Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Džiūgaujanti minia Lisabonos oro uoste pasitiko „Eurovizijos“ nugalėtoją Salvadorą Sobralį

Portugalija sekmadienį džiaugsmingai šventė savo pirmąją pergalę „Eurovizijoje“ ir sveikino ją iškovojusį atlikėją Salvadorą Sobralį, sunkia širdies liga sergantis atlikėjas su melancholiška balade triumfavo Kijeve įvykusiame šiemetiniame dainų konkurse. Sekmadienį namo grįžusio dainininko pasitikti Lisabonos oro uoste susirinko šimtai žmonių.
Salvadoras Sobralis
Salvadoras Sobralis / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Kai mes geri, esame geriausi iš geriausiųjų. Sveikinimai Salvadorui Sobraliui“, – 27 metų dainininkui parašė prezidentas Marcelo Rebelo de Sousa.

Džiūgaujanti minia suplūdo į Lisabonos oro uostą pasitikti atlikėjo ir jo vyresniosios sesers Luisos Sobral, pergalę atnešusios dainos autorės. Per minią juodu lydėjo policija.

„Salvadoras! Portugalija!“ – skandavo žmonės, o dainininkas, vienoje rankoje laikydamas rožių puokštę, droviai jiems mojo.

„Šis apdovanojimas išprovokuos tam tikrą pamišimą dėl manęs, bet žinau, kad jis bus trumpalaikis, – per trumpą spaudos konferenciją sakė Salvadoras Sobralis. – Mane labiau domina kurti prasmingą muziką.“

Gerbėjai tuo tarpu negailėjo liaupsių.

„Tai buvo labai pelnyta pergalė – su daina, kuri skyrėsi nuo visų kitų“, – sakė 29 metų muzikantas Pedro Antunesas, kasmet stebintis „Euroviziją“.

VIDEO: Minios portugalų sutiko „Eurovizijos“ nugalėtoją

49 metų Maria Amorim, troškusi, kad Portugalija kada nors laimėtų šį konkursą, laikė plakatą su užrašu „Salvadorai, tu išpildei mano vaikystės svajonę!“

„Šį vakarą „Eurovizijoje“ istorijos puslapis buvo parašytas portugališkai. Bravo, Salvadorai! Bravo, Portugalija“, – tviteryje parašė premjeras Antonio Costa.

Be pompastikos

60 metų senumo konkurse dainininkas sujaudino profesionalius teisėjus ir publiką melancholiška daina „Amar Pelos Dois“ gimtąja portugalų kalba.

Dauguma dalyvių „Eurovizijoje“, pritraukiančioje maždaug 200 mln. televizijos žiūrovų auditoriją, dainuoja angliškai.

Ramiai jausmingas Salvadoro Sobralio pasirodymas labai skyrėsi nuo prašmatnesnių numerių, tokių kaip lažybininkų favorito italo Francesco Gabbani ir jo šokančios beždžionės ar Azerbaidžano, kuris scenoje ant kopėčių pasodino vyrą su arklio galva.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Salvadoras Sobralis
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Salvadoras Sobralis

Atsisakęs sudėtingos choreografijos ir šokio tempo, kuriuos rinkosi dauguma dalyvių, Salvadoras Sobralis, trimitininko Cheto Bakerio gerbėjas, iš pradžių neatrodė turintis daug galimybių laimėti.

Dėl širdies ligos Salvadoras Sobralis be savo vaistų niekur negali išvykti ilgiau kaip dviem savaitėms ir nedalyvavo ankstesnėse repeticijose Kijeve.

Tačiau jis nesureikšmina savo ligos, nors ir laukia persodinimo operacijos.

„Liga – maža problema, tikrai vienintelė mano gyvenime“, – sakė dainininkas ir savo triumfą pavadino „muzikos pergale“.

„Tai balsas žmonėms, kurie savo muzika iš tikrųjų nori kažką pasakyti, – sakė jis po šeštadienio vakaro pergalės Ukrainoje. – Muzika – ne fejerverkai, muzika yra jausmai. Tad pabandykime tai padaryti ir sugrąžinti muziką.“

VIDEO: Salvador Sobral - Amar Pelos Dois (Portugal) LIVE at the 2017 Eurovision Song Contest

Publikos simpatijos

Salvadoras Sobralis išgarsėjo 2009 metais Portugalijos televizijos šou „Idolos“, pagal JAV sukurtą talentų konkurso „Amerikos dievaitis“ („American Idol“) formatą. Netikėtas žiniasklaidos dėmesys jam buvo didelė našta; dainininkas netgi buvo trumpam sustabdęs karjerą.

Po aštuonerių metų, įskaitant intensyvaus narkotikų vartojimo periodą, Salvadoras Sobralis gerbėjų širdis užkariavo pergale, kuri nustebino daugelį, nors ją ir prognozavo lažybininkai.

Šimtai gerbėjų Portugalijoje ir visame pasaulyje savo susižavėjimą paprastu“ ir talentingu dainininku reiškė grotažymėmis #Salvador ir #Salvadorable.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Salvadoras Sobralis
AFP/„Scanpix“ nuotr./Salvadoras Sobralis

Dar nepasibaigus konkursui brazilų dainininkas Caetano Veloso pasakė, kad Salvadoras Sobralis nusipelnė laimėti, nes yra paprasčiausiai „per daug geras“.

Portugalų spauda pabrėžė jo pergalės svarbą šaliai, kurios aukščiausia užimta vieta „Eurovizijoje“ buvo šeštoji – 1996 metais.

Sekmadienį apie Salvadoro Sobralio pergalę buvo rašoma pirmuosiuose laikraščių puslapiuose, greta straipsnių apie popiežiaus Pranciškaus apsilankymą Fatimos šventovėje, kur buvo susirinkę 500 tūkst. tikinčiųjų, ir „Benfica“ klubo 36-ąjį triumfą šalies futbolo čempionate.

„Benfica“ gerbėjams šeštadienio vakarą švenčiant ketvirtą iš eilės čempionato nugalėtojų titulą, linksmybes buvo trumpam nutraukusi Salvadoro Sobralio daina, leista per didžiulius garsiakalbius Lisabonos – Eurovizijos nugalėtojo miesto – širdyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius