Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Jauki užuovėja vaikams

Prasidėjus tradicinei „Išsipildymo akcijai", vis dažniau susimąstome apie tėvų apleistus vaikučius ir galimybę juos apsupti gėriu bei meile. Lietuvoje vis daugiau žmonių prie savo šeimos židinio šildytis pakviečia likimo nuskriaustus vaikus...
Foto naujienai: Jauki užuovėja vaikams
Nuotrauka iš redakcijos archyvo / zmones24.lt

Prasidėjus tradicinei „Išsipildymo akcijai", vis dažniau susimąstome apie tėvų apleistus vaikučius ir galimybę juos apsupti gėriu bei meile. Lietuvoje vis daugiau žmonių prie savo šeimos židinio šildytis pakviečia likimo nuskriaustus vaikus...


Aušra Kilkuvienė: „Kajų į mūsų namus atvedė likimas"


Televizijos laidų vedėja Aušra Kilkuvienė jau daugiau nei metus globoja berniuką, kuris į jos namus pateko iš gerai pažįstamos asocialios šeimos. „Tikriausiai likimas viską taip sudėliojo... Mano dėdė kadaise buvo vedęs moterį, su kuria susilaukė dukters, - pasakoja moteris. - Šią mergaitę augina mano mama, o kiti šeši dabar jau asocialios moters vaikai visiškai neprižiūrimi. Negalėjau likti abejinga šiai situacijai, su vyru nutarėme priglausti vieną iš tų nelaimingų vaikų."

Dabar Kajui jau aštuoneri metai, jis puikiai jaučiasi Aušros namuose. Tačiau pradžia nebuvo lengva... „Sprendimas globoti vaiką neišvengiamai sukelia įvairių nepatogumų, ypač jei į namus atkeliauja jau nemažas vaikas, - tvirtina moteris. - Naująjį šeimos narį reikia priimti tokį, koks jis yra - turintį jau susiformavusį požiūrį į pasaulį, įpročius. Kajus buvo lyg su kauke, užsiauginęs kiautą, po kuriuo slėpė emocijas. Privalėjome jį iš ten iškrapštyti, išlukštenti, kad galėtume pamokyti, parodyti kitokį gyvenimą."  

Berniukas greitai pradėjo vadinti Aušrą mama, o jos vyrą Andrių - tėčiu. „Visi trys net nekalbėjome apie tai, kad nuo šiol esame jo nauji tėvai ir Kajus privalo mus vadinti būtent taip. Jis puikiai prisimena savo mamą. Berniukas pats nusprendė, intuityviai pasirinko kreipimosi formą, - šypsosi laiminga mama. - Iš pradžių Kajus nuolat klausdavo, ar jo nepaliksime. Matyt, vaikui buvo sunku patikėti, kad su mumis yra ne šiaip sau, kad tai ne žaidimas. Laukia dar labai ilgas kelias, ir jį teks nueiti drauge, kad berniukas užaugtų savimi pasitikintis, atviras ir geras žmogus. Esu laiminga, kad galiu prie to prisidėti."


Kristina Sliesoraitienė: „Norėjau padaryti kur kas daugiau nei pervesti pinigų į vaikų namų sąskaitą"


Šokių mokyklos „Kristinoss šokių namai" įkūrėja Kristina Sliesoraitienė didžiuojasi savo gausia šeima: „Kai į mūsų šeimą atėjo Laurutė, su vyru jau turėjome keturis vaikus. Laurutė į gausią šeimą įsiliejo būdama metukų ir devynių mėnesių.

Pasąmonėje seniai kirbėjo mintis padaryti ką nors panašaus, juk turime tiek meilės, kad užtektų ir dar vienam vaikui. Be to, ir finansinė padėtis mums leido įgyvendinti šią mintį, todėl ilgai nesvarstėme. Labai norėjosi didesnio ir ilgiau trunkančio palaimos jausmo negu tas, kuris būna pervedus pinigų į vaikų namų sąskaitą."

Ar viskas vyko taip, kaip planavo? „Deja ne, - atvirauja moteris. - Vos parsivežus mergaitę iš kūdikių namų į savuosius, kilo daug sunkumų. Mažylė nevaikščiojo, nešliaužiojo, buvo labai valgi, bet sunkiai rijo maistą, visko bijojo: vandens, garsų, spalvų. Vaikų raidos centre Laurutei nustatė sutrikusią raidą, skyrė invalidumą. Pirmaisiais mėnesiais buvo nepaprastai sunku, kartais nežinodavome, ko griebtis. Laimė, viskas jau praeityje. Laurutė šiuo metu nesiskiria nuo savo bendraamžių nei mąstymu, nei guvumu, nei krečiamomis išdaigomis."

Paklausta, ar mergaitė žino, kad yra įvaikinta, Kristina sako, jog vaikas dar per mažas, kad galėtų įsisąmoninti tokius dalykus. „Net neabejojame, kad dukrai, kai paaugs, stengsimės atsakyti į visus klausimus, neslėpti tiesos. Nutylėjimas dažniausiai nieko gero neduoda, - įsitikinusi penkių vaikų mama. - O visiems, norintiems įsivaikinti, patarčiau neieškoti idealaus vaiko ir nebijoti jo „blogų" genų. Juk ir savo vaiką augindami negalime būti tikri, kuo jis taps. Jei norite padėti vaikui, galbūt reikia rinktis tą, kuriam mažiausiai pasisekė."


Vilija Lobačiuvienė: „Vaidulį auginu viena"


Vyriausiąja Lietuvos ragana tituluojama Vilija Lobačiuvienė įsivaikino Vaidą, kai dar buvo susituokusi, bet likusi viena berniuko nepaliko likimo valiai ir nutarė juo rūpintis viena.

„Vaidulis mano namuose atsirado spontaniškai. Jei būčiau svarsčiusi, mažylio mano namuose šiandien veikiausiai nebūtų. Apsisprendžiau žaibiškai: pamačiau jį kūdikių namuose, o po savaitės grįžau, kad jį iš ten pasiimčiau. Žinojau - visam laikui, - teigia garsioji ezoterikė. - Nereikia klausti žmonių, kurie įsivaikino ar nutarė globoti vaiką, kodėl jie taip pasielgė, ar nenuvargino įvaikinimo procesas ir pan. Visiems vaikams reikia, kad juos mylėtų, rūpintųsi. Vaidulis į mano namus atkeliavo ne dėl to, jog man buvo liūdna ar norėjosi žaisliuko. Jam reikėjo mamos."

Ar berniukas Viliją vadina mama? „Jis mane vadina mama, nes kitokios nepažįsta, - tvirtina ponia Vilija. - Aplinkui daug „paslaugių" žmonių, tad neabejoju, jog netrukus sužinos, pradės klausinėti. Kai tai atsitiks, tiesos nuo jo neslėpsiu. Nemanau, kad dėl to pasikeis mūsų tarpusavio santykiai, kad Vaidulis liausis mane mylėjęs.

Pamenu, iš pradžių vaikas buvo baikštus kaip žvėrelis, dabar jis nusiraminęs, sušilęs, su manimi jaučiasi saugus, yra nepaprastai meilus, švelnus berniukas. Jei žino, jog pasielgė netinkamai, moka atsiprašyti. Vaidui būtina girdėti žodžius „Aš tave myliu."


Nomeda Marčėnaitė: „Ula yra mūsų dukra"


Televizijos laidų vedėjai ir „Išsipildymo akcijos" globėjai Nomedai Marčėnaitei sunku atsakyti į klausimus apie Ulos įvaikinimą. „Jau praėjo dešimt metų, kai vos septynių mėnesių Ula atkeliavo į mūsų namus. Jau nebegali būti jokių diskusijų apie jos įvaikinimą, ji - mano vaikas, mano tikras vaikas ir kitaip niekada nebuvo, - tvirtina moteris. - Tas įvaikinimas buvo taip seniai ir dabar jis man atrodo toks nereikšmingas ir nesvarbus, bent jau iki praėjusio vakaro."

Paklausta, kas gi nutiko vakar, Nomeda pasakoja romantinio filmo epizodui prilygstantį momentą. „Žaidėme „Alias", mudvi su Ula buvome vienoje komandoje, mano vyras Marius ir sūnus Titas kitoje, - pasakoja laidų vedėja. - Paėmusi klausimo kortelę, Ula man pasakė tokius žodžius: „Tai toks dalykas, na, kai jūs mane pasiėmėte iš kūdikių namų." Maniau, dukrelė turi omenyje įvaikinimą, bet man atsakius neteisingai Ula parodė kortelę, kurioje buvo parašytas žodis LIKIMAS...

Štai kaip ji vertina, kad atsidūrė mūsų šeimoje ir kaip jai tai yra svarbu. Labai norėtųsi, kad ir visiems vaikams, kurie auga kūdikių ar vaikų namuose, nusišypsotų laimė ar likimas ir juos kas nors priglaustų. Deja, tai ne taip paprasta."

Nomeda Marčėnaitė žino, kaip netobulai veikia įvaikinimo procesas Lietuvoje. „Daug daugiau vaikų surastų šiltus ir gerus namus, jei būtų paprastesnė įvaikinimo sistema. „Nuo to momento, kai parašai pareiškimą apie norą įsivaikinti, iki to, kai į namus gali parsivežti vaikelį, gali praeiti ne tik keli mėnesiai, bet net metai ir daugiau, - piktinasi moteris. - Manau, už įvaikinimo procedūras atsakingi žmonės turėtų ką nors keisti, kad padėtų, o ne kliudytų tiems, kurie nori padaryti gerą darbą ir priglausti vaikučius."


Specialisto komentaras


Danutė Krell, Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos vyresnioji specialistė


Danutė Krell nori paneigti gandus, kad įvaikinimas Lietuvoje yra mokama procedūra. „Įvaikinimas lietuviams mūsų šalyje „kainuoja" tiek, kiek ir šeimoms, kurios nusprendžia susilaukti ar laukiasi savo vaikelio. O jaudulys, nežinia, abejonės ir tam tikrų išgyvenimai, be abejo, neišvengiami, - teigia specialistė. - Daugiau negu keisti šiandien atrodo vieši pamąstymai, jog kažkas girdėjo, kad kažkas įvaikindamas kažkam mokėjo. Tai ne tik formuoja atitinkamą visuomenės nuomonę apie įvaikinimą, bet ir neigiamai veikia šeimas, kurios nori įvaikinti.

Mokėti reikia tik notarui už dokumentų nuorašų tikrumo patvirtinimą, teismui - žyminį mokestį, advokatui - už teisinę pagalbą, jei tokios pageidaujama. Dažniausiai šeimoms padeda parengti reikiamus dokumentus teismui ir pataria, kaip rašyti prašymą teismui, Vaiko teisių apsaugos tarnybos (skyriai)."

Ar visi pageidaujantieji gali tapti įtėviais? „Asmenys gali tapti įvaikintojais, jei yra pilnamečiai, bet ne vyresni nei penkiasdešimties metų (išimties atvejais teismas gali leisti įvaikinti ir vyresnio amžiaus asmenims); yra susituokę (galimos išimtys, kai leidžiama įvaikinti  ir nesusituokusiam asmeniui ar vienam iš sutuoktinių); nebuvo teismo pripažinti neveiksniais arba ribotai veiksniais; nėra ir nebuvo apribota tėvų valdžia; jei buvo vaiko globėjais (rūpintojais), globa nebuvo panaikinta dėl jų kaltės; neserga ligomis, kurioms esant negalėtų tinkamai pasirūpinti vaiku. - dėsto Danutė Krell. - Lietuvoje kasmet apie 3000 vaikų tampa beglobiais, todėl esame suinteresuoti, kad kuo daugiau jų rastų sau namus. Šiemet pasisekė 73 vaikams."

Paklausta, kokie pirmieji žingsniai norint įsivaikinti, Danutė Krell vardija keletą dalykų. „Pirmiausia reikia kreiptis į gyvenamosios vietos savivaldybės Vaiko teisių apsaugos tarnybą (skyrių). Joje užpildomas prašymas, kuriame nurodoma, kokio vaiko pageidaujama, - aiškina specialistė. - Taip pat pageidaujanti įvaikinti šeima turi dalyvauti beveik tris mėnesius trunkančiuose mokymuose būsimiesiems įtėviams. Jei juos organizavusi įstaiga raštiškai patvirtina, kad šeima yra pasirengusi įvaikinti, ji įrašoma į Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos apskaitą. Atsižvelgiant į pageidavimus, jai siūlomas konkretus vaikelis."


Garsenybės


Dainininkė Madonna prieš trejus metus įsivaikino berniuką Davidą Bandą iš Malavio. Neseniai šeimos gretas papildė ir mergytė vardu Chifundo Mercy James, kilusi iš tos pačios Rytų Afrikoje esančios Malavio valstybės. Madonna be šių vaikų turi ir du biologinius - Lourdes ir Rocco.


Aktorė Meg Ryan įsivaikino mergaitę iš Kinijos. Prieš tai ji dešimt metų mėgino įsivaikinti vaiką Jungtinėse Amerikos Valstijose ir Indijoje. Šiandien išsiskyrusiai aktorei įsivaikinti kinų mergaitę, kurią ji pavadino Daisy True, būtų kur kas sunkiau, nes Kinija priėmė naujus įstatymus, teikiančius pirmenybę vedusioms poroms.


Aktorių Angelinos Jolie ir Brado Pitto šeimoje auga trys įvaikinti vaikai - Maddoxas Chivanas iš Kambodžos, Paxas iš Kambodžos ir Zahara Marley iš Etiopijos. Garsenybių pora augina tris biologinius vaikus - dukrytę Shiloh ir dvynukus Knoxą Leoną ir Vivienne Marcheline.


Aktorius Hugh Jackmanas su žmona taip pat yra įsivaikinę du vaikučius: Oscarą Maximillianą ir Avą Eliot. Juos abu užaugino nuo kūdikystės. Biologinių vaikų sutuoktiniai neturi.


Jau išsiskyrusi aktorių pora Tomas Cruise‘as ir Nicole Kidman buvo įsivaikinę dvi atžalas. Isabelle Jane ir Connoras Antony šiuo metu gyvena su Nicole, bet labai dažnai leidžia laiką ir su Tomu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius