Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Eurovizijos“ atradimas MEANDI: apie nevilties etapą, kūrybą užsieniui ir lietuvių skonį

Į „Eurovizijos“ atrankas šiemet žengęs vilnietis Saulius Šemiotas (24), geriau žinomas kaip MEANDI, nebuvo tikras, kaip į jo pasirodymą reaguos lietuviška publika – šioje scenoje nieko panašaus dar neteko girdėti. Tačiau ir jo paties nuostabai, atlikėjas keliauja į finalą, jau turi etiketę, kaip šių metų atradimas, o ir savo spalvingu numeriu kaskart kelia žiūrovų šypseną: „Visgi gyvenime aš nesu toks „positive guy“, kaip daug kam atrodo“, – pripažįsta jis.
MEANDI
MEANDI / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Šiais metais „Eurovizijos“ atrankose vienareikšmiškai vienas labiausiai išsiskyrusių ir daugiausiai dėmesio sulaukusių muzikantų – MEANDI. Kad jau komisijos nariai jį pavadino urban atlikėju, URBAN˙/ nusprendė S.Šemiotą ir pasikalbinti – visgi internete apie jį sunku rasti informacijos. Tai kas tas 24-erių reperis, prodiuseris, sužavėjęs ne tik patyrusius muzikantus, bet ir lietuvišką publiką?

VIDEO: Meandi - „Drip“ | Pabandom iš naujo! 2020

Karjerą pradėjo nuo roko

Jau nuo 12 metų, įkvėptas roko žvaigždžių, Saulius Šemiotas pabandė pats tapti viena jų – mokėsi brazdinti gitarą, tačiau nesėkmingai. Po poros metų motyvacija grįžo ir jau stipresnė, jis pagaliau perprato instrumentą ir pateko ant scenos – tapo grupės „Rubber Bullets“ nariu, rengė roko koncertus ir mėgavosi pirmosios šlovės skoniu.

„Jau būdamas 16 metų žinojau, kad muzikoje sieksiu karjeros, ne kažkur kitur“, – sako MEANDI.

Nors artimųjų iš pradžių ši mintis visai nesužavėjo, tačiau bet kuriuo atveju tėvai sūnų palaikė. Todėl baigęs mokyklą, Saulius ir nesiblaškė – visą savo dėmesį skyrė kūrybai. Apie studijas jis sako negalvojęs, nes buvo tikras, kad tai, ko moko universitete, galima išmokti ir pačiam.

„Išėjęs iš grupės, nusipirkau „loopstation“, su kuriuo rengdavau gyvo garso pasirodymus. O tada dar rimčiau panirau į kūrybą, pradėjau įrašinėti savo muziką. Viską išmokau pats – žiūrėjau daug video, daug skaičiau, daug dirbau su kitais žmonėmis – taip perpratau prodiusavimą ir ties čia apsistojau“, – pasakoja MEANDI.

Asmeninio albumo nuotr./„MeandI“
Asmeninio albumo nuotr./„MeandI“

Jokia paslaptis, kad pradedantiems muzikantams iš muzikos pragyventi nėra lengva, tačiau sustiprintoje dailės klasėje mokęsis Saulius rado išeitį – įdarbino savo kūrybinius sugebėjimus ir ant popieriaus.

„Muzika man dar kol kas pilnai neneša pelno, bet aš visąlaik buvau nusistatęs prieš ėjimą dirbti to darbo, kuris nepatinka. Todėl pradėjau piešti iliustracijas. Iš pradžių jas kūriau tiesiog savo dainų viršeliams, bet daug kam taip patiko, kad ėmė užsisakinėti – pavyzdžiui, esu nupiešęs albumą Mamaniai su Svaru. Be to, prieš pusantrų metų įsibėgėjęs muzikos prodiusavime, ėmiau dar ir pardavinėti savo kurtus hiphopo instrumentalus“, – pasakoja jis.

Asmeninio albumo nuotr./„MeandI“ kurtos iliustracijos
Asmeninio albumo nuotr./„MeandI“ kurtos iliustracijos
Asmeninio albumo nuotr./„MeandI“ kurta iliustracija
Asmeninio albumo nuotr./„MeandI“ kurta iliustracija

Pasak Sauliaus, jo parduodama muzika labiau orientuota į užsienio rinką – žinoma, jis kaip tikras menininkas, dar kol kas mažai užsiima reklaminiais dalykais, tačiau kita vertus, ir kainos, lyginant Lietuvą su kitomis šalimis, yra visiškai kitokios.

„Lietuvoje nėra potencialių pirkėjų ne tik dėl kiek kitokio stiliaus, bet ir mūsų reperiai nėra pasiruošę pakankamai sumokėti už instrumentalą“, – tikina MEANDI.

VIDEO: MEANDI - SUPERPOWER (Live Music Video)

Lavina lietuvių skonį

Paties Sauliaus kuriamoje muzikoje dominuoja ne tik hiphopas, bet ir „future bass“, R&B. Vaikinas savęs nenori priskirti konkrečiai muzikos šakai – jis gali būti visoks, apie tai kalba ir jo slapyvardis MEANDI, simbolizuojantis dvilypiškumą.

Todėl šiemet atėjo laikas visą tai parodyti jau ir didesnei publikai, todėl S.Šemiotas nutarė sudalyvauti „Eurovizijoje“. Daina „Drip“, pasak jo, nebuvo specialiai kurta konkursui. Kadangi gavosi ji – išties nebloga, ir kaip tik tuo metu, kai reikėjo siųsti paraiškas, Saulius nusprendė pabandyti. Kaip ir sumanymas dalyvauti, taip ir visas pasirodymas čia gimė spontaniškai – štai, pavyzdžiui, keistas, bet dėmesį traukiantis šokis, buvo sugalvotas su kolega Andriumi sėdint Sauliaus kambaryje.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./MEANDI
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./MEANDI

„Ir pasirodo, daugeliui patiko, sulaukiau labai daug palaikymo. Aš žinojau, kad daina yra tikrai gera, bet nebuvau tikras, ar patiks Lietuvos žmonėms, ar už mane balsuos, nes tokios muzikos mažai kas klauso. Visgi didžioji dalis žiūrovų yra iš provincijos, o masėms kartais trūksta skonio. Būtent todėl kai kurie atlikėjai pasirenka kurti primityvesnę muziką, nes nori patenkinti minias. Ir aš visiškai juos suprantu, nes muzikanto gyvenimas nėra lengvas, todėl neteisiu jų ir akmenų į jų daržą nemėtau. Tiesiog pats renkuosi to nedaryti, man įdomiau kurti kitokią muziką. Ir atrodo, kad judu gera linkme – klausytojai pradeda vertinti naujoves. Likau tikrai maloniai nustebintas“, – šypsosi jis.

Ir pats Saulius pripažįsta, kad „Eurovizija“ jam tapo netikėtu, bet puikiu tramplinu į tolimesnę muzikinę veiklą. Kad jau pavyko atkreipti daugelio dėmesį, dabar laukia ilgai lauktas, metus kurtas „Drip“ klipas, o po to – koncertai ir nauja programa.

„Dabar dauguma mato mane kaip tą „positive, yellow guy“ (pozityvų, geltoną vaikiną – angl.). Bet ateityje mano muzikinių pusių bus daugiau – ir melancholiška, ir agresyvesnis hiphopas“, – vardina jis.

Reikėjo pertraukos

Visos šios pusės atsiskleidžia ir asmeniniame S.Šemioto gyvenime. „Žmogus nėra visada vienoks. Dabar populiaru sakyti „positive vibes only“, bet mano gyvenime toli gražu taip nėra. Vieną dieną būnu pozityvus, kitą dieną noriu pasižiūrėti kokį liūdną filmą ir pasėdėti kamputyje“, – prisipažįsta jis.

Prieš dvejus metus išleidus „Yellow“ albumą, kai atrodo, turėjo būti tikras MEANDI pakilimas ir džiaugsmas, visgi atlikėjas sako, kad jį užvaldė kiek kitokios emocijos.

„Perdegiau. Dainos, sudėtos į albumą, man jau buvo atsibodusios, tiesiog lindo per gerklę. O dar kai pamačiau, kad jo klauso labai mažai žmonių, mane apėmė neviltis. Ramybės nedavė mintis, kad gal ir visąlaik kursiu muziką, tobulėsiu, bet ar žmonės jos klausys? Tai sueikvojo labai daug nervų.

Todėl man reikėjo padaryti pauzę nuo koncertinės veiklos. Supratau, kad reikia kurti kitokią muziką ir save atrasti iš naujo. Bet nebuvau tikras, ar pats grįšiu dainuoti“, – pripažįsta jis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Meandi
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Meandi

Tik ta pauzė matyt truko kiek per ilgai, nes, kaip sako pats Saulius, per dvejus metus melancholija spėjo stipriai įsivyrauti jo kasdienybėje.

„Turėjau labai daug abejonių, esu tas žmogus, kuris mėgsta per daug galvoti. Daug domėjausi apie atlikėjo prekės ženklo kūrimą, kaip jis turėtų save pateikti, ir sužinojau, kad reikia būti tokiu muzikantu, kurį publika atsimena dėl kokio nors vieno dalyko. Nors aš esu visiškai kitoks žmogus, man reikia kuo daugiau eksperimentuoti ir išbandyti skirtingų dalykų, stilių. Dėl to buvau paskendęs abejonėse, kaip turėčiau elgtis.

Pradėjęs kurti daug melancholiškos muzikos, ėmiau nuolat galvoti: kaip man ją išleisti, kas bus, jei žmonėms nepatiks, gal jie mane atsimena kaip „positive guy“, kaip bus, jei aš tokią muziką imsiu kursiu. Tada pradėjau kurti agresyvų hiphopą ir pasimetimo minčių dar daugiau atsirado. Bet galiausiai susidėliojau visus taškus ant „i“ ir pasakiau sau, kad noriu būti visoks. Tiesiog svarbiausia teisingai tai pateikti gerbėjams“, – svarsto MEANDI.

Iš naujo persidėliojęs mintis, kaip matyti ir „Eurovizijoje“, Saulius Šemiotas į sceną grįžo su visai kitomis jėgomis. Turbūt ne veltui užnugary paliko patyrusius scenos vilkus ir konkurso finale tapo lygiaverčiu varžovu Lietuvos žvaigždėms.

„Viena svarbiausių taisyklių, kurią išmokau – reikia mokėti išreklamuoti savo muziką, kad ji pasiektų klausytojus. Pripažįstu, kad pats iki šiol neįdėdavau pakankamai pastangų ir žmonės mano muzikos neklausydavo, nes paprasčiau apie mane nežinojo. O šiuo klausimu „Eurovizija“ man labai padėjo, šeštadienį turėsime progą ir „Žalgirio arenoje“ pasirodyti. Bus labai faina“, – šypsosi MEANDI.

VIDEO: MEANDI - MEANDYOU
VIDEO: MEANDI - I Don't F*** With You (Explicit Version)

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius