-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Stebuklinga Björk vaizduotė

Garsių popmuzikos atlikėjų – daug, tačiau ant pirštų galima suskaičiuoti tuos, kurie turi teisę vadintis gyvomis legendomis. Viena jų – ypatingo balso savininkė Björk.
Foto naujienai: Stebuklinga Björk vaizduotė
Foto naujienai: Stebuklinga Björk vaizduotė / zmones24.lt
Temos: 1 Björk
Garsių popmuzikos atlikėjų – daug, tačiau ant pirštų galima suskaičiuoti tuos, kurie turi teisę vadintis gyvomis legendomis. Viena jų – ypatingo balso savininkė Björk.

Islandijos perlas

Į muzikos pasaulį Björk atėjo tiesiog natūraliai. Kartą muzikos mokykloje, kurioje Björk mokėsi groti fleita bei pianinu, mergaitės vokalo mokytoja įrašė mokinės balsą, o įrašą nusiuntė į tuo metu vienintelę Islandijos radijo stotį. Mergaitės daina kartais nuskambėdavo per radiją, todėl ją netruko išgirsti vienos įrašų kompanijos vadovas, kuris pasiūlė išleisti dvylikametės mergaitės albumą. Su tėvų pagalba, tačiau visai nedideliu tiražu, išėjo pirmasis albumas pavadinimu „Björk“. Už gautus pinigus mažoji Björk nusipirko naujutėlaitį pianiną ir pradėjo kurti dainas. Sulaukusi 14-os ji drauge su mokyklos draugėmis įkūrė pankroko grupę, kuri iširo baigus mokyklą. Tačiau Björk jau paskutiniais mokyklos metais priklausė grupei „Tappi Tikarrass“. Veikla šioje grupėje taip pat ilgai nesitęsė, mat smalsiai merginai vis reikėjo kažko naujo ir įdomaus. Galop gotikinį roką grojanti grupė, patyrusi daugybę metamorfozių, tapo „The Sugarcubes“. Grupė išgarsėjo Anglijoje ir Amerikoje, jie netgi koncertavo Lietuvoje, tačiau 1992-aisiais jos nariai pasuko skirtingais keliais.

Viena įspūdingiausių
1992-aisiais iširo ne tik grupė „The Sugarcubes“, bet ir Björk santuoka su grupės gitaristu Thoru Eldonu. Pora turėjo sūnų Sindri, kurį atlikėja 1993-iaisiais išsivežė drauge su savimi į Londoną, kur nutarė siekti solo karjeros. Pirmąjį savo albumą dainininkė pavadino „Debut“ dėl to, kad ji debiutavo kaip solo atlikėja. Björk buvo iš karto įvertinta – britų muzikiniuose apdovanojimuose ji buvo pagerbta kaip „Geriausia užsienio moteris atlikėja“ ir „Geriausias užsienio naujokas“. Bendradarbiaudama su vienais geriausių prodiuserių bei režisierių, Björk ėmė kurti tikrai įspūdingą ir originalų pasaulį. Turbūt svarbiausiu dalyku, lėmusiu dainininkės išgarsėjimą ir įvertinimą, reikėtų laikyti jos balsą. Atlikėja dainuoja laisvu stiliumi ir nuolatos improvizuoja. Iš šaižaus į šnabždantį pereinantis jos balsas jau yra kuo puikiausiai atpažįstamas netgi tų, kurie savęs atlikėjos gerbėjais nelaiko. Björk muzikoje ir vaizdo klipuose daugelis muzikos kritikų įžvelgia įstabią gyvenimo Islandijoje patirtį. Pasak vertintojų, Björk albumo „Homogenic“ dainose galima išgirsti trykštančius geizerius, pučiantį šiaurės vėją.

Keista sąjunga

Dainininkė labai nemėgsta kalbėti apie savo asmeninį gyvenimą, gal dėl to daugelis nežino, jog ji turi jau suaugusį sūnų, o 2002-aisiais susilaukė dukters Isadoros. Pasak atlikėjos, visi žmonės yra biseksualūs, tačiau ne visi drįsta tai sau pripažinti. „Manau, jog rinktis tarp vyro ir moters, tai tas pats, kas rinktis tarp šokolado ir ledų“, – tikino Björk. Tačiau ji vis dėlto pasirinko vyriškį. Matthew Barney – gerbiamas ir žinomas Amerikos menininkas, su kuriuo Björk kartu nuo 2001-ųjų. Pasak žurnalistų, jų pora ypatinga. Vienas įspūdingiausių šiuolaikinių Amerikos menininkų buvo atletas, modelis, be to, išbandęs net ir mediko amatą, todėl, pasak spaudos, pora visuomet turės apie ką pakalbėti. Matthew Barney geriau žinomas, kaip siurrealistinių filmų ciklo „Cremaster“ kūrėjas. Prieš trejus metus jis sukūrė filmą drauge su Björk, kuris vadinasi „Drawing restraint 9“. Šioje juostoje ekscentriškoji pora vaidina įsimylėjėlius, kurie dalyvauja labai keistoje arbatos ceremonijoje gigantiškame japonų laive, plaukiančiame į banginių medžioklę. Björk šiame filme ne tik suvaidino, bet ir sukūrė jam garso takelį. Vis dėlto pats garsiausias dainininkės pasirodymas kine – Larso Von Triero filme „Šokėja tamsoje“. Už itin puikią vaidybą Björk buvo nominuota „Oskarui“ ir sulaukė daugybės naujų pasiūlymų filmuotis, kurių, beje, atsisakė.

Ne šiaurietiškas temperamentas

Rodosi ir labai taiki dainininkė vis dėlto yra pagarsėjusi gana įžūliu elgesiu. Turbūt pats žymiausias įvykis – žurnalistės užpuolimas Bankoko oro uoste. 1996-aisiais dainininkei su sūnumi nusileidus Tailando sostinėje, jos laukė paparacai ir žurnalistė, kuri drąsiai priėjusi prie Björk ir jos sūnaus ėmė kalbinti dainininkę. Ši labai netikėtai puolė žurnalistę mušti. Björk asistentai jėga nuvilko dainininkę į autobusą. Vėliau Björk atsiprašė už tokį savo elgesį, tačiau pabrėžė, kad nepagarbus žurnalistų kišimasis į jos gyvenimą ją itin erzina. Tais pačiais metais nutiko dar vienas nemalonus įvykis, pritraukęs spaudos dėmesį. Vienas Björk gerbėjas nusiuntė dainininkei bombą, o pats nusižudė. Jo namuose buvo rasta juosta, kurioje nufilmuotas visas bombos gaminimo procesas, gerbėjo meilės prisipažinimai dainininkei ir galop pati savižudybė. Björk labai nenoriai komentavo šį įvykį, o vėliau, kaip manoma, sukūrė dainą „So Broken“, kuri buvo skirta savižudžiui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius