Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Laima Mertinienė: „Išmokau džiaugtis smulkmenomis“

Ne, ne apie krizę kalbamės su verslininke Laima Mertiniene. Moteris atvirai pasakoja apie verslą sunkmečiu, dietas ir šeimyninius džiaugsmus.
Foto naujienai: Laima Mertinienė: „Išmokau džiaugtis smulkmenomis“
E. Paukštės nuotrauka / zmones24.lt

Ne, ne apie krizę kalbamės su verslininke Laima Mertiniene. Moteris atvirai pasakoja apie verslą sunkmečiu, dietas ir šeimyninius džiaugsmus. 



Vienoje TV laidoje prasitarėte, jog krizė neaplenkė ir jūsų...



Manau, nėra žmogaus, kurio vienaip ar kitaip nebūtų paveikusi ekonominė krizė. Visi ėmė labiau taupyti, todėl natūralu, jog sumažėjo pirkėjų. Bet juk visada, ne tik sunkmečiu norisi, kad jų būtų daugiau. Panašų laiko tarpsnį jau sykį teko išgyventi. Pamenu, kai paėmusi nemažą paskolą iš banko atidariau savo parduotuvę ir ėmiausi verslo, nemiegodavau naktimis. Galvodavau, kiek gi šiandien ateis pirkėjų. Dabar situacija kartojasi. Kartais net sapnuoju košmarus apie bankrotą. O kas šiuo metu jų nesapnuoja (juokiasi)?!



Manote, krizė nėra dirbtinai išpūsta?


Be abejo, tai - rimta. Nors mes su vyru nesame ekonomistai, sekame spaudą, klausomės žinių. Mano galva, prašviesėjimo galime tikėtis ne anksčiau kaip po metų ar dvejų.



Ponios rečiau užsuka į jūsų audinių saloną „Skliautų pynės“?


Rečiau, bet ateina. Tai - specifinis verslas, nes prekiauju audiniais. O daugelis dabar linkę pirkti gatavus drabužius parduotuvėse. Nors jų kainos didelės, kokybė labai abejotina. Reikia išmesti jau po pirmo sezono, o kartais net vienąsyk išskalbus. Todėl tie, kas nori sutaupyti, perkasi geros kokybės audinius ir siūdinasi drabužius, kurie „tarnauja“ ne vienerius metus. Be to, individualiai sukurtas drabužis suteikia išskirtinumo, pabrėžia individualybę. Nors yra ekonominė krizė, prekiauju tik geros kokybės audiniais ir neapgaudinėju pirkėjų. Nuolatiniai mano klientai tai žino ir įvertina (šypsosi).



O jūs siūdinatės drabužius?


Net kai sulieknėjau ir parduotuvėse randu tinkamo dydžio drabužių, mieliau siuvuosi. Nenoriu vaikščioti apsirengusi kaip visi. Kiekvienai moteriai maloniau atrodyti originaliai. Be to, turiu fantastišką dizainerę R. Šeikienę iš „Salono 7“, kuri įgyvendina visus mano sumanymus. Jos sukurti drabužiai guli kaip nulieti. Ir man ne gėda tuo pačiu drabužiu pasipuošti kelissyk. Nors yra manančiųjų, jog vakarėlyje pasirodyti jau kartą dėvėtais apdarais - blogas tonas (šypsosi).



Nebijote stilisto Manto Petruškevičiaus kritikos?


(Kvatoja.) Jis toks stilistas, kaip aš - kosmonautė. Jei atvirai, nesuprantu šio fenomeno. Kaip protingi ir garsūs žmonės leidžiasi šokdinami. Manau, tai - provincialumo demonstravimas.



Ar būna, kad atidariusi drabužių spintą guodžiatės, jog neturite kuo apsirengti?


Ne. Nemanau, kad batsiuvys turi būti be batų. Būtų gėda turint audinių saloną. Nors spinta nuo drabužių nelūžta, esu įpratusi pasitenkinti mažu, negaliu skųstis. Turiu silpnybę ne tik ledams, bet ir drabužiams. Ir beveik visi mėlynos spalvos bei įvairiausių jos atspalvių. Jau daug metų man patinka ši spalva, ir skonis nesikeičia.



Ir ledams?..


Bet jų nevalgiau gal jau keturis mėnesius. Geriau visai atsisakau, nes paragavusi negaliu sustoti (juokiasi).



Vis dar laikotės dietos?


Dieta nesibaigė. Nes jei nori išlaikyti svorį, ji - visam gyvenimui. Žinoma, jei ištversiu, nes tikrai nelengva (atsidūsta). Visą laiką turiu save tramdyti. Kol kas pavyksta atsispirti saldumynams, vengiu angliavandenių (baltos duonos, miltinių patiekalų) ir riebalų. Po dietos, kai numečiau septyniasdešimt kilogramų, savaime nesinori ir bulvių. Tad didžkukulių naktimis nesapnuoju (juokiasi).



Mažai valgydama taupote šeimos biudžetą? 


Jei labai sveikai maitiniesi, nieko nesutaupysi. Priešingai, jei kasdien valgytume kiaulieną, šoninę, va tada kita kalba. O dabar renkiesi liesą kalakutieną, kuri dvigubai brangesnė, žuvį, vaisius, daržoves.



Kiek žinau, mėgsta gaminti ir jūsų vyras Dalius...


Abu gaminame. Dalius - puikus kulinaras. Bet dėl vietos prie viryklės tikrai nesipešame (šypsosi).


Turite gerą vyrą?


Tai aš esu labai gera (juokiasi), bet neslėpsiu - turiu gerą vyrą. Neskirstome darbų į vyriškus ar moteriškus. Net nekyla minčių, kuriam išplauti indus ar paruošti vakarienę. Per tiek bendro gyvenimo metų nusigludina santykiai, nelieka aštrių kampų.


Išduokite laimingo šeiminio gyvenimo receptą.


Manau, svarbiausi yra trys dalykai: pakantumas, tolerancija ir pagarba.



Nepriekaištaujate vyrui, jog pastaruoju metu jį dažiau matote per televizorių?


Ne. Užtektinai prisižiūriu į jį ir namuose. Nors Dalius filmuojasi TV seriale, dalyvauja TV projektuose, sugrįžta namo (juokiasi). Ir sočiai jo dainavimų prisiklausome, kai vakarais repetuoja.  



Viename interviu jūsų vyras prasitarė, kad sulieknėjusi rečiau juokiatės.


Tapau lengvesnė, bet kartais pagalvoju: ar laimingesnė? Kai kasdien turi save tramdyti, kyla psichologinis diskomfortas. Tada ne juokai.


Esate valinga moteris.


Jei būčiau valinga, būtų nereikėję blogti (juokiasi).



Kaip save palepinate?


Dabar jau mažiau save lepinu - krizė. Man patinka kelionės, bet tai - brangi investicija. Norėčiau visur nukeliauti, nes mažai kur esu buvusi. Labiausiai kažkodėl traukia Maldyvai. Gal kada nors ši svajonė ir išsipildys.


O grožio procedūros?..


Anksčiau net masažų nedariau, daugiau dėmesio skirdavau šeimai. Gyvenimas man nepašykštėjo išbandymų. Nors yra manančiųjų, jog Algirdo Brazausko dukra gyvena kaip inkstas taukuose. Bet tie sunkumai pakeitė požiūrį į gyvenimą. Išmokau džiaugtis smulkmenomis, vertinti dalykus, kurie atrodė nereikšmingi arba kurių tiesiog nepastebėdavau. Iš naujo atrandu mažus malonumus. Beveik visą laisvalaikį prasikrapštau gėlynuose - pavasaris, reikia kiemą apsitvarkyti. O žiemą mėgstu megzti.



Ar tiesa, kad vaikystėje svajojote būti tiesiog mama?


Nepatikėsite, bet taip. Norėjau būti mama. Na, dabar turiu tris vaikus ir jau vieną vaikaitę, tad ši svajonė kaip ir išsipildė. Nesijaučiu esanti verslininkė. Motinystė, ko gero, - tikrasis mano pašaukimas. Man svarbiausia - šeima.


Turbūt be proto lepinate vaikaitę?


Visą gyvenimą sakydavau, kad jau aš anūkų neauginsiu. Bet dabar vaikaitė (jai dar tik dveji metukai) man suteikia tiek daug džiaugsmo. Ji labai įdomi, šnekėti pradėjo. Pasakas skaitome, žaidžiame.


Senelis turbūt irgi neatsidžiaugia?


Jis labai myli anūkėlę, bet tipišku seneliu jo nepavadinsi. Vyrai neturi tiek kantrybės. Pažaidžia, padūksta, o pasaką sekti man tenka (juokiasi). 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius