-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Garsūs žmonės apie spalvas

Pasak psichologų, spalvos, kurias žmogus renkasi savo aprangai ar interjerui, gali apie jį atskleisti nemažai paslapčių. Pasmalsaukime, kokias spalvas mėgsta žinomi žmonės...
Foto naujienai: Garsūs žmonės apie spalvas
Nuotrauka iš redakcijos archyvo / zmones24.lt

Pasak psichologų, spalvos, kurias žmogus renkasi savo aprangai ar interjerui, gali apie jį atskleisti nemažai paslapčių. Pasmalsaukime, kokias spalvas mėgsta žinomi žmonės...


Nomeda Marčėnaitė: „Blogų spalvų nebūna"


Nomeda Marčėnaitė įsitikinusi, kad nėra nei gerų, nei blogų spalvų. „Visos spalvos yra neutralios, tik žmonės joms priskyrė vienokių ar kitokių reikšmių, - sako menininkė. - Aš tikiu, kad viskas priklauso nuo to, kokios nuotaikos buvo žmogus, vienokia ar kitokia spalva dažydamas drabužius, daiktus, sienas..."

Pati Nomeda stengiasi kurti gerai nusiteikusi: „Tikiu, kad mano gera nuotaika persiduos ir žmogui, kuris vėliau įsigys mano kūrybos vaisių. Nebijau jokių spalvų, kuo jų daugiau ir įvairesnių, tuo geriau. Tiesa, tokia nuomonė dar mokyklos laikais labai man kenkdavo. Vis mėgau derinti oranžinę su rožine ir violetine, tai mano mokytojus išmušdavo iš pusiausvyros."

Tiesa, dabar N. Marčėnaitė žino, kad tokie deriniai yra ne tik įmanomi - Rytų šalyse jie dominuoja ir interjere, ir drabužiuose. „Beje, kalbant apie drabužius, negaliu pakęsti masinės mados, - teigia menininkė. - Kas gali būti kvailiau už diktavimą, kaip rengtis ir kokia spalva šį ar kitą sezoną bus madingesnė. Taip pat ir dėl interjero. Kas gali nuspręsti, kokia spalva nusibos greičiau - balta ar ryškiai oranžinė."

Kurdama interjerą, Nomeda remiasi tik nuojauta. „Jei nudažytume kambario sienas tamsiai mėlyna, Lietuvoje žiema truktų ne keturis ar penkis mėnesius, bet devynis, - šypsosi moteris. - Kas kita, jei gyventume Maroke, ten žmonės bijo, kad jų aplinkoje per daug šviesos ir mėgsta sodrias spalvas: mėlyną, raudoną, žalią. Apskritai manau, kad dažai - ne prabangos prekė, nepatikusią sieną galima tuoj pat perdažyti."


Žilvinas Grigaitis: „Spalvos atspindi mano nuotaikas"


Verslininkas Žilvinas Grigaitis spalvomis įspėja aplinkinius apie savo dvasinę būseną. „Jei kada pamatysite mane nuo galvos iki kojų apsitaisiusį tamsiai mėlynai, tamsiai žaliai ar net juodai, pereikite į kitą gatvės pusę, - šypsosi vyras. - Iš tiesų tokio apdaro niekada nesu vilkėjęs. Dažniausiai derinu keletą mėgstamų spalvų."

Kada sutiktumėte Žilviną, jo drabužiuose pamatytumėte žalios, mėlynos ar baltos spalvos akcentų. „Žinau, kad man šios spalvos tinka, be to, yra mano mėgstamiausios, todėl bent viena iš jų mane visada puošia."

O kalbant apie interjerą, Žilvinas Grigaitis pirmenybę teikia pastelinėms spalvoms. „Karamelės, kapučino atspalviai puikiai tinka vientisam namų interjerui kurti, išskirtinumo suteikia tam tikri ryškūs kambario akcentai, - sako verslininkas. - Tačiau ši tendencija tinkamesnė lietuvių interjerui. Jei užsakymai iš JAV ar kitos šalies, kur daug saulės, nebijau pasiūlyti ir labai tamsiai raudonų, mėlynų, žalių, net pilkų atspalvių. Svarbiausia, kad turimoje erdvėje ir šviesoje spalva būtų tinkamai panaudota."


Daina Bilevičiūtė: „Kuo daugiau spalvų, tuo smagiau"


Dainininkė ir vokalo dėstytoja Daina Bilevičiūtė garsėja netradiciniais sprendimais - tiek kalbant apie įvaizdį, tiek apie interjerą. „O man tas pats, ką visi šneka, - šypsosi moteris. - Kaip man patinka, taip ir rengiuosi. Dievinu visus rožinės atspalvius, auksinę spalvą ir pačius netikėčiausius visų kitų spalvų derinius. Plaukus taip pat retai dažau viena spalva: man turi būti dar koks nors spalvotas „cinkelis". Kuo mano gyvenime daugiau spalvų, tuo laimingesnė jaučiuosi." Spalvų gausa dainininkę pasitinka ir grįžusią į ekstravagantiškai išpuoštą butą. „Mano namuose viskas skirtingų spalvų, o daiktų daugiau nei suvenyrų kioske ar sendaikčių turguje, - pasakoja Daina. - Man patinka, kai mane supa jauki ir nuotaikinga aplinka. Savo namų sienas išklijavau kuo margesniais, įvairiais gėlėtais raštais puoštais tapetais, grindis išklojau ryškiai mėlynomis plytelėmis - jos man primena ežerą ir padeda atsipalaiduoti, kai būnu išsekusi. Smagiausia, kai kas nors apsilanko pirmą kartą ir iš nuostabos praverta burna sušunka: „Va, čia tai bent!"


Jogaila Morkūnas: „Vis dar esu ištikimas oranžinei spalvai"


Laidų ir renginių vedėjas Jogaila Morkūnas pažįstamas kaip aistringas oranžinės spalvos gerbėjas. Ar bėgant metams ši jo aistra neišblėso? „Nė kiek. Vis dar esu pamišęs dėl oranžinės spalvos, - prisipažįsta Jogaila. - Ši manija mane apsėdo seniai ir pamažu. Pradėjau nuo smulkmenų: puodelių, šratinukų. Vėliau buvo drabužiai, dar vėliau baldai, praustuvė..."

Nejaugi dar nenusibodo oranžinės buto sienos? J. Morkūnas energingai purto galvą. „Tikrai ne, niekada nesigailėjau, kad interjere panaudojau šią akį rėžiančią spalvą, - sako abejoti neleidžiančiu tonu. - Niekada nebūna nuobodu, pilka, niūru, ši spalva man suteikia energijos, optimizmo ir veiklumo. Oranžinė man - tarsi energinis gėrimas."

Vis dėlto pastaruoju metu oranžinių drabužių Jogaila sako taip dažnai nedėvįs: „Kažkaip jaučiu, kad kitiems jau nusibodo. Vis sako: tu ir vėl oranžinis. Tad truputėlį pamažinau... Bet tai jokiu būdu nereiškia, kad išsižadu savo mėgstamiausios spalvos - kojinės ar apatiniai visada tik oranžiniai!"


Julija Žilėnienė: „Namai - tarsi spalvų sodas"


Dizainerė Julija Žilėnienė kurdama drabužius mėgsta įvairias spalvas. „Viskas priklauso nuo situacijos, klientų pageidavimo ar pasaulyje vyraujančių mados tendencijų, - pasakoja madų kūrėja. - Svarbu nepadauginti ryškių atspalvių, kad neišeitų kičas, o visa kita - fantazijos vaisius."

Pasitelkusi fantaziją, Julija Žilėnienė savo namus pavertė spalvotu sodu. „Mano namai išdekoruoti kaip sodas, kupini spalvų, ornamentų, rankų šilumos prisigėrusių darbų, - pasakoja dizainerė. - Sienomis lipa mano pačios tapytos augalų šakos, inkrustuotos Swarovski kristalais. Panašios šakos vingiuoja ir stalo kojomis bei per pastatomą šviestuvą. Baldai primena vaisius -apskriti obuolio žalumo foteliai bei oranžinės minkštos kėdutės, panašios į uogas, gėlės formos šviestuvas..."

Paklausta, ar tokia spalvų ir formų įvairovė nevargina, Julija atsako, kad kitaip mirtų iš nuobodulio: „Negalėčiau gyventi eiliniame europinio standarto bute, būtų nyku. Savo namuose jaučiuosi kaip sode, kurį nuolat atnaujinu visur, kur įmanoma, pristatydama gyvų gėlių."

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius