-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Michaelas Jacksonas. Berniukas, nepanoręs užaugti

Nesvarbu, kad popkaralius prieš mirtį seniai buvo išleidęs albumą ar surengęs koncertą. Akivaizdu, jog daug kam jis vis dar buvo ir yra labai svarbus.
Foto naujienai: Michaelas Jacksonas. Berniukas, nepanoręs užaugti
Scanpix nuotrauka / zmones24.lt
Nesvarbu, kad popkaralius prieš mirtį seniai buvo išleidęs albumą ar surengęs koncertą. Akivaizdu, jog daug kam jis vis dar buvo ir yra labai svarbus. Kodėl šis žmogus troško likti amžinas vaikas, lyg mylimiausias Michaelo pasakos herojus Piteris Penas?

Vardas, pavardė: Michaelas Josephas Jacksonas.
Gimimo ir mirties data, vieta: 1958 08 29, Garis, Indianos valstija, JAV, – 2009 06 25, Los Andželas, Kalifornijos valstija, JAV.
Šeima, kurioje gimė: gimė afroamerikiečių darbininkų šeimoje; tėvas – Josephas Walteris (80), mama Katherine Esther (79); Michaelas buvo septintas iš devynių vaikų; jo broliai ir seserys: Rebbie (59), Jackie’s (58), Tito (55), Jermaine’as (54), La Toya (53), Marlonas (52), Randy (47), Janet (43); šeimoje buvo ir dešimtas vaikas, bet jis mirė tik gimęs.
Meilės nuotykiai: buvo apkaltintas pedofilija, tačiau teismas jį išteisino.
Šeiminė padėtis: 1994–1996 m. buvo vedęs Lisą Marie Presly (41); po skyrybų jie liko draugai; 1996–1999 m. santuokoje gyveno su Deborah Jeanne Rowe (50), žmona jam pagimdė du vaikus: sūnų Michaelą Josephą Jacksoną jaunesnįjį (12) ir mergaitę Paris Katherine Jackson (11), o Prince’ą Michaelą Jacksoną II (7) pagimdė surogatinė motina.
Pasiekimai: Michaelas muzikinę karjerą pradėjo grupėje „The Jackson 5“ ir 12 metų buvo puikiai žinomas kaip šio šeimyninio kvinteto solistas; pasaulinę šlovę jis pelnė atlikęs tokius hitus kaip „Billie Jean“ (1982) ir „Bad“ (1987); albumas „Thriller“ (1982) į Gineso rekordų knygą pateko kaip geriausiai parduotas albumas – išpirkta daugiau nei 65 mln. šio albumo kopijų; per visą muzikinę karjerą dainininkas pelnė 13 „Grammy“ apdovanojimų, 13 kartų jo singlai užėmė aukščiausią vietą tarp Amerikos perkamiausių albumų; Jacksono pavardė net dukart įamžinta Rokenrolo šlovės muziejuje – kaip solo atlikėjo ir kaip grupės „The Jackson 5“ vokalisto; šiais metais Michaelas ruošėsi pradėti naują koncertų turą; pirmasis koncertas turėjo įvykti liepos 13 d. Londone.

Tėvo diktatas
1949 m. Josephas Jacksonas (80) vedė raišą Katherine Esther (79). Vaikystėje ji sirgo poliomielitu ir manė esanti nevisavertė, mat Katherine negalėjo pasigirti grakščia eisena. Kai į ją atkreipė dėmesį gražuolis Josephas, mergina iš laimės buvo devintame danguje. Dėl Jacksono merginos kraustėsi iš proto, bet jis kažkodėl pasirinko Katherine. Josephas svajojo tapti muzikantu, nes jo balsas buvo puikus, neblogai grojo gitara. Kadangi Katherine kiekvienais metais pagimdydavo po kūdikį, vyrui reikėjo išlaikyti šeimą. Josephui teko pamiršti svajones. Šeima kukliai gyveno nedideliame keturių kambarių namelyje. La Toya Jackson pasakoja, kad tėvas nuo mažens juos pratino dirbti. Šeima keldavosi penktą valandą ryto, ir dar neišsibudinę vaikai pradėdavo dirbti. Berniukai tvarkė kiemą, mergaitės prižiūrėjo mažylius ir triūsė virtuvėje. Po pusryčių vaikai eidavo į mokyklą, o po pamokų jie privalėjo strimgalviais bėgti namo. Josephas draudė jiems žaisti ar bendrauti su bendraamžiais. Vaikai dėl to nesijaudino, juk namie jų laukė daugybė brolių ir seserų. Nudirbę visus darbus, jie žaisdavo ir dainuodavo dainas, kurias išmokė motina. Kartą Tito iš spintos pasiėmė tėvo gitarą ir, linksmindamas mažylius, ėmė ją brazginti. Berniukas netyčia nutraukė stygą. Šeima su siaubu laukė tėvo grįžimo, kuris įsiutęs be gailesčio lupdavo atžalas. Tą Josephas ketino padaryti ir šįkart, tačiau laiku įsikišo motina ir paprašė, kad jis paklausytų, kaip berniukai dainuoja. Nuo to karto jis į sūnus ėmė kitaip žiūrėti. Netrukus Jackie’s, Tito, Jermaine’as, Marlonas ir Michaelas jau koncertavo naktiniuose klubuose. Tėvas nupirko jiems instrumentus. Tai, ką berniukai anksčiau darė savo malonumui, jiems virto sekinančiu darbu. Po pamokų vaikai repetuodavo su motina, o kai iš darbo grįždavo tėvas, dirbdavo su juo. Josephas Jacksonas reikalavo, kad atžalos ne tik dainuotų, bet ir šoktų. Stovėdamas su rykšte rankoje lyg koks Karabasas Barabasas, tėvas juos vertė gludinti kiekvieną dainos garsą ir šokio judesį.
Trejus metus „The Jackson 5“ koncertavo baruose ir klubuose. 1968 m. Josephas pasirašė pelningą sutartį pirmajam albumui įrašyti. Netrukus žavieji Jacksonų berniukai išgarsėjo visoje šalyje. Jų šeimoje irgi kai kas pasikeitė: Josephas pypkę iškeitė į Havanos cigarus, Jackie pradėjo mūvėti šilkines kelnaites, Tito susipirko visus „Walt Disney“ kompanijos animacinius filmukus, o Michaelas kiekvieną dieną eidavo į zoologijos sodą. „Supranti, aš nemoku sutarti su žmonėmis. Tik gyvūnai mane išklauso... Kartais man atrodo, kad jūs man artimesni nei jie“, – taip nuoširdžiai Michaelas kalbėjo Kanados barsukui. Barsukas tik sukriuksėdavo ir lįsdavo į urvą. Būsimas popkaralius atsidusdavo ir eidavo prie voljero tęsdamas savo pasakojimą elniams: „Vakar aš tris valandas ruošiau pamokas, paskui iš karto ėjau į studiją, mes ir vėl įrašinėjome… Ėjau per didelį parką, kuriame žaidė vaikai. Aš labai norėjau su jais pažaisti, nors truputį… Tačiau tėtis sako, kad reikia dirbti, o ne žaisti. Nieko, kada nors aš dar pažaisiu. Iki soties prisižaisiu.“

Kančios dėl grožio
Brolius Jacksonus stebėjo visa Amerika. Vyresnieji jau perkopė 20 metų ribą ir mėgavosi merginų dėmesiu, o Michaelui suėjo 14 ir jis labai kentė nuo paaugliškų spuogų. Spuogai tiesiogine šio žodžio prasme nuodijo jo gyvenimą. Michaelas pylė ant savęs litrus įvairiausių tonikų, ant veido tepė kilogramus kremų, lankėsi pas pačius brangiausius dermatologus… Gydytojai sakė, kad po poros metų spuogai praeis, bet jaunuolis taip šlykštėdavosi savo veido oda, kad jis, net įeidamas į vonios kambarį, neužsidegdavo šviesos, jog nematytų savęs veidrodyje... Kai po kelerių metų spuogai išnyko, Michaelas vėl pradėjo domėtis gyvenimu.
1976 m. „The Jackson 5“ gastroliavo po JAV. Po koncerto Las Vegase jų grimo kambaryje apsilankė rokenrolo karalius Elvis Presley (1935–1977) su septynerių metų dukra. Pasisveikinęs jis Jacksonams pristatė savo atžalą: „Susipažinkite, tai mano brangiausioji dukrelė Lisa Marie. Rankomis jos nelieskite, pro burną į ją nekvėpuokite!“ „Atleiskite, o kaip man tada kvėpuoti, jei sergu sloga?“ – nuoširdžiai paklausė Michaelas ir sulaukė dar vieno tėvo antausio. Elvis atsigręžė ir susidomėjęs žiūrėjo į jauniausiąjį Jacksoną. Per pastaruosius penkerius metus su rokenrolo karaliumi niekas nedrįso juokauti. „Žiūrėk, brangute, koks gražuolis! Kai užaugsi, draugauk su juo. Jis nebijo pasirodyti juokingas, o tai sau gali leisti toli gražu ne kiekvienas vyras.“
Kai Michaelas sulaukė 14 metų, be tėvo ir brolių pagalbos jis išleido savo pirmąjį solinį albumą. Antroji jo albumo daina hitparaduose aplenkė „The Jackson 5“ dainas. Vėliau vaikinas įrašė albumą „Off the Wall“ (1979), kurį kritikai pavadino „geriausiu šiuolaikinės muzikos albumu“. Tuomet tėtušis Josephas suprato, kad šeimos klounu laikytas Michaelas daug pasieks, nueis toliau nei jie visi kartu. „Tu, prakeiktas mano sūnau, pirma, tu esi pernelyg talentingas, antra, tu paveldėjai odos ligą – baltmę“, – pareiškė tėvas. „O kaip ta paveldėta baltmė atrodo?“ – paklausė Michaelas. „Taip, kaip tavo dešinė ausis. Odos pigmentacijos pažeidimas. Mano močiutės kūnas prieš mirtį buvo išmargintas baltomis dėmėmis. Ji atrodė lyg dalmatinas“, – oriai paaiškino Josephas. Michaelas atsargiai apžiūrėjo savo ausį veidrodyje ir su siaubu pastebėjo, kad neryškios baltos dėmelės, pasirodžiusios vakar, dabar jau „puošė“ visą jo ausį. Tėti, dalmatinų kailis baltas su juodomis dėmelėmis. Jie – šunys, o aš – žmogus“, – pataisė tėvą sūnus.
Po aštuonerių metų vienas iš geriausių Europos dermatologų dainininkui diagnozavo baltmę, o po 20 metų, ištvėręs 13 plastinių ir odos balinimo operacijų, Jacksonas neteko apie 80 proc. tikrojo savo odos pigmento. Gamta, norėdama išlaikyti pusiausvyrą, ir šįkart buvo negailestinga: už savo talentą ir pasaulinę šlovę Michaelas sumokėjo pašlijusia sveikata ir sudarkyta išvaizda.

Moterys ir vaikai
9-ojo dešimtmečio pradžioje Michaelo Jacksono vardas asocijavosi su aukšta kokybe, stiliumi ir mada. Niujorke po koncerto savo persirengimo kambaryje Michaelas pamatė merginą, kuri nė iš tolo nepriminė gerbėjos. Jos drabužiai buvo prabangūs, ji rūkė cigaretes be filtro ir kažkaip keistai žvelgė į milijonų žmonių garbinamą dievaitį.
„Nejaugi nepažįsti? Aš – Lisa Marie Presley. Pameni? Mus supažindino tėtis!“ – prisistatė mergina. Michaelas prisiminė ir labai apsidžiaugė. Jiedu ilgai susitikinėjo, skaitė vienas kitam knygas, prisiminė savo sunkią vaikystę ir nepastebimai vienas kitam tapo ypač artimi. Po kelerių metų Michaelas suprato, kad jis nebegali gyventi be Lisos Marie. Ji buvo pirmas žmogus, kuris jo klausė. Aišku, Michaelas jau seniai jai būtų pasipiršęs, jeigu ne vienas „bet“... Pasak Lisos Marie, ji buvo „truputį ištekėjusi“. Tai slėgė Jacksono sąžinę, tačiau atsisakyti jos irgi neketino. Todėl vieną vakarą, drovėdamasis savo įžūlumo, jis išlemeno: „Jei aš tau dabar pasakyčiau, kad tave myliu, noriu, kad tu už manęs tekėtumei, ar išsiskirtumei su savo tuo?“ „Taip, po dviejų dienų!“ – atšovė Lisa Marie. Ji su tuomečiu vyru Danny Keoughu (45) išsiskyrė iki jos su Michaelu vestuvių likus trims savaitėms.

Gyvenimo proza
Michaelas buvo įsiutęs. Paskutiniu metu jis sunkiai rado bendrą kalbą su žmona. Jos beveik niekada nebūdavo namie, o apie tai, kur ir su kuo ji leidžia laiką, vyras sužinodavo iš bulvarinės spaudos. Maža to, Lisa Marie įsikalė sau į galvą, kad gimdys tik po 35-erių! O Jacksonas taip troško vaiko – giminės pratęsėjo, su kuriuo būtų galima žaisti... Su tokiomis mintimis Michaelas atėjo pas dermatologą. Priimamajame jį pasitiko medicinos sesuo Debbie Rowe. Pusvalandį prakalbėjusi su dainininku, ji apsiašarojusi pasisiūlė jam padėti… tapti tėvu. Michaelas net apstulbo. Dėl įgimto drovumo ir subtilumo dainininkas nė nesvajojo apie tokią išeitį. Jacksonas ir Rowe susituokė praėjus devyniems mėnesiams po dainininko skyrybų su Lisa Marie. Jaunoji buvo nėščia penktą mėnesį. Iš pradžių gimė Michaelas Josephas Jacksonas jaunesnysis (12), paskui – Paris Michael Katherine Jackson (11). Vėliau atėjo abipusis suvokimas, kad darbas atliktas: Debbie Rowe prisiminė duotą pažadą ir be jokių priekaištų padavė skyrybų prašymą, kaip jiedu ir buvo sutarę. Michaelas Jacksonas vėl buvo viengungis. Tiesa, toks viengungis, kokiu visada norėjo būti – su vaikais ant rankų. Visai nesvarbu, kad iš karto po dainininko mirties Debbie prisipažino, jog Michaelas nebuvo nė vieno iš šių vaikų biologinis tėvas. Neseniai paaiškėjo, kad atlikėjo vaikų spermos donoras buvo tas pats dermatologas, pas kurį medicinos seserimi dirbo Debbie Rowe. Vėliau popkaraliui labai patiko gerai žinomas scenarijus, kad trečiasis jo vaikas Prince’as Michaelas Jacksonas II (7) atsirado „iš niekur“, t. y. jį pagimdė surogatinė motina. Beje, sklinda kalbos, kad dainininkas iki pat mirties išsaugojo nekaltybę, nors Lisa Marie tvirtina, jog jiedu gyveno visavertį šeimyninį gyvenimą.

Sąmokslo auka?
Prieš keletą mėnesių Michaelas paskelbė, kad jis po ilgos pertraukos grįžta į sceną, tiksliau – tai pareiškė jo atstovai. Jie netgi surengė spaudos konferenciją Londone, kurioje išpustytas popkaralius netgi sugebėjo prieiti prie mikrofono ir ištarti keletą žodžių. Visą likusį laiką už jį kalbėjo jo spaudos atstovai. Žaibišku greičiu išparduoti visi bilietai į Jacksono koncertus Londone. Organizatoriai padidino koncertų skaičių ir bilietus pabrangino dešimt kartų. Bilietų parduota beveik už pusę milijardo JAV dolerių (apie 1,1 mlrd. litų)! Jacksonas turėjo atlaikyti 50 koncertų. Žmogus, kuris nors truputį domisi pramogų verslu, puikiai suvokia, kad Michaelas neištvertų 50 koncertų maratono. Juk jis – penkiasdešimtmetis, sunkiai sergantis, seniai koncertavęs žmogus. Michaelo Jacksono koncertas – tai tikro garso renginys, kuriame atlikėjas dainuoja gyvai, šoka, skraido ir šokinėja. Vargu ar pasaulyje atsirastų dar bent dešimt artistų, sugebančių atlikti scenoje tai, ką kažkada joje išdarinėjo popkaralius. Manoma, kad šios aferos organizatoriai turėjo keletą sumanymų:
Atšaukti koncertus, bet tuomet jiems reikėtų grąžinti pinigus už parduotus bilietus – tektų atiduoti pusę milijardo JAV dolerių!
Į sceną išleisti paliegusį Michaelą. Būtų įvykę keli koncertai, po kurių nusivylę žmonės masiškai imtų grąžinti bilietus. Tektų atiduoti pusę milijardo JAV dolerių!
Jacksonas buvo apšmeižtas ir paniekintas JAV, jis buvo visiškai bankrutavęs. Atlikėjas gyveno pas arabų princą arabų šalyje. Istorija žino nemažai pavyzdžių, kad aplink tokius milžiniškus skęstančius „titanikus“ visuomet sukiojasi įvairaus plauko sukčiai. Michaelo Jacksono sugrįžimas – idealus aferistų planas. Juk dainininkas mirė jam suleidus nuskausminamųjų dozę. Pasaulis šokiruotas. Sukrėsti gerbėjai, nupirkę bilietus už pusę milijono JAV dolerių, vargu ar ryšis grąžinti bilietus ir reikalauti pinigų.
Turbūt jau girdėjote, kad Jacksono vadybininkas apkaltino gydytojus, pavadinęs juos „nusikaltėliais ir šarlatanais“? O gal dėl dainininko mirties kaip tik ir kaltas tas, kuris daugiausia rėkia?
Ar vis dar tikite tuo, kad Michaelas Jacksonas mirė sava mirtimi?

Gamta, norėdama išlaikyti pusiausvyrą, ir šįkart buvo negailestinga: už savo talentą ir pasaulinę šlovę Michaelas sumokėjo pašlijusia sveikata ir sudarkyta išvaizda.

Faktai, verčiantys suklusti:
• Po mirties Jacksonas, kadaise galėjęs pasigirti atletišku kūnu, buvo visiškai išsekęs ir svėrė mažiau nei 51 kilogramą.
• Patologai rado visiškai tuščią žvaigždės skrandį, kuriame buvo tik pusiau ištirpusios tabletės.
• Dainininkas buvo beveik nuplikęs. Prieš mirtį jis dėvėjo peruką.
• Gydytojai ir prižiūrėtojai metų metus stebėjo, kaip Michaelas save naikino ir alino. Kodėl niekas nieko nedarė?
• Asmeninio dainininko gydytojo kardiologo Conrado Murray mėginimas gaivinti žvaigždę kelia rimtų abejonių. Kodėl jis gaivino Michaelą ant lovos, kai kiekvienas, išklausęs pirmosios pagalbos kursą, puikiai žino, kad gaivinamas žmogus privalo gulėti ant kieto paviršiaus?
• Gydytojas Conradas Murray buvo pasamdytas vos 11 dienų prieš popkaraliaus mirtį.
• Pasak Michealo vaikų auklės, vienas iš šeimos narių, praėjus kelioms valandoms po atlikėjo mirties, jos pasiteiravo, kur giminaitis namuose laikė pinigus.
• Praėjus kelioms dienoms nuo dainininko mirties, internete buvo išplatintos nuotraukos, kuriose neva puikios formos Jacksonas ruošiasi koncertų turui. Tačiau popkaraliui artimi šaltiniai teigia, kad Michaelas, suvokdamas, jog jo koncertai dėl silpnos sveikatos nebus tokie, kokie būdavo anksčiau, taip sielojosi dėl būsimų pasirodymų, kad net ketino nusižudyti.
• Kas ir kodėl dainininkui išrašė gyvybei pavojingų vaistų receptą, kurį atsisakė išrašyti Michaelo gydytojas?
• Pasak ekspertų, Jacksonas po mirties paliko skolų už 500 mln. JAV dolerių. O jo turtas mirties dieną buvo įvertintas 1 mlrd. JAV dolerių.
• Michaelo Jacksono gerbėjų klubo vadovas Garry Tayloras pranešė, kad mažiausiai 12 šio klubo narių, sužinoję apie jų dievaičio mirtį, nusižudė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius