjas jo praleido daugiau."
Taip jau atsitikdavo, kad laidos, kurias vedė Arūnas, greitai tapdavo populiarios. Tačiau jis pats nuopelnų neprisiima, juk žiūrima laida - gero komandos darbo pavyzdys. Vedėjas, žinoma, svarbus, bet tikrai - ne svarbiausias. Nėra nė vieno žmogaus, kuriam išėjus televizija imtų ir sugriūtų. Ir nėra nė vieno, kuris atėjęs nelabai populiarų kanalą staiga pakeltų į aukštumas. Stebuklų nebūna...
Tačiau pirmą kartą palikęs LNK, Arūnas ant sienos užrašė BTV žiūrimumo procentą - 3,8. Kai 2000-aisiais su šia televizija atsisveikino, šis rodiklis buvo pakilęs iki 17,8. BTV tuomet lipo ant kulnų kitoms dviem televizijoms ir rimtai pretendavo tapti trečiąja. „Neseniai rausiausi senose kasetėse, - prisimena. - Peržiūrėjau naujametį 1997-ųjų BTV žiburėlį. Tikra žvaigždžių valanda: visa „Dviračio" chebra, Rolandas Kazlas, Algis Greitai su „Radioshow" kompanija, Darius Lukoševičius, Nemira Pumprickaitė, Artūras Orlauskas... Iš tiesų televizija - labai inertiška, žiūrovus išjudinti be galo sunku. Jei tau sekasi, metus gali išvis nieko nedaryti, viskas einasi. Tačiau kai žiūrovai išbarstomi, reikia ne vienų metų, kad juos vėl prisiviliotum."
Sklando gandų, kad jeigu LNK žiūrovams kas nepatikdavo, laiškus gaudavo ne kanalo vadovai, o A. Valinskas. „Gaudavo ir direktorius, - nesigina. - Negaliu atsakyti už žinių ir mąstymo spragas žmonių, žiūrinčių televiziją. Kai kurių dalykų žiūrovai tiesiog nesuvokia, nė nebando gilintis, priima taip, kaip jiems atrodo. Visų kalčių kaltė, Pandoros skrynia - televizija. Tai ji blogai auklėja, nepamoko, nepasako, neparodo... O juk įsijungęs kompiuterį gali rašyti Shakespeare vertus sonetus arba naršyti po pornografinius tinklalapius. Sprendi pats. Dėžutę irgi visada gali išjungti, jei nepatinka. Nors televizija iš tiesų prisiėmė pernelyg daug pareigų: mokyti, auklėti, padėti. Atvažiuoja „TV pagalba" - išsprendžia šeimos problemas. „Teleloto" pataiso šeimos finansinę padėtį, „Sveikatos ABC" sureguliuoja sveikatą, Kašpirovskis iš ekrano - psichologinę būseną. Visada sakau, kad nereikia aklai tuo tikėti. Laikas dirbti, laikas linksmintis - televizija tik pramoga."
Atrodytų, kalba jis taip, tarytum pats nebūtų įsivėlęs... „Bet tai - tik mano darbas, - prieštarauja. - Iš to, ką apskritai galiu daryti, šį darau geriausiai. Ne man vienam atrodo, kad 98 procentai jaunų žmonių, dabar ateinančių į televiziją, nori ne dirbti, o tiesiog joje būti. Nustebino ir prajuokino vienos merginos tikslas: noriu dirbti televizijoje, kad patekčiau į žurnalo viršelį! O kas toliau? Blizgantys žurnalų viršeliai - tik išorė. Labai labai nulakuota..."
Reikia manyti, kad gyvenimiškos patirties Arūnas negaili ir „Kelio į žvaigždes" dalyviams, tik pradedantiems karjerą pramogų pasaulyje? „Jie puikiai žino, ko nori, - sako. - Tačiau nekreipia dėmesio į sunkiausią išbandymą, kuris laukia. Pasiekti populiarumą daugeliui prireikia dešimties metų, o jie gauna per keletą mėnesių. Tai - žiūrovų pasitikėjimo ir populiarumo kreditas, kurį labai lengva išbarstyti. Nusivylimas ateina tada, kai prasideda kritimas, žvaigždukų nuomone, visiškai nepelnytas."
Arūnas ilgai negalvoja paprašytas ištarti vieną vardą iš tų, kurie dalyvavo „Kelyje į žvaigždes", - Merūnas. Iš jo „daryti" žvaigždės nė nereikėjo - jis toks jau buvo. Likimo vaikinui, matyt, duota tiek, kad tereikėjo vos vos pastūmėti žvaigždžių link.
Simboliška, bet paskutinis A. Valinsko pasirodymas LNK eteryje bus kartu su Merūnu. Jis tapo mėgstamiausio „keliuko" koncerto vedėju. „Nors paskutinis „atia" dar tikrai nenuskambėjo..." - optimizmu trykšta populiarusis vedėjas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius