-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Twiggy ir Kate Moss. Anoreksikių idealai – praėjusio amžiaus palikimas?

Šiandien manekenei žodžiai „papildomi kilogramai" skamba kur kas baisiau nei „kreiva nosis". Twiggy ir Kate - gražuolės, kurios niekada nesijaudino dėl svorio.
Foto naujienai: Twiggy ir Kate Moss. Anoreksikių idealai – praėjusio amžiaus palikimas?
Scanpix nuotrauka / zmones24.lt
Temos: 2 Twiggy Kate Moss

Šiandien manekenei žodžiai „papildomi kilogramai" skamba kur kas baisiau nei „kreiva nosis". Twiggy ir Kate - gražuolės, kurios niekada nesijaudino dėl svorio. Jos neretai kaltinamos tuo, kad mados pasaulyje išpopuliarino lieso kūno kultą. Tačiau 7-ojo ir 9-ojo praėjusio amžiaus gražuolių žavesys slypi ne kilogramų stygiuje...


Vardas, pavardė: Lesley Hornby.

Gimimo data, vieta: 1949 09 19, Londonas, Anglija. 60 m.

Šeima, kurioje gimė: Lesley gimė Londono priemiestyje; tėvas dirbo staliumi, o mama buvo namų šeimininkė, kuri rūpinosi trimis dukterimis; Lesley buvo jauniausia.

Meilės nuotykiai: pirmoji Twiggy meilė - pirmasis jos vadybininkas Justinas de Villeneuve'as (69),1977-1983 m. buvo ištekėjusi už aktoriaus Michaelo Witney (1931-1983); susilaukė dukters Carly (31).

Šeiminė padėtis: 1988 m. ištekėjo už aktoriaus Leigho Lawsono (64).

Pasiekimai: kultinis XX a. 7-ojo dešimtmečio modelis, aktorė, dainininkė, televizijos laidų vedėja.


Vardas, pavardė: Katherine Ann Moss.

Gimimo data, vieta: 1974 01 16, Londonas, Anglija. 35 m.

Šeima, kurioje gimė: gimė barmenės ir kelionių agento šeimoje; Kate buvo 13 metų, kai jos tėvai išsiskyrė; turi jaunesnįjį brolį, įseserę ir įbrolį.

Meilės nuotykiai: gyvenimo meilė - Johnny Deppas (46), gyvenimo klaida - Pete'as Doherty (30); Kate lovoje miegojo daug vyrų; ypač ją traukia roko pasaulio vyrukai; paskutinis meilės romanas - su grupės „The Kills" gitaristu Jamie Hince'u.

Šeiminė padėtis: netekėjusi; 2002 m. nuo žurnalo „Dazed and Confused" redaktoriaus Jeffersono Hacko (38) susilaukė dukros Lilos Grace (7).

Pasiekimai: kultinis XX a. 9-ojo dešimtmečio modelis; viena iš daugiausia uždirbančių manekenių pasaulyje.


Gėdijosi plokščios krūtinės


Twiggy (toliau - T.): Smulkutė Lesley (tikrasis Twiggy vardas - aut. past.) nuo vaikystės nebuvo populiari tarp berniukų. Bendraamžiai ją pravardžiuodavo arba Lazda, arba Skiedra. Baigusi mokyklą, Lesley įsidarbino kirpykloje, kurioje plovė klientų plaukus ir šlavė grindis. Ji gėdijosi savo liesumo, A dydžio liemenėlės ir pravardės Stick (lietuvių k. „lazda"). Twiggy negalėjo pakęsti savo plonų it degtukai kojų ir plokščios krūtinės. Eidama į mokyklą, ji prisikimšdavo į liemenėlę popierinių nosinaičių ir svajodavo atrodyti kaip tuo metu itin populiari amerikiečių dainininkė Brenda Lee, garsėjusi aptakiomis kūno formomis.


Kate Moss (toliau - K. M.): Mokykloje Kate buvo labai drovi. Berniūkščiai į ją nekreipdavo dėmesio, o jei draugaudavo, netrukus palikdavo sakydami, kad Kate panaši į pagalį ir yra visiškai neseksuali. Paauglystėje mergina labai gėdijosi savo plokščios krūtinės. Ji netgi ketino pasididinti krūtis. Vėliau Moss pavyko atsikratyti šio komplekso.


Pirmoji fotosesija


T.: Pirmoji fotosesija buvo skirta kirpyklos reklamos nuotraukai. Leonardo kirpo, dažė ir šukavo Lesley plaukus net aštuonias valandas. Žymus fotografas Barry Lateganas, tik išvydęs merginą, iš karto jai sugalvojo vardą Twiggy (lietuvių k. „laibas, liaunas"). Merginos debiutą lydėjo sėkmė. Twiggy pradėjo kviesti į įvairias fotosesijas. 1966 m. laikraštis „Daily Express" Twiggy pavadino metų veidu. Lesley Hornby tapo ne tik fotomodeliu, bet ir manekene.

K. M.: 1988-aisiais keturiolikmetė Kate su tėvais grįžo iš atostogų Bahamų salose. Laukdama lėktuvo JAV oro uoste, paauglė nusiminusi galvojo, kad ir vėl neturės ką papasakoti draugėms, nes per visas atostogas į ją neatkreipė dėmesio nė vienas berniukas. Tačiau prie mergaitės priėjo Sarah Ducas, britų modelių agentūros „Storm" savininkė, ir pakvietė ją atvykti į modelių atranką. Ji puikiai prisimena, kaip tuo metu atrodė mažoji Kate: „Tai buvo labiausiai pasimetusi būtybė milžiniško oro uosto teritorijoje. O gal net ir visoje planetoje..." Būsima žvaigždė nepraleido šios galimybės ir buvo priimta į modelių gretas. Iš pradžių Kate Moss karjera klostėsi vangiai, bet dėl to ji nesielvartavo, nes atsirado naujos draugės ir nauji pomėgiai. Kiekvieną vakarą ji dalyvavo triukšminguose vakarėliuose, kuriuose netrūko svaigiųjų gėrimų ir kitų linksmybių. Nuo 1990 m. Kate pradėjo filmuotis reklamose, o šlovę ir pripažinimą jai pelnė sutartis su „Calvin Klein" mados namais. 


Savitumas


T.: Žmonės, pamatę nuotraukose liesąją Twiggy, pasimetė: iki tol visame pasaulyje buvo aukštinami moteriški apvalumai, o šios merginos kūnas atrodė tarsi sudarytas iš aštrių kampų, kuriame nėra nė vieno seksualaus išlinkimo. Tokių nususėlių žmonės anksčiau gailėjo arba jas erzino, bet niekuomet jomis nesigėrėjo. Keisčiausia, kad nuo šio „kaulų vyniotinio" su didžiulėmis akimis sklido moteriško žavesio bangos: „Aš - moteris-vaikas. Aš nekalta... O gal ir ne..." Apie tokią galėjo svajoti V. Nabokovo herojus Humbertas Humbertas, nekentęs subrendusių moterų ir vadinęs jas didžiulėmis žmonių patelėmis.

K. M.: Liesutės paauglės nuotraukos buvo spausdinamos žurnalų viršeliuose. Šis topmodelis spinduliavo tokią charizmą, kad kai pasirodė jos apnuoginto kūno nuotraukos, tarp paauglių visame pasaulyje vėl atgijo nesveiko lieso kūno kultas. Nepaisant mažo britės ūgio (170 cm), Kate - viena iš populiariausių manekenių pasaulyje. Jos žavesio paslaptis - žvilgsnis, kurio neįmanoma suvaidinti. „Visų garsių manekenių žvilgsnyje slypi kažkokia magija. Jei būtų vertinama tik išvaizda, niekuomet nebūčiau modelis, nes daugelis mano, kad esu negraži. Aš tapau žinoma dėl savo vilkės žvilgsnio. Jaunystėje įpratau taip žiūrėti, nes buvau be galo drovi, o paskui todėl, kad šis žvilgsnis man pelno milijonus", - sako Kate.


Stilius


T.: Twiggy stilius - tai pankų kultūros, rokenrolo ir hipių stilių mišinys. Jis perėmė 7-ojo praėjusio amžiaus dešimtmečio geriausius gatvės mados elementus. Twiggy stilius: trumpų plaukų lygiais kirpčiukais šukuosena, ilgos blakstienos (Twiggy dirbtines blakstienas klijuodavo trimis eilėmis: dvi eilės ant viršutinio voko, o viena - ant apatinio voko), „padūmavusių" akių makiažas, trumpos suknelės, apvaliu priekiu lygiapadžiai bateliai, ryškių spalvų drabužiai. Šiam stiliui nebūdingi masyvūs, ekstravagantiški aksesuarai, sudėtingas drabužių kirpimas, įmantri apdaila, akį rėžiantis seksualumas (jis veikiau vaikiškas).

K. M.: Kate nuolat giriama dizainerių, mados žurnalų, pavyzdžiui, garsiojo „Vanity Fair", už stilingumą. Apie šią manekenę dažnai sakoma: „Svarbu ne tai, ką ji dėvi, bet kaip dėvi." Šortai, auliniai batai (ugsai), „balerinos" bateliai, Vivienne Westwood „pirato" batai, siaurėjantys džinsai, liemenės bei drabužiai paaukštintu liemeniu - tai tik kelios mados tendencijos, kurias išpopuliarino būtent Kate Moss.


Tėvai jiems priešinosi


T.: Kirpykloje su Lesley dirbęs vaikinas ją supažindino su savo vyresniuoju broliu Justinu. Jis dievino automobilius ir dažnai pasiimdavo merginą pasivažinėti. Lesley tėvai nebuvo patenkinti tokiu paauglei nederančiu elgesiu. Jiems nepatiko ir naujasis nepilnametės dukters draugas, kuris už ją vyresnis buvo dešimčia metų. Tačiau merginai tėvų nuomonė tuo metu jau neberūpėjo. Twiggy klausė tik Justino, o jis iš visų jėgų stengėsi ją įtikinti, kad turi tapti modeliu. Vėliau nuo žodžių Justinas perėjo prie veiksmų. Jis nuvežė Lesley pas draugą - populiarų Londono kirpėją Leonardo. Jį Lesley žavesys pribloškė. Leonardo pareiškė, kad merginos laukia stulbinama modelio karjera.

K. M.: „Jis talentingas ir labai pavojingas. Nieko negaliu sau padaryti - jis mane traukia lyg magnetas", - apsvaigusi nuo jausmų (o gal ir narkotikų?) apie blogą berniuką Pete'ą Doherty kalbėjo Kate. Šis roko muzikantas - pagarsėjęs peštukas, vagis ir narkomanas, per savaitę heroinui išleidžiantis 1 000 svarų sterlingų. Žinia, kad Kate draugauja su Pete'u, šokiravo jos draugus ir artimuosius. Manekenės mama maldavo dukters skirtis su šiuo pabaisa, o geraširdis Kate dukters Lilos Grace tėvas Jeffersonas Hackas netgi pagrasino, kad atims iš jos dukrą, jei neišsiskirs su šiuo pavojingu vyru. Visas pasaulis puikiai suvokė, kad Doherty reikalinga ne Kate, bet jos uždirbami pinigai. Tačiau Moss nieko nepaisė. Netrukus pasklido kalbų, kad ji Pete'ui pasipiršo. 2007-aisiais pora pasuko savais keliais. Po skyrybų Kate užsidarė savo didžiuliuose namuose ir pakeitė visas durų spynas, o Pete'as Doherty pasakė: „Būti su ja buvo tas pats, kaip gyventi su suš... įkyria gerbėja."


Vyrai


T.: Pirmasis Twiggy vaikinas Justinas, paskatinęs ją tapti modeliu, dar ilgai pasiimdavo lygiai pusę Twiggy uždirbamų pinigų. Jos šlamančiuosius Justinas leido naujiems automobiliams ir toliau vadovavo merginai. Jis privertė Twiggy įrašyti pirmąjį singlą. Pakerėjusi Europą, gražuolė atvyko į JAV. Šioje šalyje jai pasiūlyta filmuotis kine. Justinas skatino mylimąją tai padaryti. 1971 m. Twiggy apdovanota „Auksiniu gaubliu". Deja, Justinui nepatiko kino pasaulis. Jis su Twiggy pradėjo nesutarti. Filmuodamasi kino juostoje „W", mergina susipažino su aktoriumi Michaelu Witney (1931-1983). Gražuolė paliko Justiną dėl Michaelo. Įsimylėjusi Twiggy stengėsi nematyti, kad jos išrinktasis turi rimtų problemų dėl alkoholio. Michaelas, gavęs darbą televizijoje, trumpam nustojo gerti. 1977 m. vasarą jiedu susituokė, o 1978 m. pabaigoje jau sūpavo dukrą Carly. Po nėštumo išsiilgusi scenos Twiggy sulaukė pasiūlymo atlikti pagrindinį vaidmenį Brodvėjaus miuzikle.

Deja, asmeninis moters gyvenimas pašlijo. Lesley su Michaelu nebegyveno, nes jis daug gėrė, beviltiškai bandė gydytis ir netrukus mirė nuo širdies smūgio. Twiggy neilgai buvo vieniša. Netrukus ji susipažino su Leighu Lawsonu (64), už kurio ištekėjo 1988-aisiais ir laimingai gyvena ligi šiol.

K. M.: 1994 m. vienoje Niujorko kavinėje Kate susipažino su aktoriumi Johnny Deppu. Jau per pirmąjį pasimatymą gražuolė suvokė, kad pirmąkart įsimylėjo gyvenime. „Iš mano sielos išnyko tuštuma, kankinusi mane ilgus metus", - prisipažino Kate. Jų meilės romaną nuolat lydėjo skandalai. Ši pora daug rūkė, gėrė ir visiškai nepaisė kitų nuomonės. Johnny draugai niekaip nesuprato, ką jis įžvelgė šioje dailioje merginoje. Deppas jos vesti neketino, tačiau Moss jau įprato pasirašinėti „Kate Depp". Po ketverių draugystės metų pora išsiskyrė. Jiedu pavargo kovoti vienas su kitu. Po kelių mėnesių Kate sužinojo, kad naujoji Johnny draugė Vanessa Paradis (36) laukiasi jo kūdikio. Moss taip mylėjo Deppą, kad buvo pasiryžusi pagimdyti jam kūdikį. Deja, Johnny nežvelgė į Kate kaip į būsimą savo vaikų motiną. Po skyrybų su aktoriumi manekenės lovoje vyrai keitėsi lyg pirštinės „Tai tik veidai. Jie keičiasi. Nespėju ir nenoriu prisiminti jų vardų. Aš vis dar myliu Johnny..." - tuo metu teisinosi Kate. Duodama interviu, manekenė susipažino su žurnalo „Dazed and Confused" redaktoriumi Jeffersonu Hacku. Šalia jo ji jautėsi saugi. Moss jam pagimdė dukrą Lilą Grace, tačiau tekėti už jo neskubėjo. „Jeffersonas - geriausia, kas buvo Kate gyvenime", - sakė manekenės artimieji. Jų idilija truko dvejus metus. Vėliau gražuolė grįžo prie blogų įpročių, vakarėlių. Moss vyro akivaizdoje flirtavo su roko muzikantais ir aktoriais. 2004 m. jis išėjo iš namų. Šiuo metu Kate draugauja, skiriasi ir vėl taikosi su grupės „The Kills" gitaristu Jamie Hince'u.


Gyvenimo būdas


T.: 7-ojo praėjusio šimtmečio simbolis nevartojo narkotikų, beveik negėrė, neįsipainiodavo į sekso skandalus. Twiggy visuomet buvo doros ir elegancijos pavyzdys. Ji sako: „Jėgų man suteikia meilė, todėl, kad ir kaip sėkmingai klostytųsi karjera, nei nuotraukos, nei filmai, nei televizijos programos, kuriose esi įamžintas, niekuomet nesušildys tavęs naktį." Lesley Hornby laikosi kadaise sau duoto žodžio, kad pasens išdidžiai. Kam teko bendrauti su Twiggy, visi tvirtina, jog ji žvali ir visuomet laiminga.

K. M.: Ši gražuolė gyvena taip, tarsi ateityje jos lauktų dar keli tūkstančiai gyvenimų: su šypsena veide ir visiškai nepaisydama visuomenės nuomonės. Kate nuolat įsipainioja į skandalus, bando gydytis nuo alkoholizmo ir narkomanijos ir vėl grįžta prie to paties. Ji negali gyventi be šėlionių, vakarėlių ir dėmesio. Apie Kate sakoma: „Ant pagalvės ji galėtų išsisiuvinėti aristokratų devizą: „Jokių skundų ir jokių pasiteisinimų."

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius