Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Europa ruošiasi žemyną suvienijančiam „Eurovizijos“ finalui

Dabartinė ekonomikos padėtis Europoje vargu ar teikia daug priežasčių džiūgauti, tačiau dešimtys milijonų žmonių Senajame žemyne ir visame pasaulyje šeštadienį galės pamiršti rūpesčius per ekstravagantišką popmuzikos fiestą – „Eurovizijos“ dainų konkurso finalą.
Rumunijos atstovai Hotel FM
„Eurovizijos“ scena / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Šis renginys dažnai vadinamas kičo švente, tačiau visuomet gausiai žiūrimas. „Eurovizijos“ transliacijos išlieka populiarios ištisus dešimtmečius, nesvarbu ar laikai būtų geri, ar prasti.

56-asis festivalis, vykstantis Vokietijos vakariniame mieste Diuseldorfe, taip pat ne išimtis.

„Jis nuostabus. Šis konkursas suvienija Europą ir šalis. Dėl to ir pasirinkau muziką, kad suvienyčiau žmones“, – sakė 27 metų Lee Ryanas iš Didžiajai Britanijai šiemet atstovaujančios vaikinų grupės „Blue“, kurios sudėtis neseniai pasikeitė.

„Tai didelė šventė; didelė šventė kiekvienam Europoje – dainininkai puikūs, dainos gražios. „Eurovizija“ yra unikali“, – teigė 25 metų Ukrainos atstovė Mika Newton, kuri tikisi savo šalies antrosios pergalės šiame konkurse, sakė naujienų agentūrai AFP.

„Eurovizijos“ šou yra viena iš populiariausių ir viena iš seniausių televizijos laidų Europoje. Šiuo metu ji transliuojama ne vien Senajame žemyne, bet ir Australijoje, Kanadoje, Egipte, Honkonge, Indijoje, Jordanijoje, Pietų Korėjoje, Naujojoje Zelandijoje ir Jungtinėse Valstijose, nors šios šalys konkurse nedalyvauja.

Šiemet „Eurovizijoje“ dalyvauja 43 šalių atlikėjai, iš kurių po dviejų pusfinalių į finalą pateko 25 atstovai.

Vokietija, Prancūzija, Didžioji Britanija ir Italija finale dalyvauja automatiškai, tačiau ne dėl to, kad jų dainos visada geresnės (Britanija pernai liko paskutinė). Šios šalys tiesiog apmoka didžiąją konkurso išlaidų dalį.

Žiūrovai namuose ir kiekvienos šalies žiuri gali balsuoti už labiausiai patikusias dainas, skirdami 12, o mažiausio dėmesio sulaukusioms – nulį balų.

Rezultatai skelbiami prancūzų kalba, o laidos metu skambančios frazės „douze points“ (12 balų) ir „nul points“ (nulis balų) išplito ir šnekamojoje kalboje. 2008 metų konkurse skambėjusi Airijos daina, kurią atliko humoristinis atlikėjas – kalakutas Dastinas – vadinosi „Irelande Douze Pointe“ (Airija – 12 balų).

Šiemet „Eurovizijoje“ dalyvauja 43 šalių atlikėjai, iš kurių po dviejų pusfinalių į finalą pateko 25 atstovai.„Eurovizijos“ nugalėtojų, kurie šiemet bus paskelbti apie 1 val. Lietuvos laiku, šalis tampa šio šou organizatore kitais metais. Vokietijai ši garbė atiteko, kai pernai konkursą laimėjo jai atstovavusi dainininkė Lena.

Kai kada dėl šios tvarkos kyla problemų – 1998 metais laimėjus Izraelio transvestitui Danai International, šios šalies žydų ultraortodoksų bendruomenė pasipiktino, kad 1999-ųjų „Eurovizija“ vyks šventajame Jeruzalės mieste.

Europoje vartojama daug kalbų, tačiau dauguma „Eurovizijos“ dainų atliekamos angliškai. Angliškai dainuojami kūriniai yra laimėję 22 kartus, prancūziškai – 14 kartų, o dainos olandų ir žydų kalbomis yra pelniusios laurus po tris kartus. Tuo tarpu šiemet Norvegijos pristatomas „Eurovizijos“ kūrinys iš dalies bus dainuojamas suahili kalba.

Šių metų favorite laikoma daina atliekama korsikiečių kalbą, kuri „Eurovizijoje“ skamba tik antrą kartą per šio konkurso istoriją. Prancūzijai atstovaujantis 21 metų tenoras Amaury Vassili tikisi iškovoti pergalę savo šaliai pirmąkart per daugiau nei 30 metų.

„Ši kalba labai artima italų kalbai, – dainininkas aiškino AFP. – Ji tokia pat daininga. Ji taip pat turi romantišką atspalvį, kuris yra labai panašus į italų.“

Tačiau A.Vassili turi daug konkurentų iš kitų 24 šalių, kurie varžysis šeštadienį nuo 19 val. Grinvičo (22 val. Lietuvos) laiku.

Tarp stipriausių dalyvių dažnai minimi Airijai atstovaujanti ekstravagantiškomis šukuosenomis išsiskiriančių brolių dvynių grupė „Jedward“ ir jų daina „Lipstick“.

Lažybų organizatoriai taip pat prognozuoja sėkmę duetui iš Azerbaidžano Ellui ir Nikki, Britanijos „Blue“ ir Estijos atstovei Getter Jaani, kuri laimėjo televizijos dainų konkursą „Estijos talentai“.

Be to, stipria šių metų „Eurovizijos“ dalyve laikoma ska stiliaus dainą atliekanti Moldovos grupė „Zdob si Zdub“, kurios nariai dėvi smailiaviršūnes skrybėles, pramintas „kosminėmis antenomis“. Pretendentais į pergalę laikoma ir Islandijai atstovaujanti penkių narių grupė „Sjonni's Friends“ bei Italijos dainininkas Raphaeli Gualazzi.

Tuo tarpu 19-metė Vokietijos atstovė Lena yra pirmoji atlikėja, mėginsianti laimėti „Eurovizijoje“ du kartus iš eilės, nors jos šių metų kūrinys „Taken by a Stranger“ nėra toks įsimintinas kaip pernykštė daina „Satellite“.

„Visas šis renginys nėra rimtas. Žinote, jis džiaugsmingas. Manau, turime juo džiaugtis, – sakė Lena. – Galbūt visas likęs pasaulis galės jį žiūrėti ir surengti kažką panašaus į tai, ką darome mes – surengti „Worldvision“. Visos šalys tiesiog linksminasi.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius