-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Hiltonų klanas: turtingi ir ištvirkę…

Ne viena Paris Hilton protėvių karta protu ir nuovoka grindė kelią provaikaičiams, kad jie galėtų gyventi geriau. Tik ar dabartinis jaunųjų Hiltonų gyvenimo būdas ir buvo tas tikslas?
Foto naujienai: Hiltonų klanas: turtingi ir ištvirkę…
AOP nuotrauka / zmones24.lt
Temos: 1 Paris Hilton

Ne viena Paris Hilton protėvių karta protu ir nuovoka grindė kelią provaikaičiams, kad jie galėtų gyventi geriau. Tik ar dabartinis jaunųjų Hiltonų gyvenimo būdas ir buvo tas tikslas, kurio siekė iš Norvegijos fermų į JAV vykdami darbo ir rizikos nesibaiminę Hiltonai?


Iš Norvegijos laimės ieškoti


Paris protėviai darbavosi fermoje, esančioje pietinėje Norvegijos dalyje. XIX a. norvegų fermeriai vos galą sudurdavo su galu. Paris proproseneliui nebuvo nė 16 metų, kai jo tėvai išvyko ieškoti laimės į JAV. Šioje šalyje buvo ką tik pasibaigęs pilietinis karas ir panaikinta vergovė. Šaliai reikėjo darbininkų, o ne kariškių. 1887 m. Augustas Hiltonas (1866-1919) vedė vokiečių katalikę Mary. Šeima apsigyveno nedideliame San Antonijaus miestelyje (Naujosios Meksikos valstija), name priešais geležinkelio stotį. Augustas turėjo parduotuvę, kuri padėjo šeimai išgyventi. Kai šeimoje gimdavo kūdikis (iš viso jų buvo aštuoni - aut. past.), tėvas namą praplėsdavo dar vienu kambariu. Vaikai išaugo ir paliko tėvų namus, o ištuštėję kambariai buvo nuomojami. Kiekvieną dieną Augusto sūnūs skubėdavo į geležinkelio stotį tam, kad galėtų atnešti keleivių ryšulius iki viešbučio. Vienu metu šis verslas buvo toks pelningas, kad Hiltonų šeima persikraustė į Kaliforniją. Tačiau ekonominis nuosmukis privertė juos grįžti į San Antonijų. Per pirmąjį Pasaulinį karą Augustui prekyba nesisekė - net nebuvo kur įsigyti prekių. 1919 m. vyras žuvo avarijoje.


Su pinigais palto pamušale


Vyriausias Augusto sūnus Conradas Hiltonas (1887-1979), baigęs vietos koledžą, įstojo į Karo institutą. 21 metų jaunuoliui buvo įteiktas kalnų inžinieriaus diplomas, tačiau jis nusprendė padėti tėvui. Vaikinas taupė uždirbtus pinigus ir svajojo tapti didžiu finansininku. Per Pirmąjį pasaulinį karą Conradas Hiltonas tarnavo Prancūzijoje. 1919-aisiais, baigęs tarnybą, jis grįžo namo, o paskui su palto pamušale įsiūtais 5 000 JAV dolerių nusprendė važiuoti į Teksasą (tuo metu šalį buvo apėmusi naftos karštinė). Nedideliame miestelyje Conradas nusižiūrėjo namuką, tačiau jo savininkas norėjo, kad už jį būtų sumokėta 80 000 JAV dolerių. Nusiminęs ir nakvynės ieškantis Hiltonas atsidūrė šalia nutriušusio „Mobley" viešbučio. Priimamajame laukė piktų žmonių minia, kuriems reikėjo bet kokio, nors ir paties prasčiausio, kambarėlio. Tą vakarą Conradas buvo tarp tų, kurie kambario negavo. Po kelių dienų jam pavyko pasiskolinti 35 000 JAV dolerių ir už tuos pinigus įsigijo „Mobley" viešbutį. Vietoj restorano Conradas įrengė papildomus kambarius, kurie buvo pelningi, o prie kolonų - įvairių smulkmenų prekyvietes. Po metų jaunam vyrui grįžo investuoti pinigai. Į Conradą verslininkai ėmė žvelgti pagarbiai, jie jį pripažino didžiu viešbučių specialistu ir sėkmingu finansininku. Iš pirmosios verslo patirties Conradas suprato du dalykus, kurių paisė visą gyvenimą: pirma - kask pinigus (t. y. kad gautumei didesnį pelną, stenkis maksimaliai išnaudoti erdvę), antra - motyvuok darbuotojus (t. y. kad svečiai būtų patenkinti, mokyk ir skatink savo žmones). Po kelerių metų Hiltonas nusipirko dar tris viešbučius ir juos atnaujino. Jis vedė Mary Baron ir su ja susilaukė trijų sūnų: Conrado jaunesniojo, Williamo ir Erico.


1925 m. Conradas už 1 mln. JAV dolerių pastatė savo pirmąjį viešbutį. Deja, per Didžiąją depresiją verslininkas bankrutavo ir įsidarbino viešbučio valdytoju. Vėliau jis išsipirko savo viešbučius, o 1946 m. juos sujungė į vieną tinklą ir pavadino savo vardu - „Hilton Hotels Corporation". „Hilton" viešbučiai visada garsėjo greičiausiai įdiegiamomis naujovėmis: juose pirmuosiuose buvo įrengti kondicionieriai, automatiniai užraktai ir kitos naudingos smulkmenos, kambarius buvo galima užsakyti internetu. Conradas Hiltonas pirmasis nusprendė viešbučius vertinti žvaigždutėmis ir pirmasis savo darbuotojams kalė į galvą, kad privalo būti patenkintas bet koks viešbučio kliento noras. 1956 m. atidarytas prabangus „Beverly Hilton" viešbutis, kurio salėse teikiami „Auksiniai gaubliai", o po „Oskarų" teikimo ceremonijos čia vyksta pobūviai. Darbas buvo atliktas. Tačiau Conrado gyvenime įvyko lūžis - vyras paniro į nuodėmių liūną. Jis išsiskyrė su Paris Hilton močiute Mary ir vedė skandalais bei meilės nuotykiais pagarsėjusią aktorę Zsa Zsa Gabor (92). Beje, savimyla Mary vėliau ištekėjo ir išsiskyrė dar triskart. Tarp Zsa Zsa ir Conrado jau iš pradžių buvo kažkas negerai. Conradas su ja negyveno. Turtuolis susirado naują meilužę, o Zsai Zsai net dvejus metus iki teisėtų skyrybų mokėjo pinigus. Conrado nesulaikė net 1947-aisiais jų gimusi dukra Francesca. Įdomu, kad po skyrybų su Conradu Zsa Zsa ištekėjo dar septynis kartus (per visą gyvenimą ši moteris prie altoriaus žengė devynis kartus). 1965 m. Conradas vyresnysis pasitraukė iš verslo. 1976 m. milijonierius trečiąkart vedė Mary Kelly. Po trejų metų „Hilton" viešbučių imperijos įkūrėjas mirė.


Hiltonų šeimos ikona


Šios imperijos vadžias į savo rankas perėmė antrasis Conrado sūnus Barron Hilton (81) (Paris senelis - aut. past.).1947 m. jis vedė Marilyn June Hawley, kuri jam pagimdė šešis sūnus ir dvi dukras. Po tėvo mirties paaiškėjo, kad Conradas vyresnysis visą turtą paliko Katalikų bažnyčiai. Tačiau Barronas užprotestavo tėvo testamentą, įrodęs teismui, kad visą gyvenimą jis dirbo kompanijos naudai ir ją stipriai išplėtė. Barronas bylą laimėjo! Jo įseserė Francesca atsisakė dalyvauti byloje, todėl negavo nieko. Taip Barronas Hiltonas tapo vieno didžiausio pasaulyje viešbučių tinklo, kuris jungia apie 2 900 viešbučių, valdytoju. Jis pateko į „Forbes" milijardierių klubą ir tapo Hiltonų šeimos ikona.


Alkoholikas mušeika


Vieną iš šeimos kompanijos direktorių postų užėmė Conradas Hiltonas jaunesnysis (1926-1969). Jis vadovavo viešbučiams, oro bendrovei TWA, įsitvirtino JAV aukštuomenėje bei dukart vedė. Beje, 1950 m. pirmą kartą jis pasipiršo legendinei aktorei Elizabeth Taylor (77). Conradas jaunesnysis stipriai gėrė ir mušė Elizabeth, todėl netrukus santuoka iširo. Beje, jis buvo pirmasis net aštuoniskart tekėjusios ekrano žvaigždės vyras. Antroji Conrado jaunesniojo žmona buvo naftos verslo paveldėtoja Patricia McClintock, kuri pagimdė jam du sūnus. Dėl ūmaus būdo ir alkoholio ši santuoka irgi subyrėjo į šipulius. Conradas jaunesnysis, būdamas dar gana jaunas vyras, mirė nuo širdies smūgio Los Andžele.


Verslininko ir aktorės sąjunga


 Richardas Hiltonas (54) (Paris tėvas - aut. past.) - šeštasis iš aštuonių Barrono vaikų.1978 m. Denverio universitete jis įgijo viešbučių ir restoranų valdytojo specialybę. Jam puikiai sekėsi prekiauti nekilnojamuoju turtu. 1993 m. Rickas įkūrė kompaniją „Hilton Realty Investment". Gautą pelną jis investavo į namus ir viešbučius. 1981 m. Rickas vedė aktorę Kathy Richards (50). Sutuoktiniai susilaukė keturių vaikų: Paris (28), Nicky (25), Barrono (19) ir Conrado (15). 2005 m. Rickas ir Kathy pateko į Bernard Goldberg knygą „Šimtas Ameriką sukrėtusių žmonių". Joje minimi žmonės, kurie JAV padarė persisotinusia, vulgaria ir ciniška šalimi. Juodajame sąraše Paris Hilton tėvų vardai buvo įrašyti 100-uoju numeriu. Kodėl? Už tai, kaip jie išauklėjo Paris. Kalbama, kad Kathy, kuri nebuvo gabi aktorė, buvo pasiryžusi viskam, kad tik jos šeimos narių nuotraukos nuolat mirgėtų spaudos puslapiuose.


Anūkų tuštybių mugė


Paris - vyriausioji duktė šeimoje. Prestižinę mokyklą mergina metė savo noru, o iš kitos ją išmetė už tvarkos pažeidimus. Hilton vos išlaikė tolimesniam mokslui siekti būtinus testus. Į suaugusiųjų pasaulį mergina įžengė su Princesės pravarde - taip vaikai ją vadindavo mokykloje. Paris anksti pasinėrė į aukštuomenės gyvenimą. Jos motina nuolat pasirūpindavo, kad dukra dalyvautų televizijos, kino ir realybės šou peržiūrose. Jaunutė Paris publikai buvo pristatoma kaip „karšta aukštuomenės blondinė". Simpatiška mergina atsidavė į grožio specialistų rankas: jie nudažė plaukus, liepė įsigyti kontaktinius lęšius, kad akys atrodytų ryškiai žydros. Mergina kelerius metus studijavo aktorinį meną. Ją kvietėsi drabužių dizaineriai, kuriems buvo naudingas jos populiarumas ir beveik modelio duomenis atitinkantis kūnas (Paris ūgis - 175 centimetrai). Simpatiška blondinė mielai vaidino antraplanius vaidmenis filmuose, nes jokių ypatingų aktorinių gabumų joje niekas neįžvelgė. Paris buvo kur kas svarbiau, kad prieš vieno jos filmo premjerą Madame Tussaud muziejuje atsirado jos vaškinė figūra. 2006 m. Hilton skirtos „Auksinės avietės" kaip blogiausiai aktorei ir labiausiai nusibodusiai bulvarinės spaudos veikėjai. 2005 m. šviesiaplaukės ir Ricko Solomono pornofilmukas „One Night in Paris" buvo apdovanotas AVN premija dėl to, kad tai buvo geriausiai perkamas, geriausias rinkodaros metų projektas. Vėliau pasirodė dar porą tokių skandalingų Paris projektų. Mergina bandė dainuoti ir visiškai nepaisė muzikos kritikų, teigiančių, kad ji dainuoja siaubingai. Paris rašo knygas, kurios nuolat kritikuojamos dėl neprofesionalumo, bet dėl ypatingų merginos sugebėjimų pristatyti produktą, jos vis tiek būna perkamiausios. Be to, Hilton jėgas išbandė drabužių dizaino bei kvepalų kūrimo srityse ir neblogai iš jų pasipelnė, nors mados specialistai Paris nuolat apibūdina kaip pačią nerangiausią manekenę bei neskoningiausiai atrodančią aukštuomenės moterį. 2007 m. auksinė mergaitė pateko į Gineso rekordų knygą kaip žinomiausia aukštuomenės asmenybė. Ji nuolat susižada su žinomais turtingais vaikinais ir nuolat jų santykiai nutrūksta. Kai Hilton buvo nuteista kalėti 23 dienas, senelis nusprendė išbraukti anūkę iš savo turto paveldėtojų sąrašo. Paris dėl to ilgai nesikrimto, mat ji yra ne tik garsiausia iš Hiltonų klano, bet ir geriausiai materialiai apsirūpinusi. Paris turi savo televizijos šou, filmuojasi, „dainuoja", parduoda savo vardą įvairiausioms prekėms ženklinti visiškai nekreipdama dėmesio, koks tai produktas: šampanas, kvepalai ar knygos... Svarbiausia, jog už tai gerai moka. Ji patyrusi pramogų pasaulio veikėja su puikia verslininkės nuojauta. Tai bene vienintelė Hiltonų klano atstovė, sugebanti pinigus pelnyti į nieką per daug nesigilindama. Nejaugi šios blondinės galvelėje susitelkė visų Hiltonų kartų verslumas? Juk nei drabužių dizaino srityje savo jėgas bandančiai Paris seseriai Nicky, nei broliams Conradui ir Barronui nepavyko pralenkti vyresniosios sesutės skandalingu gyvenimo būdu,  ypatingu talentu ar mokėjimu pelnyti pinigus iš nieko. Be abejonės, jie visi priklauso Amerikos aukštuomenei, tačiau tai ne jų, o Hiltonų klano per amžius kauptų turtų nuopelnas...


Juodajame sąraše Paris Hilton tėvų vardai buvo įrašyti 100-uoju numeriu. Kodėl? Už tai, kaip jie išauklėjo Paris.



Jie kuria šeimos klanus


Karlas Albrechtas (89), Vokietija

Turto vertė: 21,5 mlrd. JAV dolerių


Theo Albrechtas (87), Vokietija

Turto vertė: 18,8 mlrd. JAV dolerių


Pagrindinis turto šaltinis: prekybos tinklai

Turtingiausias Vokietijos žmogus Karlas Albrechtas valdo pigaus maisto prekybos centrų tinklą „Aldi Sud". Ekonominis nuosmukis šiai kompanijai išėjo į naudą: 2008 m. pardavimas išaugo 9,4 procento (iki 33,7 mlrd. JAV dolerių). Karlas su jaunesniuoju broliu Theo po Antrojo pasaulinio karo perorganizavo mamos turėtą parduotuvę į „Aldi". Turtu su broliu pasidalijo 1961-aisiais. Vokietis jau nebedalyvauja kasdienėje „Aldi Sud" veikloje. Karlas - labai uždaras žmogus. Žinoma tik tiek, kad vyras augina orchidėjas ir mėgsta žaisti golfą.

Theo atiteko Šiaurės Vokietijos ir likusios Europos parduotuvės. Negalėdamas veikti „Aldi" vardu JAV, Theo įkūrė „Trader Joe's" tinklą. Šių parduotuvių Amerikoje dabar yra 320. 1971 m. milijardierius po pagrobimo tapo atsiskyrėliu - nelaisvėje grobikai jį laikė 17 dienų. Kalbama, kad Theo kolekcionuoja senas rašomąsias mašinėles ir mėgsta žaisti golfą.



Mukeshas Ambani (52), Indija

Turto vertė: 19,5 mlrd. JAV dolerių


Pagrindinis turto šaltinis: naftos produktai

Jam priklausanti kompanija „Reliance Industries", nepaisant 40 proc. akcijų nuvertėjimo per paskutiniuosius metus, vis dar yra vertingiausia Indijos bendrovė. Mukesho tėvas Dhirubhai įkūrė „Reliance" ir pavertė dideliu konglomeratu. Po tėvo mirties Mukeshas ir jo brolis Anilas kurį laiką kartu valdė šeimos verslą, tačiau brolių nesantaika kenkė teisingam kompanijos vadovavimui ir jų motina nusprendė turtą padalyti. Netrukus vyras persikels į savo 27 aukštų namą, kuris turtuoliui atsieis apie 1 mlrd. JAV dolerių. Mukeshas - aistringas bolivudo filmų gerbėjas. Jo žmona Nita vadovauja mokyklai, pavadintai milijardieriaus tėvo garbei.



Amancio Ortega (73), Ispanija

Turto vertė: 18,3 mlrd. JAV dolerių


Pagrindinis turto šaltinis: madingi drabužiai

Geležinkelininko sūnus karjerą pradėjo dirbdamas pasiuntiniu vyriškų marškinių parduotuvėje. Vėliau su žmona Rosalia Mera pradėjo siūti moteriškus drabužius ir apatinį trikotažą namuose. Visa tai išaugo į vieną iš sėkmingiausių drabužių verslų pasaulyje. Šiandien „Inditex" turi daugiau nei 4 000 parduotuvių 71 šalyje. Pardavimo pelnas - 12,3 mlrd. JAV dolerių per metus. Amancio Ortega yra kompanijos vadovas. Nepaisant ekonomikos krizės, „Inditex" akcijos per pastaruosius 12 mėnesių pakilo 1 procentu. Milijardierius taip pat investavo į dujų, turizmo, bankų ir nekilnojamojo turto sritis. Amancio dukra Marta dirba „Inditex". Sklinda gandai, kad būtent ji ateityje pakeis tėvą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius