Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Arvydas MACIJAUSKAS: tinkamas žvalgybai

Apie taiklią jo ranką sklinda legendos - kai išaušta Arvydo MACIJAUSKO (28) diena, niekas neįstengtų jo sulaikyti.
Foto naujienai: Arvydas MACIJAUSKAS: tinkamas žvalgybai
Nuotrauka iš Reporteris.com / zmones24.lt
Apie taiklią jo ranką sklinda legendos - kai išaušta Arvydo MACIJAUSKO (28) diena, niekas neįstengtų jo sulaikyti. Nebent priešininkai sumegztų savo krepšio tinklelį. Ne veltui krepšininkas pelnė iškalbingas pravardes „Kalašnikovas", „Žudikas kūdikio veidu"... Taip pat Macas (greičiau atsisuka šaukiamas šitaip nei vardu) moka saugoti paslaptis ir, išgirdęs nemalonų žurnalistų klausimą, rėžia: „Kitas!" Su juo tikrai būtų saugu eiti į žvalgybą - taiklus snaiperis, moka laikyti liežuvį už dantų...

Akropolis gražesnis atviruke

Kai Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės fotografas Tomas Tumalovičius iš krepšio ištraukė ir Macui įteikė pernai Ispanijoje vykusiame Europos čempionate bronzą laimėjusios komandos nuotraukos dėlionę, superklubo „Olympiakos" persirengimo kambaryje pasigirdo garsus skandavimas: „Lie-tu-va." „Šių metų rinktinės nuotraukoje gal būsi ir tu?" - Macui plačiai šypsantis palinkėjo fotografas.
Porą savaičių dėl traumos išbėgti į aikštę negalintis krepšininkas nenustygo vietoje, nardė po areną lyg gyvsidabris ir nepaliaudamas pokštavo. Tuo pat metu pas Arvydą viešėjo tėtis, tad po varžybų sportininkas verždavosi pro komandos laukiančius žurnalistus ir skubėdavo jo traukti iš minios. Po treniruotės krepšininkas rado laiko atsakyti į keletą Tomo Tumalovičiaus klausimų.

Retai bendrauji su žiniasklaida...
Geras klausimas (juokiasi). Yra žmonių, kurie mėgsta būti fotografuojami, nori, kad apie juos būtų rašoma. Gal jų toks darbas, reikia taip daryti... Aš sportuoju - kam man tas dėmesys? Kai žaidi krepšinį, jo ir taip užtenka.
Graikija jau tapo namais?
Tėvynė lieka tėvyne. Graikijoje tik praleidi daug laiko, gyveni. Kaip ir namais tampa. Toks sportininko gyvenimas.
Šalis tau patinka?
Labai geras oras. Visi jį giria, be to, maistą, atmosferą. Žaidžiu krepšinį, todėl man svarbu, kad ir jo lygis būtų geras.
Mašinoje guli graikų kalbos pamokų knygelė. Kaip sekasi mokytis?
Trupučiuką pasižiūriu. Susikalbėti negaliu. Kalba sunki. Ir komandoje, ir mieste visi šneka angliškai. Kai Ispanijoje gyvenau, niekas nekalbėjo, tada turėjau pramokti.
„Olympiakos" ir „Panathinaikos" gerbėjai aršūs, nepasitaikė kokių nesusipratimų?
Tik arenoje jie tokie. O už salės ribų susitinki ir su savo, ir su „Panathinaikos" fanais.
Burbteli kokį žodį?
Visaip pasitaiko, bet jie tikrai ne taip elgiasi kaip per varžybas.
O koks žmonių dėmesys kad ir parduotuvėje?
Toks pat kaip Lietuvoje ir visur kitur. Tik Amerikoje buvo kitaip: nežaidi, tavęs ir nepažįsta.
Jei būtų galimybė, norėtum su rinktine vykti į Pekino olimpines žaidynes?
Dar daug laiko. Prieš savaitę patyriau traumą - vėl dvi negaliu sportuoti. Sunku pasakyti, kaip jausiuosi, kaip gis koja.
Gal laisvalaikį skiri kokiam pomėgiui?
Visada - sportas. Net vasarą, kai reikėjo atsigauti po traumos, smagiai padirbėjome.
Sirgales merginas pastebi?
Į varžybas renkasi daugiausia vyrai.
Su Šaru (Šarūnas Jasikevičius žaidžia amžino „Olympiakos" priešininko „Panathinaikos" klube - red. past.) ryšį palaikote?
Palaikome. Susitikome, vakarieniavome. Daug varžybų - nelieka laiko. Jis turi tėvus, žmoną, pas mane irgi suvažiuoja. Telefonu bendraujame.
Su kuo dar bendrauji?
Žinutėmis susirašinėjame su buvusiais kolegomis iš „Lietuvos ryto", dar su kai kuo.
Kaip graikų vairavimo kultūra? Atrodo, kad taisyklių nėra?..
Įdomiai jie vairuoja. Bet iš tiesų pripranti. Žiemą lengviau, vasarą sudėtingiau, atsiranda daug motociklų.
Radai laiko apsilankyti garsiosiose Graikijos salose?
Buvau Santorinyje. Laiko kelionėms neturėjau, po traumos norėjau geros reabilitacijos.
Lankeisi garsiausioje Atėnų vietoje - akropolyje?
Porą sykių. Kai kas nors atvažiuoja, nuvykstu. Atviruke ar per televizorių gražiau, bet vieną kartą pamatyti verta.
Laisvalaikio kaip ir nėra?
Gyveni ir pats susikuri laisvalaikį. Išeinu su kitais krepšininkais ir į kiną, ir į boulingą. Kiek milijonų Atėnuose gyvena, tikrai yra ką veikti.
Rengsi gimtadienio (susitikimas vyko prieš pat sausio 19-ąją - red. past.) vakarėlį?
Būsime išvykę. Nesureikšminu švenčių. Jei esi namuose - kodėl nepasisėdėti?
Visoms merginoms Lietuvoje maga sužinoti, ar tavo širdis užimta?
Kitas klausimas.
O kaip butas viename Vilniaus dangoraižyje?
Kitas klausimas.
Ar dabar esi kieno nors reklamos veidas?
Nežinau. Turbūt ne. Gal „Olympiakos" (juokiasi).
Ar skiri dėmesio išvaizdai - esi laikomas vienu seksualiausių krepšininkų?
Per daug to nesureikšminu. Nevaikštau į klubus, teatrus. Tvarkingai apsirengiu, ir viskas.
Kuo kvepiniesi?
Tuo, ko yra. Bet nesu parfumerijos maniakas.
Girdėjau, kolega graikas jau moka necenzūrinių žodžių...
Sovietmečio keiksmažodžius sunku užmiršti... Gerai pasilazdavojame.
Patenkintas gyvenamąja vieta pajūryje?
Labai. Komandos vadovybė stengiasi, kad viskas vyktų sklandžiai. Žaidėjai gerai aptarnaujami.
Kokios muzikos klausaisi?
Bet kokios.
Ūzo (tradicinio graikų gėrimo - red. past.) ragavai?
Teko.
O kaip maistas?
Daržovės ir vaisiai Graikijoje aukščiausio lygio.

Macas ir karjera

„Mano meilė krepšiniui - begalinė. Jį myliu labiau nei save", - kartojo Macas po NBA sezono, praleisto ant atsarginių žaidėjų suolo. Per krepšinio treniruotes gimtojoje Klaipėdoje prakaitą Arvydas liejo nuo antros klasės. Po kelerių metų buvo pabodę žingsniuoti į sporto mokyklą, tad keletą mėnesių išeidavo iš namų su sportinės aprangos krepšiu, tačiau laiką praleisdavo su draugais kieme ar tuo metu populiariose videotekose. Tėvai susekė apgaulę ir privertė vėl praverti salės duris. Už tai Europos krepšinio žvaigždė neslepia esąs jiems dėkingas.
Devyniolikos atvyko žaisti į Vilniaus „Lietuvos rytą". Po keturių sezonų ragavo legionieriaus duonos Ispanijoje. Dvejus metus gyveno pagal Vitorijos „Tau Ceramica" trenerio juodkalniečio Duško Ivanovičiaus diktatą. Pavėlavus į griežčiausio Europos trenerio vardą pelniusio stratego treniruotę grėsdavo piniginė bauda - kitą dieną pažeidėjui buvo įteikiamas vokas, kuriame nurodyta mokėtina suma. Ir ne simbolinė. Pakratyti piniginę tekdavo ir jeigu vykstant autobusu su komanda žaidėjas atsiliepdavo mobiliuoju telefonu. Jei savaitgalį nepaklusdavo griežtai dietai, o pirmadienį po riebalų sluoksnio tyrimo specialiu aparatu paaiškėdavo, kad prisidėjo kiek daugiau gramų, tekdavo sukti papildomus kroso kilometrus.
Po sėkmingų sezonų Ispanijoje dvejus metus Arvydas krepšinio aistras galėjo stebėti iš šalies. Metus praleido ant NBA komandos „New Orleans / Oklahoma City Hornets" atsarginių žaidėjų suolo. Minties įsitvirtinti Amerikoje atsisakė ir atsiriekė gardų kąsnį iš Graikijos superklubo „Olympiakos". Sutartyje numatyta tuo metu Europos krepšininkui rekordinė suma - devyni milijonai eurų už keturis sezonus. Bet likimas pakišo staigmeną: net šešis mėnesius Arvydas stengėsi atsigauti po Achilo sausgyslės operacijos. Tik šį sezoną krepšinio gerbėjai aikštėje išvydo atgimusį „Kalašnikovą".

Macas ir širdies reikalai

„Kai su krepšiniu viskas gerai, su merginomis blogai", - atvirumo akimirką yra prisipažinęs Macas. O kitą sykį, prašomas palyginti jausmus krepšiniui ir moteriai, leidosi į svarstymus: „Kai kamuolys neįkrinta - nekenčiu jo, kai įkrinta - myliu. Gal ir su moterimi panašiai? Bet kokiu atveju nei be vieno, nei be kito negalėčiau gyventi."
Macas visada akylai saugojo asmeninį gyvenimą. Net karjeros pradžioje. Ne tik nuo žurnalistų, bet ir nuo... merginų. Prieš kelerius metus tuomet dar tik perspektyvus sostinės „Lietuvos ryto" klubo krepšininkas, lankydamasis gimtojoje Klaipėdoje, gretimoje mašinoje pastebėjo simpatišką merginą. Pravėrė langą ir pakvietė arbatos. Mergina šūktelėjo sekti iš paskos, jei neatsiliks, gal ir pasakys telefono numerį. Nors jį gavo, reikėjo ne kartą rinkti, kol prikalbino tą patį vakarą pasimatyti. Visą mėnesį jiedu susitikinėjo, tačiau sportininkas tikrosios priežasties, verčiančios gyventi Vilniuje, krepšiniu nesidominčiai merginai nepasakė. Paslaptis išaiškėjo tik tada, kai perjungdama televizijos kanalus ši atkaklų savo gerbėją atsitiktinai išvydo krepšinio aikštėje. Kodėl kylanti krepšinio žvaigždė nepasakojo apie save daugiau? Arvydo atsakymas paprastas - nenorėjo girtis (sunku rasti tokių vyrų!), o jei nepatiks toks, koks yra, vardas ilgai nepadės.
Nutrūkus šiems santykiams, Macas apie širdies reikalus kalba šykščiai. „Jūs nežinote ir bijau, kad nesužinosite. Aš tokius dalykus slepiu", - kartą paklaustas apie merginą atrėžė krepšininkas. Tada žodis suteikiamas buvusioms mylimosioms. Bent jau viena neiškentė. Gendra Mikalajūnaitė, iki gyvos galvos nuteisto kalėti „tulpinio" Algimanto Vertelkos dukra, tvirtina artimai bendravusi su tuomet Ispanijoje žaidusiu krepšininku. Tačiau santykius manekenė nutraukė, nes, pasirodo, garsenybė jai neskyrė dėmesio ir buvo labai šykštus.
Tik tuo, kad nuo meilės apsisuko galva, galima paaiškinti „neatsargų" 2006-aisiais į pasaulio čempionatą Japonijoje vykstančios Lietuvos krepšinio rinktinės žaidėjo žingsnį. Dar prieš kelis mėnesius skundęsis, jog neturi merginos (tiesa, dėl visa ko įterpė žodį „turbūt", gal kad neįžeistų šalia esančių?), į komandos palydėtuves atsivedė tamsiaplaukę gražuolę Viktoriją Buder. Vakarėlyje nuo poros nebuvo įmanoma atitraukti akių - burkavo lyg balandėliai. Atsikandęs bulvių traškučio, pavaišindavo juo ir mylimąją. Viktorija tąkart Macą išlydėjo į čempionatą. Ir taškas - daugiau apie įsiplieskusius jausmus nekalbėjo nė viena pusė. Ar jie kartu? Po metų - praėjusią vasarą - Viktorija atlydėjo Arvydą į Graikiją. Oro uoste jiedu pasirodė susikibę už rankų. Gal vis dėl to taikliarankiui pavyko ištraukti laimingą loterijos bilietą? Kartą, kalbėdamas apie santykius su merginomis, jis skundėsi rimtiems santykiams neturįs laiko. Tad mylimosios paieškas palygino su loterija.

Auksinės mintys apie merginas

• „Svarbiau merginos charakteris, o ne plaukų spalva. Žinoma, svarbu ir grožis. Bet jei graži ir kvaila, tai nei penki, nei devyni. Bet jeigu negraži, o labai protinga... Na, irgi keista. Žmoguje viskas turi derėti."

• „Galbūt vyras turi padėti merginai. Bet ne taip, kaip elgiasi vaikinai: merginas aprengia, sušukuoja, išlaiko... Joms nereikia nė mokytis. Tokioms merginoms gyvenimo vertybės - „KristiAna", „Sarma". Jos žino tik drabužių kainas ir kur kokie išpardavimai. Merginos irgi turi suprasti, kaip uždirbami pinigai."


Trumpai

• Po Atėnus važinėja penktos klasės BMW.

• Yra prisipažinęs, kad pirmenybę teikia „Dolce & Gabbana" drabužiams. Džinsų maniakas - tiesiog negali ramiai praeiti pro jų parduotuvę.

• Gyvendamas Vilniuje buvo pradėjęs mokytis jodinėti.

• Į visas keliones vežasi vienintelį daiktą - kompiuterį. Laiškų rašyti nemėgsta, tačiau užsibūna naršydamas po internetą.

• Ką reiškia pinigai? „Pinigai yra laisvė", - kartą paklaustas netuščiažodžiavo.

• Vos atvyko į Ameriką, amerikiečiai jį puolė lyginti su aktoriumi Owenu Wilsonu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius